8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vypadávání srsti u psů

7. 01. 2012 | Zvířátka
Psům srst vypadává pravidelně v zimě a v létě, to jde jen o línání, potom je vypadávání srsti v době nemoci, kterému se odborně říká alopecie. Péče o srst je velmi důležitá nejen proto, aby pes měl krásnou, hladkou, čistou a lesklou srst bez stop plstnatění, ale jde také o jeho zdraví. Je to první známka toho, že poznáte, že váš domácí mazlíček je zdravý.

Psí dlouhá srst padá rychleji než střapatá krátká, ale jestliže vypadávají už chomáče, jde o příznak nemoci. Taková ztráta srsti, která vede k symetrickým světlým místům jako jsou lysiny v srsti, může mít hormonální příčiny. Příčinou může být špatná výživa, hormonální poruchy, paraziti nebo stres. Psí chlupy rostou z vlasové cibulky do optimální délky, pak se jejich růst zastaví a časem staré chlupy vypadávají a nahrazují je nové.

Skoro u všech psů se mění srst dvakrát ročně a to na jaře a na podzim, ale záleží na plemeni psa, teplotě a spoustě dalších okolností, například pes chovaný v bytě, kde je teplota a světlo během roku značně vyrovnané, může u nich docházet k trvalé výměně srsti. Nejlepší je pravidelné vyčesávání a použití správného kartáče nebo hřebenu, výborné jsou ty s kulatými konci, abychom pejskovi nepoškrábali kůži. Jestliže se budete psí srsti pravidelně věnovat, bude mít zdravou srst bez parazitů.  Pejskům s dlouhou a hedvábnou srstí se musíte věnovat více, většinou potřebují, abyste je každý den, někdy i dvakrát denně česali. Ale i ostatním psům dělá masírování a prokrvování kůže při česání dobře.

Pejsci, kteří potřebují pravidelné stříhání srsti, je nejlepší s nimi jít do psího salonu, kde vám jej ostříhají, jak budete požadovat, ale i v období mezi stříháním jej musíte pravidelně česat a starat se o jeho srst. Do psího salonu se doporučuje chodit jednou za měsíc, maximálně však za dva měsíce. Na rozčesávání psí srsti je vhodné si pořídit kvalitní nástroje, určitě k tomu nepoužívejte váš vlastní kartáč nebo hřeben, nejen, že to není zrovna hygienické, ale ani vhodné a pejskovi s tím můžete i ublížit.

K vyčesávání jsou nejlepší psí hrabičky, které nejen výborně srst vykartáčují, ale také vytahají volné chlupy a veškeré hrubé nečistoty. Také můžete použít psí kartáč třeba s dřevěnými trny, s přírodními štětinami, drátkový s ochrannými kloboučky, nopový nebo oboustranný. Oboustranný kartáč má na jedné straně drátky s kloboučky, které zamezí případnému poranění a poškrábání pokožky a na druhé straně plastové štětinky. Péče o psí srst zahrnuje nejen rozčesávání a kartáčování, ale také koupání za použití jemného psího šamponu, můžete si pořídit psí fén, kondicionéry, kosmetiku a další nezbytnou péčí o některá plemena je stříhání a trimování. Jestliže váš pejsek změní barvu srsti, může to být znamením špatné výživy, narušením metabolismu, stresem, alergií nebo klimatickými změnami.

Vypadávání srsti může být i známkou nemoci, kdy k tomu vede přebytek estrogenu, také to může být důsledek produkování buněčného nádoru ve varlatech, u fen zas nádor vaječníku. I snížená funkce štítné žlázy nebo zvýšená funkce nadledvin poškozuje srst. Také některé houby,  jedovaté látky nebo parazité mohou mít stejné příznaky a pejsci, napadení roztočem, jsou po určitém čase zcela nazí. Pokud jsou tedy vidět holá místa, nepěkná, nelesklá srst, vyskytují se ekzémy nebo se pes škrábe, znamená to, že něco není v pořádku, v takových případech běžte ihned k veterináři.

 
Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
sice pejska nemám,ale článek jsem si přečetla a máš ho hezky napsanýSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles