8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vyšetření osteoporózy

14. 09. 2009 | Nemoci
Cílem vyšetřovacích metod u osteoporózy je zobrazení struktury kostí. Na základě znalosti obrazu mikro - i makroarchitektury kostní tkáně je možno dále usuzovat na mechanickou odolnost. Spolehlivě se dá zhodnotit množství kostní hmoty, což se ovšem nedá říci o hodnocení kostní kvality, pro kterou nelze zvolit dostatečně průkaznou vyšetřovací zobrazovací metodu.

Snížené množství kostního minerálu lze pak pokládat pouze za další rizikový faktor. Není totiž možno spolehlivě říci, že při dané hodnotě kostního minerálu dojde se stoprocentní pravděpodobností ke zlomenině.

Zobrazovací metody složí k diagnóze i hodnocení léčby


Vyšetření osteoporózyZobrazovací metody se mohou využívat nejen k „pouhé“ diagnostice (určení nemoci), ale i k hodnocení úspěchů léčby. Obecně se dá říci, že by měl být vyšetřen každý, kdo utrpěl zlomeninu kosti po působení nepřiměřeně malé úrazové síly a u koho byla zjištěna zlomenina obratle neúrazového původu.

Diagnostická vyšetření množství kostního minerálu jsou velmi důležitá u lidí starších než 65 let. Totéž se týká i mladších žen, které jsou již po menopauze (přechodu) a mají alespoň jeden z rizikových faktorů (kouření, osteoporotická zlomenina u rodičů, opakované pády, imobilizace, BMI pod 20). Obsah minerálu ve skeletu (celé kostře) se stanoví v g/cm2. Možností je i stanovit souhrnný objem kostního minerálu v g/cm3.

Stanovení hustoty kostní tkáně


Ke stanovení hustoty kostní tkáně a k určení množství minerálů v kostech se používá denzitometrické vyšetření. Lékař toto vyšetření doporučí lidem, u kterých se objeví podezření na osteoporózu. Denzitometrie je bezbolestné vyšetření, které pacienta nikterak nezatěžuje. Díky denzitometrickému vyšetření je lékař schopen odhadnout, jak velká jsou rizika zlomenin spojených s osteoporózou. Zjištěné výsledky se vztahují k hodnotám získaným ze studií zdravé populace.

Jaké metody se používají?
DXA - Dvouenergiová rentgenová absorpciometrie je v současné době jednou z nejčastěji používaných metod, využívá dvou typů energií záření. Tato metoda je zároveň spojena s nízkou radiační zátěží.

QCT - Kvantitativní výpočetní tomografie umožňuje měření objemu kostní hmoty, hodnotí se v oblasti bederní páteře či hlavice kosti stehenní. Toto vyšetření však představuje pro vyšetřovaného vyšší radiační zátěž.

QUS
- Kvantitativní ultrasonometrie přináší oproti výše uvedeným vyšetřením i informace o kvalitě a struktuře kosti. Jedná se o ultrazvukové vyšetření kostní tkáně. U tohoto typu vyšetření je eliminována radiační zátěž.
Denzitometrie

Nejčastěji se používá metoda rentgenové absorpční fotometrie, využívající Vyšetření osteoporózyenergie dvou paprsků (DXA). Metoda DXA se používá ke zjištění hustoty kostí v dolní oblasti páteře a v kyčlích, někdy také kostí zápěstí, prstů a paty. Lze ji využít i ke sledování účinnosti léčby osteoporózy a monitorování stavu kostí nemocného.

Vyšetření provádí lékař na specializovaném radiologickém pracovišti ve větší nemocnici. Existují dva typy denzitometrů:

Centrální denzitometr je zařízení skládající se z velké ploché desky a pohyblivého ramena, které je zavěšeno nad ní. Používá se ke sledování hustoty kostí páteře a pletence pánevního.

Periferní denzitometr je zařízení mnohem menší, ve tvaru malé krabice s otvorem, do kterého pacient vloží ruku nebo nohu. Používá se k měření hustoty kostí zápěstí, paty nebo prstů.

V den vyšetření můžete normálně jíst, neměli byste však brát žádné potravinové doplňky nebo léky obsahující kalcium. Před vyšetřením odložte šperky, brýle a kovové předměty, protože by mohly výsledek vyšetření zkreslit. Denzitometrické vyšetření se neprovádí v průběhu těhotenství. Pokud nemůžete vyloučit, že jste těhotná, informujte svého lékaře.

Údaje získané vyšetřením posoudí radiolog, tedy lékař specializovaný na provádění a hodnocení rentgenových vyšetření. Výsledky pak pošle lékaři, který vám vyšetření předepsal.

T-skóre a Z-skóre
T-skóre vyjadřuje odchylku výsledku vašeho vyšetření od tabulkové hodnoty kostní minerální denzity mladých zdravých jedinců stejného pohlaví. Hodnota vyšší než -1 se považuje za normální, hodnoty mezi -1 a -2,5 jsou hodnoceny jako osteopenie, první stadium řídnutí kostí. Pokud je T-skóre nižší než -2,5, odpovídá osteoporóze. T-skóre se používá k vyjádření rizika zlomeniny.
Z-skóre porovnává výsledek vyšetření s průměrnými hodnotami u osob stejného pohlaví i věku.

Denzitometrické vyšetření umožní lékaři vyhodnotit úbytek kostní hmoty a také přesněji stanovit diagnózu a doporučit nemocnému režimová opatření, případně zahájit účinnou léčbu osteoporózy.

Zdroj: Osteoporóza.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
U nás ve výzkumném ústvu na Nových Hradech objevili nový lék na osteoporózu. Jsem zvědavá, kdy se začne vyrábět tak, aby co nejdříve pomáhal
všem potřebným lidem. Nechtěla bych mezi ně patřit, protože zlomeniny jsou velice nepříjemná věc.
Obrázek uživatelky
profil
JIŽ JSEM ABSOLVOVALA OSTEOCENTRUM,BERU BONVIVU,JE 50
Obrázek uživatelky
profil
Osteoporeza je hrozná mám jí několik let polámaná žebra klíční kost u všeho jsou paklouby a oba krčky na jednom totálka druhý náhodou srostl sám tak vím co to je..
Obrázek uživatelky
profil
je to hrozné ,když už se nemůžete hýbat!!!!!!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles