8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dna - nejen nemoc králů

19. 05. 2012 | Nemoci
Dnu (nebo lékařsky správně dnovou artritidu) považovali v dávných dobách lékaři za nemoc králů nebo bohatých - prostě těch, kteří si potrpěli na bohaté jídlo a alkohol. I v dnešní době má toto onemocnění souvislost s nadměrnou konzumací masa a alkoholu, ovšem hlavní příčina může být i jinde.
 
O jakou nemoc vlastně jde? Jedná se o bolestivé postižení kloubů, které nejčastěji postihuje muže nad čtyřicet let. Muži přitom představují 90 % pacientů. Pokud onemocnění propukne u ženy, bývá to až po menopauze.

Prakticky tři čtvrtiny případů dny způsobuje dědičná (a vrozená) porucha metabolismu, při které nedochází k dostatečnému vylučování kyseliny močové. Nemoc tedy způsobuje tvorba nadměrného množství kyseliny močové, jejíž krystalky se po vysrážení ukládají do kloubů, a porucha jejího odbourání. Ovšem ne každý, kdo má vysokou hladinu kyseliny močové, onemocní dnou - a naopak. Pravděpodobnost výskytu tohoto onemocnění je ale mnohonásobně vyšší, pokud ho prodělali oba rodiče.

Dna - nejen nemoc králůKyselina močová se v těle tvoří při odbourávání purinů - látek, které běžně přijímáme ve stravě. Ke zvýšení hladiny kyseliny močové dochází nejčastěji při jejím zpomaleném vylučování ledvinami, ale také při některých onemocněních. Vyšší hladina kyseliny močové může být způsobena i nedostatkem antioxidantů; měli byste jíst více čerstvého ovoce a zeleniny a zvýšit tím přísun vitaminů. Ke zvýšené tvorbě kyseliny močové a jejímu pomalejšímu vylučování vede také alkohol a vysoký podíl purinů v některých potravinách: jedná se zejména o vnitřnosti - játra, ledviny, ale také červené maso, tučné ryby a mořské plody, luštěniny, sušené banány a další, jejichž častá konzumace může způsobit onemocnění dnou.

Typickým příznakem dny je úporná bolest kloubů; nejdříve jsou postiženy palce nohou - kůže zarudne, je horká a palec otéká. Bolesti přicházejí většinou v noci. Pokud nejsou léčeny, mohou trvat týdny, ale i měsíce, až vznikne trvalý bolestivý stav. Bolesti již značí akutní záchvat dnavé artritidy a bez léčby mohou být postiženy i další klouby - koleno, loket, kotníky… Často se ale krystalky solí kyseliny močové mohou usazovat i v měkkých tkáních, podkoží nebo v ledvinách, kde po letech dna může způsobit vznik ledvinových kamenů nebo poškodit ledviny.

Co dělat, když nemoc propukne?

Kromě léčby stanovené lékařem je potřeba dodržovat i určitá dietní opatření. Neexistuje dieta, která by mohla být doporučena všem bez rozdílu. Každopádně nejsou při tomto onemocnění vhodné maso a vnitřnosti, živočišné tuky, uzeniny, tučné mořské ryby, úhoř, luštěniny (obzvláště bílé a červené fazole a hrášek), slepičí vejce, drůbež (s výjimkou kuřecích a krůtích Dna - nejen nemoc králůprsíček), kořenící směsi a ostré koření, hořčice, sójová omáčka, tučné a plísňové sýry, silný čaj nebo káva, špenát, kapusta, hrách, červená řepa, křen, česnek a samozřejmě alkohol.

Co také pomáhá?

Osvědčené je pití alespoň pěti sklenic vody denně, protože voda napomáhá vylučování kyseliny močové. Doporučuje se i denně pít alespoň půl litru čaje z kombuchy nebo 2 - 3 šálky čaje z březových listů (na šálek použijeme 2 vrchovaté lžičky listů, louhujeme 10 minut), který podpoří vylučování kyseliny močové a ideální je 4 - 8týdenní kúra.

Z ryb je vhodná makrela, losos, herinek.  

Pokud máte nadváhu, snažte se zhubnout. Klouby obézních lidí se totiž rychleji opotřebovávají a snižuje se schopnost jejich regenerace. Klouby posílíte pravidelným vhodným sportem (alespoň 3x týdně).
Kromě klasických léků proti bolesti a zánětu pomohou také homeopatika, s jejichž výběrem vám poradí i každý lékárník.

uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jsem již také důchodkyně, zatím snad dnu nemám. V loktech a v prstech u palců mne bolívá, ale to je snad věkem.
Obrázek uživatelky
profil
slabší káva by vadit neměla a co se týká kakaa, tam se názory různí Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkně a přehledně napsaný článek. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
muž má dnu...ale o kávě nevěděl....četl,že nemá jíst a pít kakao...tak to mu musím říct..kávu pije..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles