Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč je najednou tolik alergiků?

8. 01. 2010 | Nemoci
Posledních padesát let roste počet alergiků velmi závratným tempem. Netýká se to ale pouze vyspělých zemí, problém s alergiemi je vpravdě celosvětový. Začíná se dokonce hovořit o tom, že alergie jsou civilizačními chorobami. Jaké jsou ale příčiny tohoto nárůstu?

Mnoho teorií, žádná správná?

Teorií, proč v současné době tak prudce přibývá alergiků, je několik. Zcela evidentně to souvisí s tzv. "západním" stylem života. Ten zahrnuje jak omezený styk s přírodními antigeny, zvýšenou hygienu a změny ve stravování, tak i znečištění životního prostředí novými škodlivými látkami, zvýšený styk s některými alergeny a sedavý způsob života.

V poslední době se jako příčina nárůstu alergií zmiňovala tzv. "hygienická teorie". Podle ní je podstatným faktorem vzniku alergií to, že v rozvinutých zemích výrazně poklesla promořenost dětí střevními parazity (např. roupy) a zároveň jsou děti méně vystavovány různým druhům bakterií. Proto si v době, kdy u dítěte v prvních měsících jeho života vyzrává imunitní systém, nevytvoří tělo správné množství protilátek proti těmto "běžným" alergenům a na setkání s jinými, zcela "neškodnými" (pyl, roztoči) pak v pozdějším věku reaguje velmi přehnaně – alergickou reakcí.

Tato hygienická teorie má jak několik pro, tak i několik proti. Proti ní svědčí například fakt, že největší podíl alergiků je v ghetech/slumech, kde se o přehnané čistotnosti a hygieně rozhodně mluvit nedá.

Hygienickou teorii naopak podporuje výzkum Williama Parkera z Duke University Medical Center v Durhamu. Parker a jeho tým srovnávali "protialergické" protilátky u laboratorních (domácích) a divoce žijících zvířat, konkrétně u potkanů a myší. Výzkum ukázal, že u divoce žijících hlodavců byl výskyt těchto protilátek vyšší. A právě vysoká hladina těchto protilátek, která vzniká kontaktem s pylovými částicemi, střevními parazity atd. v raném věku, později chrání před alergickými reakcemi.


Má své slovo i počítač a televize?

Mezi další faktory nadměrného nárůstu alergií pak patří například i automobilový kouř a vystavování se různým chemickým látkám. Přesto ale za nárůstem alergií u dnešních dětí může být i něco jiného – mnohahodinové vysedávání dětí u televize místo běhání venku. Dětské hry totiž dříve bývaly doprovázeny intenzivním procvičováním hladkého svalstva a cév spojených s dýchacím ústrojím, zatímco dnes dítě sedící u televize nebo počítače tyto partie procvičuje nanejvýš tím, že jednou za půl hodiny zhluboka vzdychne, když se mu zrovna při hraní her nedaří. A to se se zátěží spojenou např. s fotbalem nebo hrou na honěnou nedá vůbec srovnávat. Navíc dítě sedící doma je daleko více vystaveno roztočům například z koberců. Účinná rada proto je, aby děti namísto vysedávání u počítače a televize více běhaly a hrály si venku. Svůj užitek to totiž přinese i tehdy, když se ukáže, že to zas takový vliv na vznik alergií nemá.


 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je to prostredím a stresom
Obrázek uživatelky
profil
Doma jsme byli čtyři sourozenici. Ostatní byli
zdraví, já jsem byla stále nemocná. Jak jsem
se dozvěděla, také jsem nechtěla moc jíst.
Myslím si, že alergie je jako každá jiná
nemoc. Prostě něco máme vloženo v genech.
Navíc jsem četla, že jestli má žena chřipku během těhotenství, dítě je potom mnohem více náchylné
k nemocem.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles