8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Atopický ekzém

1. 08. 2008 | Nemoci
Atopický ekzém (atopická dermatitida) je zánětlivé onemocnění kůže. Hlavními charakteristickými znaky je suchá kůže a svědění. Následným škrábáním dochází k zanesení infekce do kůže a ke vzniku dalších kožních projevů. Kůže může i mokvat a tvoří se na ní stroupky. Kůže je postižena nejčastěji na tvářích, čele a krku, postupně se může ekzém rozšířit na celé tělo. Období zhoršení se střídají s obdobím zlepšení ekzému.

Ekzém je většinou definován jako projev alergické reakce těla. Velkou roli ale hrají dědičné dispozice. Alergickou reakci mohou u ekzematiků spustit jak potraviny (hlavně oříšky, čokoláda, kořeněná jídla), tak i látky denní potřeby (kosmetika, saponáty, zvířecí srst).

Formy ekzému:

1.) kojenecká forma
- obvykle propuká kolem 3. měsíce života, po 1. roce věku může dojít k úplnému zhojení
- ekzém výrazně svědí, děti jsou neklidné a nemohou spát, postiženy jsou tváře, brada, někdy i končetiny
- tato forma zahrnuje nejčastější množství případů

Atopický ekzém

2.) dětská forma
- ekzém se postupně stěhuje z obličeje do loketních a podkolenních jamek, mezi další
postižené části těla patří krk, zápěstí a hřbet ruky

3.) dospělá forma
- u 10% pacientů propuká atopický ekzém až v dospělosti, obvykle se ale jedná o pokračování nemoci z dětství
- postižená místa jsou stejná jako při dětské formě, výjimečně dochází k rozšíření ekzému na celý kožní povrch (tzv. erytrodermie).


Diagnóza se stanovuje na základě klinického vyšetření, podle přítomnosti nejméně tří velkých a tří malých příznaků:

- velké příznaky: svědění, výskyt atopie v rodině, chronický průběh, typická umístění kožních změn
- malé příznaky: suchost kůže, bledost nebo zarudnutí obličeje, snížená hranice vlasů, loupání kůže, praskliny kůže za ušima, bělavé skvrny na pažích, nesnášenlivost potravy.


A jak léčit atopický ekzém?

Při léčbě se pacient neobejde bez pomoci kožního lékaře – ten zvolí zevní prostředky léčby podle stádia ekzému, to jsou buď kortikosteroidy (vzhledem k množství nežádoucích účinků se používají jen po nezbytně nutnou dobu a postupně léčba přechází k promazávání kůže nebo ke kombinaci s antibiotiky a světloléčbou), nebo místní imunomodulátory (léky, které lze používat i dlouhodobě a předcházejí novým vzplanutím ekzému).

Atopickým ekzémem v České republice trpí přibližně 15 000 dětí v kojeneckém věku, počet dospělých jedinců je podle statistik až 300 000.
Klinické studie prokazují, že dospělí pacienti s atopickým ekzémem jsou více depresivní a úzkostní než zdraví jedinci. Viditelné příznaky onemocnění kůže bývají příčinou sociální stigmatizace. Mohou přerušit společenské aktivity člověka a vést k izolaci.



Petrac – čtenářka
Chytrá Žena



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tak jako všechny kožní nemoci jsou vleklé,nepříjemné asvědivé je i atopický ekzém pohromou pro člověka postiženého touto nemocí!!!!!!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
Syn trpí atopickým ekzém od 1 roku. Loni v září jsme byli na slovensku v termálech Podhajská, letos jsme to opakovali v červnu a hodně se nám ekzém zlepšil, že už ho 3 měsíc nemažu kortikoidovými mastičkami, jen každý den promazávám tělíčko modrou indulonou. Doufám, že nám to vydrží. SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zeleninu?no jo ale jakou kdyz na vetsinu mam alergii a ovoce to sameSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ja trpim s detma.mame vsichni ctyri atopicky ekzem.v lete je to boj.nohy ruce oblicej...slunko misto aby nam dalao energii tak nam ji vysava z tela...na koupaliste chodit neprichazi v uvahu.taky potrebuji rady ne masti atd.....SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles