Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejčastější rušitelé nočního spánku

1. 04. 2009 | Nemoci

MUDr. Jana Šedivá, praktická lékařka pro dospělé, podala zprávu o rizicích špatného nočního spánku... 

Dobrý spánek je velkým nedostatkem uspěchané moderní doby. Jen málo dospělých dokáže dodržet doporučovaných sedm až devět hodin spánku denně. Spát méně může být podle vědců nebezpečné: nedostatečný spánek způsobuje nejen dopravní nehody, ale vede také k mnoha zdravotním poruchám.

Chronický nedostatek spánku může po určité době narušit tělo tak, že se stane zranitelnější vůči srdečním a cévním onemocněním, případně dalším nemocem. Nespavost zvyšuje pravděpodobnost nemocí trávicího ústrojí, bolesti hlavy, krku a zad. Nekvalitní spánek zhoršuje schopnost regulovat hladinu cukru v krvi, a může tak dojít ke vzniku cukrovky II. typu. U lidí postižených nespavostí je čtyřikrát vyšší pravděpodobnost vzniku deprese, úzkosti a návyku na alkohol.

 

Životně důležitý spánek


MUDr. Jana Šedivá Ve spánku strávíme téměř třetinu života, je nezbytný pro regeneraci duševních a fyzických sil. Spánek je důležitý pro tzv. kognitivní funkce, tj. myšlenkové procesy, které nám umožňují rozpoznávat, pamatovat si a učit se. Je třeba dodat, že délka spánku je individuální. Někdo potřebuje spát 9-10 hodin, aby měl pocit odpočinku, jinému stačí 4 hodinový spánek. Různými poruchami spánku trpí 30-40 % populace, častěji ženy a starší lidé. Poruchy spánku mohou být vyvolány vnitřními nebo vnějšími příčinami.

 

Krátkodobá nespavost


S krátkodobou nespavostí se setká přibližně 95 % lidí. Trvá nejčastěji pouze několik dnů, maximálně tři týdny, proto neznamená vážnější problém. Nejčastějšími příčinami krátkodobé nespavosti jsou stres, pracovní problémy, rodinné konflikty, bolest, narušení denního režimu změny vnějších podmínek... Další typickou příčinou krátkodobé nespavosti u žen jsou hormonální změny v průběhu menstruačního cyklu.

Přetrvávající (chronická) nespavost


Chronická nespavost - znáte ji? O chronickou nespavost se jedná v případě, že se objevuje nejméně třikrát za týden po dobu delší než jeden měsíc. Existují dva základní typy chronické nespavosti: nespavost primární (u jinak zcela zdravého jedince) a nespavost sekundární (v souvislosti s nějakým onemocněním). Častější je sekundární nespavost, např. při bolestech, úzkosti, depresi, abstinenčních příznacích nebo při nykturii.

 

Probouzecí reakce


Společným podkladem většiny spánkových poruch jsou časté probouzecí reakce, které vedou k vyplavování stresových hormonů a k urychlení kornatění tepen. Důsledkem je zvýšené riziko infarktů, cévních mozkových příhod, sklerózy. Nedostatek spánku je také rizikovým faktorem vzniku metabolického syndromu, obezity, cukrovky a nerovnováhy imunitního systému. Častým důsledkem je i vznik deprese.

Nebezpečné noční cesty na WC


Nejen vlastní nedostatek spánku, ale také noční chození na záchod (nykturie) způsobuje další problémy. V polospánku při noční cestě na WC hrozí pády, úrazy a zlomeniny, zejména u starších lidí
s „křehkými“ kostmi.

Tyto informace jistě nejsou zanedbatelné. Poruchy spánku jsou totiž zodpovědné za 35-50 % dopravních nehod a četné úrazy.

 

Zdroj: Nykturie.cz

Alena Rašková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jsem taky spavec. nemam problem usnout kdekoliv a kdykoliv. musi to byt utrpeni, kdyz je clovek k smrti unaveny a nedokaze usnout..
Obrázek uživatelky
profil
naštěstí mám dobrý spánek Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Že má nedostatek spánku tak zničující účinky na naše tělo je strašné.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles