Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vypadávání srsti u psů

7. 01. 2012 | Zvířátka
Psům srst vypadává pravidelně v zimě a v létě, to jde jen o línání, potom je vypadávání srsti v době nemoci, kterému se odborně říká alopecie. Péče o srst je velmi důležitá nejen proto, aby pes měl krásnou, hladkou, čistou a lesklou srst bez stop plstnatění, ale jde také o jeho zdraví. Je to první známka toho, že poznáte, že váš domácí mazlíček je zdravý.

Psí dlouhá srst padá rychleji než střapatá krátká, ale jestliže vypadávají už chomáče, jde o příznak nemoci. Taková ztráta srsti, která vede k symetrickým světlým místům jako jsou lysiny v srsti, může mít hormonální příčiny. Příčinou může být špatná výživa, hormonální poruchy, paraziti nebo stres. Psí chlupy rostou z vlasové cibulky do optimální délky, pak se jejich růst zastaví a časem staré chlupy vypadávají a nahrazují je nové.

Skoro u všech psů se mění srst dvakrát ročně a to na jaře a na podzim, ale záleží na plemeni psa, teplotě a spoustě dalších okolností, například pes chovaný v bytě, kde je teplota a světlo během roku značně vyrovnané, může u nich docházet k trvalé výměně srsti. Nejlepší je pravidelné vyčesávání a použití správného kartáče nebo hřebenu, výborné jsou ty s kulatými konci, abychom pejskovi nepoškrábali kůži. Jestliže se budete psí srsti pravidelně věnovat, bude mít zdravou srst bez parazitů.  Pejskům s dlouhou a hedvábnou srstí se musíte věnovat více, většinou potřebují, abyste je každý den, někdy i dvakrát denně česali. Ale i ostatním psům dělá masírování a prokrvování kůže při česání dobře.

Pejsci, kteří potřebují pravidelné stříhání srsti, je nejlepší s nimi jít do psího salonu, kde vám jej ostříhají, jak budete požadovat, ale i v období mezi stříháním jej musíte pravidelně česat a starat se o jeho srst. Do psího salonu se doporučuje chodit jednou za měsíc, maximálně však za dva měsíce. Na rozčesávání psí srsti je vhodné si pořídit kvalitní nástroje, určitě k tomu nepoužívejte váš vlastní kartáč nebo hřeben, nejen, že to není zrovna hygienické, ale ani vhodné a pejskovi s tím můžete i ublížit.

K vyčesávání jsou nejlepší psí hrabičky, které nejen výborně srst vykartáčují, ale také vytahají volné chlupy a veškeré hrubé nečistoty. Také můžete použít psí kartáč třeba s dřevěnými trny, s přírodními štětinami, drátkový s ochrannými kloboučky, nopový nebo oboustranný. Oboustranný kartáč má na jedné straně drátky s kloboučky, které zamezí případnému poranění a poškrábání pokožky a na druhé straně plastové štětinky. Péče o psí srst zahrnuje nejen rozčesávání a kartáčování, ale také koupání za použití jemného psího šamponu, můžete si pořídit psí fén, kondicionéry, kosmetiku a další nezbytnou péčí o některá plemena je stříhání a trimování. Jestliže váš pejsek změní barvu srsti, může to být znamením špatné výživy, narušením metabolismu, stresem, alergií nebo klimatickými změnami.

Vypadávání srsti může být i známkou nemoci, kdy k tomu vede přebytek estrogenu, také to může být důsledek produkování buněčného nádoru ve varlatech, u fen zas nádor vaječníku. I snížená funkce štítné žlázy nebo zvýšená funkce nadledvin poškozuje srst. Také některé houby,  jedovaté látky nebo parazité mohou mít stejné příznaky a pejsci, napadení roztočem, jsou po určitém čase zcela nazí. Pokud jsou tedy vidět holá místa, nepěkná, nelesklá srst, vyskytují se ekzémy nebo se pes škrábe, znamená to, že něco není v pořádku, v takových případech běžte ihned k veterináři.

 
Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
sice pejska nemám,ale článek jsem si přečetla a máš ho hezky napsanýSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles