Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Aby antibiotika neškodila

28. 09. 2009 | Nemoci

Ani jsme se nenadáli a je tady opět zima a sychravé počasí. Právě v tomto období dochází k největšímu výskytu chřipek, angín a dalších nepříjemných onemocnění, která dokáží člověka pěkně potrápit a vyřadit jej z běžného provozu na týden i více. Díky antibiotikům se nám naštěstí řadu z nich daří úspěšně léčit.


Antibiotika však v těle hubí nejen choroboplodné zárodky způsobující nemoc, ale i zdraví prospěšné mikroorganismy, které udržují v pořádku střevní mikroflóru a intimní orgány. Častými vedlejšími příznaky užívání antibiotické léčby jsou tak zažívací problémy, průjem a také různé vaginální infekce.

Po léčbě antibiotiky se proto doporučuje ozdravení střev přidáním tělu vlastních střevních bakterií, jejichž počet byl vlivem antibiotik redukován. Tyto bakterie jsou zdraví prospěšné a podílí se na správné rovnováze zažívání.

„Většina z nás si myslí, že dobráním antibiotik vše končí,“ říká MUDr. Pavel Šusta, praktický lékař. „Je to však omyl.“ Často dochází k podcenění situace ze strany pacienta, který se zbavil nejvíce obtěžujících příznaků, nic jej nebolí, ale jeho střevní mikroflóra není v pořádku. Negativním důsledkem jsou zažívací obtíže, zácpa, průjem či nadýmání. „Doplněk stravy je vhodné brát už v průběhu nemoci, aby pak tělo dosáhlo co nejdříve stavu jako před onemocněním. Nejlepší je probiotický doplněk stravy preventivně využívat celoročně, “ radí praktický lékař.

Gastroenteroložka MUDr. Anna Jungwirthová doporučuje v době po dobrání antibiotik nasadit alespoň čtrnáctidenní očistu, kdy z jídelníčku vynecháme sladkosti, maso a sladké mléko a naopak jej obohatíme o potraviny bohaté na probiotika a prebiotika. „Probiotika najdete v zakysaných mléčných výrobcích – jogurtech či kefírech. Prospěje vám i kysaná zelenina, kyselé okurky, červená řepa či zelí. V době očisty vám pomůže také čaj z dubové kůry či anýzu,“ radí lékařka.

Další komplikace, které mohou antibiotika způsobit, jsou důvěrně známé ženám. Řada z nich se po dobrání antibiotik potýká s vleklými a nepříjemnými vaginálními záněty, např. s kvasinkovou infekcí. V pochvě totiž běžně panuje mírně kyselé prostředí, které zamezuje množení patogenních bakterií. Toto optimální pH zajišťují přátelské bakterie Lactobacillus. Antibiotika však lactobacilly hubí a v zásaditém prostředí se pak rychle rozšíří patogenní mikroorganismy. Následkem jsou většině žen známé problémy – pálení, svědění a výtok, někdy dokonce i zarudnutí a bolestivé otoky.


Vyvážená kombinace probiotik pomáhá při a po braní antibiotik k rychlejšímu obnovení a vytvoření optimálního stavu organismu, ale pomůže vás dát opět do „rovnováhy“ i při stresu či po konzumaci alkoholu. Pokud se chystáte do exotických zemí, i pro vás je tento doplněk určen. Napomáhá obnovit střevní mikroflóru např. při virových a bakteriálních střevních infekcích. Posiluje přirozenou imunitu organismu a napomáhá správnému trávení.


Zdroj: Linex Forte


Mangovka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
PavcaM: S těma ušima jsem mívala taky problémy, ale spíš tím, že se mi tam tvořily takové ty jakoby špunty, že jsem se prostě jednou ráno probudila a kupříkladu neslyšela :/ a čuměla jsem jak puk, když mi řekli, že si prostě moc čistím uši :D ale je fakt, že se to teď snažím omezovat a zatím dobrý :D jinak co se týče těch intimních potíží, tak já jsem vypozorovala, že s nimi mám hodně problémy právě, když musím brát antibiotika. Antibiotika obecně totiž dost špatně snáším a dřív jsem při nich vždycky mívala průjem a pak najednou průjem přešel a téměř pravidelně, jakmile jsem začala brát antibiotika, tak jsem dostala mykózu :/ Ale na to stačí brát ten biopron premium, o kterém píšeš, protože ty probiotika, tam zas nastaví tu správnou mikroflóru a ty „dobré“ bacily, které antibiotika vymýtí Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jak vidíme, nemusíme kupovat v lékárně probiotika, ale obsahuje je plno potravin, které běžně jíme.Kdo by nejedl kyselé okurky, červenou řepu, kyselé zelí, jogurty, či kefíry. A vida, máme přitom mnohem větší chuť na jídlo.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles