8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na vině je páteř

7. 11. 2013 | Nemoci
Bolest hlavy může mít přímou souvislost s bolestivostí a napnutím šíjových svalů, například z důvodů nedostatku pohybu, jednostranného přetěžování krční páteře, nošením břemene v jedné ruce, sedavého zaměstnání, spánku vsedě při dlouhém cestování a podobně. Z toho vzniká chybné držení těla a zkrácení svalů, především v oblasti krční páteře. Pohybové cviky jsou velmi důležité při chronických bolestech hlavy. Existuje celá řada jednoduchých technik, jak uvolnit šíji a posílit krční svalstvo, inspirujte se některými z nich.

Jednoduchá technika – krční strečink se začala začátkem osmdesátých let minulého století používat v Kalifornii a od té doby se rozšířila po celém světě. Většina z pacientů udává, že již po týdnu cvičení se cítili lépe a během šesti týdnů se bolesti výrazně zmírnili u poloviny postižených bolestmi hlavy. Následující cviky provádějte jemně, netlačte silou a vyvíjejte jemný tlak. Budete-li pociťovat bolest či nepříjemný pocit, se cvičením přestaňte.

Na vině je páteřOtočte hlavou doleva, jako kdybyste se chtěli podívat přes rameno. Ukazováček levé ruky dejte na pravou tvář s dlaní a palcem pod bradou. Velice jemně tlačte hlavu doleva. Zároveň položte svoji pravou ruku shora na hlavu tak, aby se prostředník pravé ruky dotýkal horní části levého ucha. Velice jemně tlačte pravou rukou hlavu dolů směrem k hrudníku. Vydržte deset sekund v dané poloze a potom uvolněte. Cvik opakujeme i na pravou stranu. Kdybyste pociťovali bolest či nepříjemné pocity, v této technice nepokračujte. Optimálního výsledku dosáhneme, pokud budeme cvik provádět celkem třikrát na každou stranu. Celý postup trvá asi dvě minuty.

Problémy páteře, které mohou vyvolávat bolesti hlavy, se vyskytují po úrazech, při zvýšené námaze, ve stáří, ale také v důsledku chybného držení těla při sezení. Lidem, kteří mají ztuhlé a bolestivé krční svaly a trpí bolestmi hlavy pomohou masáže odborníkem nebo jednoduchý cvik. Sedněte si na podložku s nataženýma nohama, dlaně opřete těsně za tělem, prsty směřují dozadu. Vyrovnejte páteř a seďte uvolněně. S výdechem nechte hlavu volně klesnout doleva, až se ucho přiblíží k rameni, s nádechem pomalu hlavu zvedáme a necháme obdobně klesnout k druhému rameni. Opakujeme desetkrát střídavě vlevo a vpravo v rytmu dechu.

Uvolnění a protažení krční páteře zajistí úklony hlavou. Posaďte se vzpřímeně na židli, zavřete oči a soustřeďte se. Z této pozice ukláníme hlavu střídavě vpravo a vlevo, aniž pohneme rameny. Opakujeme desetkrát. Poté hlavu předkláníme, až se dotkne hrudní kosti, ale při pohybu zpět hlavu nezakláníme. Opakujeme desetkrát a cvičíme pomalu a při návratu do vzpřímené polohy se nadechneme, při pohybu hlavou k ramenům či k hrudní kosti vydechneme. K tomu můžeme přidat i vytahování ramen a kroužení jimi střídavě oběma směry.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !