8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se léčí osteoporóza

25. 09. 2009 | Nemoci
Cílem léčby osteoporózy je zabránit úbytku množství a zhoršení kvality kostní tkáně. Cest, které k tomu vedou, je mnoho a pro různé pacienty jsou vhodné odlišné léčebné postupy. Správný léčebný postup úzce souvisí s věkem pacienta, pohlavím a přítomností rizikových faktorů. V rozhodování o nejvhodnější léčbě hraje roli mnoho ukazatelů zdravotního stavu. Hlavním dopadem léčby by mělo být snížení rizika zlomenin a zabránění dalším komplikacím, které s osteoporózou souvisí.

Základem úspěšné léčby je aktivní spolupráce


Základním předpokladem úspěšné léčby je motivace pacienta aktivně při léčbě spolupracovat s lékařem a společně tak dosáhnout co nejlepších výsledků. Aktivní spolupráce zahrnuje:
 - zdravou životosprávu,
 - přiměřenou pohybovou aktivitu podle doporučení lékaře,
 - dostatečný příjem vápníku a vitaminu D.


Jaké léky se používají?


Jak se léčí osteoporozaPoužívané léky se dělí na ty, které tlumí odbourávání kostní tkáně, a na léky, které přispívají k tvorbě tkáně nové. Léčba osteoporózy je dlouhodobou záležitostí a její přínos lze pocítit až po určité době. Právě proto je nutné na správné cestě vydržet a neztrácet motivaci, protože výsledek za tu námahu opravdu stojí. Důležitou součástí léčby jsou pravidelné kontroly u lékaře a zejména u žen po přechodu také rentgenová vyšetření s hodnocením kvality kostní tkáně.

Vápník - Podle nejnovějších doporučení by měl správný denní příjem vápníku dosahovat u dospělých osob ve věku do 50 let nejméně jednoho gramu za den. U osob starších padesáti let je toto množství ještě o pětinu vyšší. Nezávisí na tom, zda je vápník přijímán pouze z potravy, v tabletách, či kombinací obou. Doporučené množství je nutné pro udržení pevnosti kostí a hraje velice důležitou roli v zabránění zlomeninám.

Vitamin D - Vitamin D3, forma vitaminu D, známá také jako cholekalciferol, je velice důležitý pro vstřebávání vápníku ve střevech. I dostatečné množství vápníku v potravě je bez správného příjmu vitaminu D organismem nedostatečně využito. Cholekalciferol je tělo schopno samo vytvářet v kůži, pokud je vystavena slunečnímu záření. Nicméně schopnost tvorby vitaminu D závisí na mnoha faktorech, a proto se na vlastní produkci nelze příliš spoléhat, a to zejména v zimním období roku. Vitamin D je obsažen hlavně v mléce, vaječných žloutcích, mořských rybách a játrech. Jeho dostatečné množství je možno získat také užíváním tablet.

Bisfosfonáty - Bisfosfonáty ovlivňují aktivitu buněk, které se účastní na odbourávání kostní tkáně. Podle dostupných studií vede jejich užívání již po jednom roce léčby k významnému vzestupu hustoty minerálů v kostní tkáni. Při léčbě bisfosfonáty rovněž klesá riziko zlomenin, a to zejména v oblasti obratlů. V současnosti jsou doporučovány jako léčivo první volby u žen i mužů, nicméně pro jejich podávání platí poměrně striktní kritéria. Lék se může podávat v tabletách nejčastěji jednou denně, týdně či měsíčně. Moderní metodou je podávání v injekci každé tři měsíce.

Ženské pohlavní hormony - Ženské pohlavní hormony působí pozitivně jak Jak se léčí osteoporozana tvorbu nové kostní tkáně, tak na snížení jejího odbourávání. Jejich účinek na kostní tkáň ale není tak značný jako u výše zmíněných bisfosfonátů. Nejsou proto doporučovány jako standardní terapie první volby. Ženské pohlavní hormony se mohou podávat u žen po přechodu (menopauze). Jejich zásadní výhoda spočívá v pozitivním ovlivnění dalších jevů, které s menopauzou souvisí.

Mužské pohlavní hormony - Jednou z příčin osteoporózy u mužů může být hypogonadismus, což je nedostatečná tvorba pohlavních hormonů. U těchto pacientů je lékem volby testosteron, tedy mužský pohlavní hormon. Léčba vede ke zvýšené novotvorbě kostní tkáně a má jen málo nepříznivých vedlejších účinků.

Kalcitonin - Hormon kalcitonin je látka, kterou běžně produkuje lidský organismus a která se účastní novotvorby kostní tkáně. Jeho účinek na snížení rizika zlomenin ale není příliš veliký, a proto se v léčbě používá spíše méně. Je možno jej podávat u žen s minimálním odstupem pět let od menopauzy. Podávání kalcitoninu kladně ovlivňuje bolesti kostí po zlomeninách obratlů a z těchto důvodů může být někdy pacientům doporučován.

Parathormon - Parathormon je rovněž látka, která se v těle běžně tvoří. Za normálních okolností se podílí na odbourávání kostí, což by bylo v léčbě osteoporózy velmi nevhodné. Pokud je ale tělu dodáván zvnějšku podkožními injekcemi, má zcela opačný účinek a vede ke zlepšení kvality a pevnosti kostí. Již během prvního měsíce léčby lze pomocí biochemických ukazatelů pozorovat zvýšenou novotvorbu kostní tkáně. Léčba parathormonem je velmi nákladná a je metodou volby u mužů či žen s těžkou osteoporózou a velkým rizikem zlomenin.

Specifické protilátky - V současné době probíhá intenzivní testování specifických protilátek. Tyto molekuly jsou velmi podobné protilátkám, které vytvářejí imunitní systém lidského těla. Uměle vyráběné protilátky mohou být cíleny proti určitým strukturám, které se účastní mechanismů, jimž má léčba zabránit. V případě osteoporózy se jedná o zablokování buněk, které odbourávají kostní hmotu. Vliv dlouhodobého podávání protilátek na kvalitu kosti a snížení rizika zlomenin se testuje u žen po přechodu a u pacientů s nádorovými chorobami.

Zdroj: Osteoporoza.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ve výzkumném ústavu na Nových Hradech vyvinuli nový lék na osteoporózu, který velmi rychle zabírá a zárove%ň léčí. Doufám, že jeho výroba nebude trvat léta, protože by mnoha lidem prospěl. Nemuseli by se tak dlouho léčit.
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé a poučné čtení pro každou ženu v menopauze.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles