Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Z kuchyňské skříně - hojnosti a sladkosti života

10. 11. 2008 | Krása

SKOŘICE - posiluje celý systém

Chutná a voňavá skořice je báječným hřejivým a posilujícím prostředkem, který zahání nachlazení, zimní promrzlost a příznaky spojené s rýmou, překrvením, návaly i nedostatkem životní energie. Skořice se od nepaměti používala k léčení průjmu, revmatismu, vysokého tlaku, bolesti břicha a ženských potíží.

VNITŘNĚ - horký nápoj ze skořice povzbuzuje krevní oběh a způsobuje pocení. Tím předchází chřipce, nachlazení, katarům, horečce a infekci nebo je léčí. Skořicový olej můžete inhalovat proti ucpanému nosu a infekcím dýchacích cest. Hřejivé a povzbuzující vlastnosti skořice lze v těle různě nasměrovat, pokud ji kombinujeme s jinými léčebnými prostředky : s tymiánem, yzopem nebo omanem na překrvené a nemocné průdušky. Skořice stimuluje a zahřívá trávící trakt, zlepšuje trávení a uklidňuje koliky, průjmy, nevolnosti, větry a nadýmání.

ZEVNĚ - ze skořice se dá připravit antiseptická lázeň, kterou je možno oplachovat říznutí, rány, hmyzí kousnutí a žihadla. Dá se také použít proti vším a k léčení zanícených míst na pokožce.

detail skořiceTIPY - skořicová kůra je vysoce ceněným kořením už po celá tisíciletí a v některých obdobích byla dražší než zlato. Mletá skořice zamíchaná do sklenice mléka je starý venkovský lék proti úplavici. Skořice se používá jako posilující tonikum při vyčerpání, slabosti, melancholii, zimní letargii, špatném krevním oběhu, impotenci a nervových problémech. Skořice byla předepisována jako lék proti choleře, v počátečním stádiu příušnic a k inhalaci.

VYZKOUŠEJTE! Přidejte skořici do mléka, nejen že vytvoří velmi chutný nápoj, ale také ruší hlenutvorné vlastnosti mléka.


MED - symbol dobroty, hojnosti a sladkosti života

Med je velmi výživná a snadno stravitelná potravina - zvlášť prospěšná tehdy, jste-li slabí nebo vyčerpaní v průběhu nemoci nebo po ní. Obsahuje natrávené cukry, vitamíny B a C, železo, hořčík, vápník, sodík, kysličník křemičitý, mangan a draslík. Cukry v medu dodávají energii a mají uklidňující účinek, stimulují tvorbu serotoninu, který tlumí aktivitu mozku, navozuje uvolnění a spánek a může i zmírnit bolest hlavy, neuralgiia artritidu.

medVNITŘNĚ - med smíchaný s citronem nebo jablečným octem tvoří tišící sirup proti nachlazení a horečce. Jedna čajová lžička nasekaného tymiánu v medu se může brát proti kašli, bronchitidě, černému kašli a astmatu. Zvlášť účinný je med proti návalům, kataru a zánětu dutin, je to také dobrý prostředek proti senné a alergické rýmě. Med je také vynikající lék na infekční průjem a zvracení. Lidem trpícím nespavostí může pomoci polknout čajovou lžičku medu před spaním.

ZEVNĚ - med je antiseptikum a urychluje hojení ran včetně vřídků v ústech a na nohou při křečových žilách. Med je hydroskopický - přitahuje vodu, takže může ze zanícené rány nebo vředu vytáhnout jedy a hnis. Med je také léčivý prostředek na popáleniny a zánět prsní žlázy.

ZAJÍMAVOST - růžový med se připravoval se šťávou z růžových lístků a dával se nemocným jako posilující tonikum.


HOŘČICE - chutné koření, které povzbuzuje trávení a zahání infekci

Většina z nás zná hořčici jako koření, které obvykle sestává ze směsi hořčičných semínek, pšeničné mouky, kurkumy, octa a jiného koření. Tímto způsobem se hořčice patrně používá od římských dob. Pomáhá zažívání, zahřívá žaludek a povzbuzuje chuť k jídlu. Hořčičné placky, tedy hřejivé hořčičné náplasti se přikládaly zevně k místům vnitřních zánětů a odlehčovaly překrveným orgánům, protože vytahovaly krev k povrchu. Používaly se při revmatismu, artritidě, dně a neuralgii.

VNITŘNĚ - stimuljících vlastností hořčice je možno dobře využít v zimě, kdy zaháněly důsledky chladna, špatného krevního oběhu, omrzlin, letargie, nachlazení, chřipky a deprese. Hořčice také povzbuzuje trávení a zlepšuje vstřebávání živin. Éterická oleje v hořčici mají antimikrobiální účinky - můžete použít nálev z rozdrcených hořčičných semínek při onemocnění cest dýchacích, nachlazení a chřipce, při revmatismu a artritidě.

ZEVNĚ - éterické oleje v hořčici působí zčervenání kůže, protože při doteku s ní přitahují do pokožky krev. Tím působí proti podráždění. Horká lázeň nohou do nich stahuje krev a uvolňuje tak ucpané dýchací cesty nebo plíce. Nálev je dobré antiseptické kloktadlo při bolesti v krku nebo angíně.

ZAJÍMAVOST! Dráždivý účinek hořčice z ní učinil výborný lidový lék na otravy - jedna čajová lžička v šálku horké vody, pokud se vypije najednou, vyvolá zvracení.


Veru
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
miluju skořici a med...a to s tou skořicí zkusim hned večerSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
mňamky
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles