8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Alergie na břízu se může projevit i při škrábání brambor

30. 08. 2009 | Nemoci
Zažili jste někdy při škrábání brambor nebo mrkve divné svědění na rukou? Pokud ano, zbystřete pozornost: může se jednat o alergii.

Bramborový poklad Inků


K těm nejběžnějším a nejčastěji používaným zeleninám patří lilkovité, tedy lilek, brambor, paprika nebo rajské jablíčko. Další čeledí s významnými zástupci jak co do alergenicity, tak co do konzumovaného množství jsou tzv. miříkovité – celer, mrkev, petržel, pastinák, černý kořen. K této čeledi patří také celá řada alergizujícího koření – kmín, fenykl, anýz, andělika, koriandr, libeček.

Uvařte alergeny


Alergie na břízu se může projevit i při škrábání bramborBrambory neboli lilek hlíznatý pěstovali Inkové a Španělé je přivezli do Evropy. V Čechách se začaly pěstovat až v 19. století. Brambory obsahují kromě minerálů, vitaminů a škrobů také poměrně významné alergeny, které jsou příbuzné s alergeny břízy. Naštěstí se však vařením tyto alergeny znehodnocují a i silným alergikům přestávají vadit. Nejvíce obtíží mají tito lidé při zpracovávání syrových brambor – škrábání, strouhání a loupání. Slzí, kýchají, mají vyrážku na rukou a někteří mohou být i dušní. Mnohým se po takové práci zhorší ekzém.

Od celeru k anafylaktickému šoku

Další často za syrova škrábanou zeleninou je celer a mrkev, které se za syrova i často konzumují. Alergeny celeru patří k velmi agresivním, protože reakce na ně mají tendenci přecházet do celkových příznaků až anafylaktického šoku. Tyto alergeny navíc nejsou zničeny ani tepelnou úpravou. Oproti tomu alergeny mrkve naštěstí nejsou tak agresivní – vyvolávají především reakce na sliznicích a ničí se povařením.

Dá se tedy říci, že riziko reakce při škrábání syrové zeleniny je vyšší než při její konzumaci v povařeném stavu. Jedinou výjimkou z tohoto pravidla je celer, který může vyvolat anafylaktickou reakci i po tepelné úpravě. Pokud jste tedy vypozorovali, že vám nějaký druh zeleniny nesvědčí, a to jak při konzumaci, tak i přípravě, snažte se mu vyhýbat.

Zdroj: Bez alergie.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tak já mám alergii na bramborySmajlíkSmajlík,protože mám při loupání na dlaních vyrážku,která svědí,ale strááášněSmajlík
ale brambory miluji.tak snad mi neubližují,když je jím(vařené)
Obrázek uživatelky
profil
Ž mají brambory příbuzné alergeny jao bříza, to jsem nevěděla. Stejně na ně nejsem alergická, ale je to zajímavé. Obzvláště, že je celer tak nebezpečný pro alergiky.
Obrázek uživatelky
profil
jak zajímavé,ale pravděpodobně málo známé!!!!!!!!!!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
ale pravdou je, že moje bybička,
napřiklad kdykoliv okopávala - též nevinné jahody
otekla tak, že ani na oči neviděla
a jen u jahodníku
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles