8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nezapomínejte pít!

30. 06. 2008 | Krása
Nejen během letních veder bychom neměli zapomínat na dostatečný pitný režim. Především u starších osob a dětí musíme kontrolovat příjem tekutin. V letních měsících jsou na místě ovocné šťávy, voda, čaj, limonády. Nevhodné jsou alkoholické nápoje.

Z nedostatku tekutin nás může bolet hlava, může se dostavit nevolnost. Při extrémním nedostatku tekutin hrozí dehydratace organismu. Z lékařského hlediska se jedná o narušení vnitřní rovnováhy organismu v důsledku snížení obsahu vody v těle. Normální množství tělesné vody kolísá mezi 60 a 70 % tělesné hmotnosti podle věku a pohlaví. Snížení nastává v důsledku nevyváženosti příjmu a výdajů vody, například nedostatečným příjmem kvalitní vody (typickým příkladem je zbloudilec na poušti nebo trosečník v širém oceánu), nebo přílišným výdajem vody, který není patřičně vyvážen příjmem - například při velmi silných průjmech, zvracení nebo namáhavých fyzických výkonech doprovázených silným pocením. Důsledky dehydratace se mění podle věku, ale mohou výrazně ovlivnit zdraví člověka. Nedostatek tekutin v těle způsobuje také větší únavu, poruchy ledvin, bolesti hlavy, kloubů, pacienti pak končí v nemocnici.    

Nezapomínejte pít!Dostatečné pití během dne bychom tedy neměli podceňovat. Naše tělo vyloučí každý den až 2,5 l vody. Denně tedy musíme minimálně stejné množství vody do těla doplnit. „Doporučil bych alespoň 3 litry tekutin, ale záleží to na aktivitě osoby, teplotě atd. Rozhodně pít průběžně během dne a to tak, abychom neměli pocit žízně,“ říká MUDr. Miroslav Slavík.

Někdy bývá problém s příjmem tekutin na pracovišti. Ne všude jsou automaty na vodu a nebo kantýny, kde si mnohou pracovníci nápoje koupit. Přesto ale jsou profese, kdy je nutné lidem tekutiny zajistit. „Zaměstnavatel má ze zákona povinnost zajistit zaměstnanci pracovní podmínky, které umožňují bezpečný výkon práce. Domnívám se, že zajištění pitného režimu by se dalo pod tuto povinnost zahrnout. Výslovně je zaměstnavateli tato povinnost uložena pouze ve specifických pracovních podmínkách vymezených v nařízení vlády č.361/2007 Sb., o podmínkách ochrany zdraví při práci, kde je zaměstnanec vystavěn vyšší zátěži teplem nebo chladem,“ říká právnička SOS Mgr. Jana Teplá.  

Pitný režim se samozřejmě týká také zvířat chovaných doma. Člověk se o své potřeby dokáže postarat sám, ale zvířata chovaná „v zajetí“ si sama poradit nemohou. Pítko s čistou vodou by proto mělo být samozřejmostí. I taková kočka, která zdánlivě vodě „moc nedá,“ v horku více pije!



Zdroj: SOS

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Voda je dulezita, ale rada bych vedela jakou ji mame doma z kohoutku, kdepak bych to zjistila?
Obrázek uživatelky
profil
Dobrý článek, naprosto souhlasím!!!!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
supr článek
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles