Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Časná léčba roztroušené sklerózy – nová naděje pro pacienty v ČR

18. 09. 2009 | Nemoci
Roztroušená skleróza (RS) je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému (CNS) postihující převážně mladé osoby mezi 20-40. rokem života. Onemocnění u většiny pacientů začíná první klinickou událostí = clinically isolated syndrome (CIS, klinicky izolovaný syndrom), zahrnující nejčastěji zrakové, senzitivní nebo motorické příznaky.

Po různě dlouhé době klidu pak následují další ataky neurologických obtíží. Pokud RS není léčena, tak průměrně po 10-20 letech přechází u většiny pacientů do sekundární progrese s pozvolným nárůstem neurologické invalidity, asi u 50 % pacientů vidíme po 15 letech podstatné postižení fyzických a kognitivních funkcí se značným socioekonomickým dopadem.

Etiologie onemocnění není jednoznačně známá, velmi pravděpodobně jde o kombinaci genetické dispozice s různými vlivy zevního prostředí (infekce, nedostatek vitaminu D, kouření, aj.). V patogenezi je nepochybná účast autoimunitního zánětu, který dominuje v úvodu, kdy imunitní systém napadá nervový systém, později se uplatňují spíše mechanismy neurodegenerace. Ty jsou zřejmě z velké části nastartovány zánětem a v  průběhu onemocnění postupně převládají. Oba procesy vedou k ničení nervových buněk.
Časná léčba roztroušené sklerózy – nová naděje pro pacienty v ČR
Léčebně máme k dispozici zatím pouze léky protizánětlivé, které mají efekt jen v omezeném „terapeutickém okně“, kdy ještě nedošlo k podstatnému poškození CNS. Pokud mají tyto léky mít pro pacienta skutečný smysl, musí být léčba zahájena včas.

Z toho vyplývá i jasný požadavek na časné stanovení diagnózy. Podstatný pokrok ve vyšetřovacích metodách (zejména magnetická rezonance a vyšetření mozkomíšního moku) dnes umožňuje stanovit diagnózu s velkou pravděpodobností již ve fázi prvních klinických příznaků (přítomnost 2 a více ložisek na vstupní MRI a pozitivní nález v mozkomíšním moku má předpovědní hodnotu vývoje RS až 80%), vždy je ovšem nutno vyloučit jiné nemoci.

V terapii je dnes jednoznačně preferováno velmi časné zahájení, přičemž efektivita a opodstatněnost tohoto přístupu byla opakovaně prokázána v několika velkých klinických studiích. Jedině tento postup může při současných léčebných možnostech zabránit nevratnému poškození CNS a oddálit invaliditu, která je kromě výrazného snížení kvality života pacienta zatížena
i nepřehlédnutelnými socioekonomickými dopady (ztráta práceschopnosti
a soběstačnosti v mladém věku, ztráta pracovního i společenského uplatnění, dopady na rodinu, socioekonomický statut rodiny apod.).

Jsme rádi, že po několika letech úsilí odborníků se konečně stává interferon beta dostupný po prvních klinických příznacích RS i českým pacientům (po 4 letech od doby, kdy je jeho dostupnost zajištěna v západní části EU). Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vydal rozhodnutí, na jehož základě od 1. května 2009 je hrazena časná léčba RS pro Betaferon. Předpokládáme tak, že tato nová naděje pro naše pacienty bude provázena i zlepšením kvality života a udržením práceschopnosti pacientů s RS.

Tato vrtkavá nemoc s nepředpokládatelným průběhem i tíží se tak dostává zase o kousíček blíž naší kontrole.

doc. MUDr. Eva Havrdová
Neurologická klinika, Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Časná léčba roztroušené sklerózy – nová naděje pro pacienty v ČR:

Časná léčba roztroušené sklerózy – nová naděje pro pacienty v ČR
Časná léčba roztroušené sklerózy – nová naděje pro pacienty v ČR
Časná léčba roztroušené sklerózy – nová naděje pro pacienty v ČR
Časná léčba roztroušené sklerózy – nová naděje pro pacienty v ČR
Časná léčba roztroušené sklerózy – nová naděje pro pacienty v ČR
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
U pacientů s roztroušenou sklerózou musí dojít ke včasnému zjištění. Stejně je to moc smutná nemoc, takovou bych tedy nikomu nepřála. Lidem, kteří ji mají přeji, aby se co nejdříve vynalezl nějaký lék. Také ukazovali, že se léčí bodnutím včel. Nedá se vyléčit, ale zastaví se a dál se nezhoršuje. Jenomže já jsem alergická na včelí jed, takže mne by tato léčba moc nepomohla.
Obrázek uživatelky
profil
velice ošklivá nemoc,ale hlavní je,že se už ví jak na ní!!!!!!!!!!!!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles