8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rýma - léčená týden, neléčená sedm dní

9. 12. 2009 | Nemoci
Rýma, banální onemocnění, které přesto dokáže pořádně znepříjemňovat život. Jedná se o  infekční onemocnění nosní sliznice, v začátku je nejčastěji způsobena viry. Ty se dostávají  z okolního prostředí kapénkovou nákazou na sliznici během dýchání. Vzhledem k nutnosti dýchat je tak nosní sliznice vystavena neustálému kontaktu s okolním prostředí, proto je rýma nejčastější lidské infekční onemocnění. Podobným způsobem vzniká i alergická rýma, jen se místo virů na nosní sliznici dostávají alergeny (nejčastěji pylová zrnka, domácí prach aj.).

 

Nejmenší jsou na tom mnohem hůř

 

S rýmou se pojí i jiné zdravotní komplikace. Některé jsou typické pro všechny věkové kategorie, jiné zase pro dětský věk. Jednou z obtíží spojených s rýmou je postižení očí. Při zánětu nosní sliznice dojde k jejímu zduření, tím se zhorší odvod slz slzovodným kanálkem a také může dojít k přestupu infekce na oční spojivku. „Typický pacient s akutní rýmou pak vypadá takto: zhoršené nosní dýchání, nadměrná sekrece z nosu, slzení a pálení očí. V dětském věku zhoršení nosního dýchání vede zvláště u nejmenších dětí k poruchám polykání, protože nejmenší děti při kojení a pití z láhve musí dýchat zároveň nosem, a to je u rýmy zhoršeno. Dítě pak špatně přijímá stravu a z toho vyplývá plačtivost, neklid a také špatný spánek,“ zmiňuje prof. Mudr. Ivo Šlapák CSc. „Obecně  u dospělých pacientů  rýma způsobuje hlavně nosní potíže, u dětí kromě toho jsou více vyznačeny i celkové potíže, jako neklid, špatný spánek, poruchy přijímání potravy a větší náchylnost k těžkým komplikacím. Proto je u nejmenších dětí velmi důležité i odsávání nosu savičkou, protože děti ještě neumí smrkat. Odsávání zbaví nos hlenů a zlepší dýchání nosem. Mělo by se vždy vykonat před kojením či přijímáním stravy,“ doplňuje profesor.

 

Jak se proti rýmě bránit

 

Prevencí vzniku rýmy předejdete mimo jiné slzení a pálení očí, infekci očí a mnoha dalším nepříjemnostem. Jak tedy proti ní bojovat? Lepší otázkou je, co dělat pro to, aby se nám vyhnula obloukem? „Jednoznačně nekuřte a ani nepobývejte v zakouřených místnostech. V době chřipek se vyhýbat  pobytu v místech, kde je hodně lidí (kino, divadlo…), zkrátka omezte možnosti přenosu kapénkové infekce. Otužujte se, procházejte v přírodě, občas si zacvičte - pohybová aktivita vede k posílení organismu,“„Při rýmě, ale zároveň jako prevenci zvláště v období chřipkové epidemie, užívejte nosní spreje které obsahují roztoky minerálních vod nebo „všeléčivou“ mořskou vodu. Spreje zbavují nosní sliznici infekčních zárodků, hlenu, zachycených nečistot. Díky svému přírodnímu složení jsou k organismu šetrné a nemají žádné vedlejší účinky,“ konstatuje prof. Mudr. Ivo Šlapák CSc. 

 

Kdo by chtěl vyzkoušet alternativní léčení rýmy, ať vyzkouší popudovou léčbu, neboli nahřívání nohou v teplé vodě,  inhalaci éterických olejů a bylinkových výtažků. Pro lepší spánek se i doporučuje používání ionizátorů, čističů a zvlhčovačů vzduchu.

 

Zdroj: Apriori.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mám rýmu celoroční,alergii žádnou nemám,tak se ji nijak nezbavím.Bez kapesníku nemůžu nikam jít,ale za ty roky jsem si už zvyklaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
trápí soustavně všechny lidi kolem nás. Nikdo nemůže říci, že by rýmu neměl. Proto tolik povídání stále o této urputné nemoci.
Obrázek uživatelky
profil


Hello My Dear!!

My name is Miss sharon, and I saw your profile today at this site ( ) and i become interested in you, Please My Dear I will like you to contact me back as soon as possible through my email address (sharon20094love@yahoo.com) so that i can give you my pictures for you to know whom i am, I believe we can move from here. Please Remember colour or distance does not matter, but Love matters allot in life. Reply me back on time,

From sharon.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles