Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Onemocnění parodontu v dospělém věku

30. 12. 2009 | Nemoci

Onemocněním dásní a parodontu trpí v naší společnosti více než 90% dospělého obyvatelstva. Mezi hlavní problémy patří především skupina mikrobiálním plakem podmíněných parodontopatií, které jsou u dospělých osob jednou z hlavních příčin ztráty zubů.

Společným činitelem vzniku plakem podmíněných zánětů dásní - gingivitid a parodontitid je především mikrobiální zubní povlak, jehož podstatnou část tvoří bakterie. Některé druhy v něm žijících bakterií se podílejí hlavně na vzniku zubního kazu, jiné se uplatňují při onemocnění dásní a vzniku parodontitidy. Po vyčištění zubů se zubní plak velmi rychle obnovuje, a proto jeho pravidelné odstraňování prostředky ústní hygieny je zcela nezbytné.

zdrave-zubyMineralizací plaku vzniká postupně zubní kámen, který dráždí okraje dásně a působí jako nosič bakteriálního povlaku. Podobným způsobem mohou parodont dráždit i převislé výplně a odstávající okraje korunek a také některé odchylky v postavení zubů a anomálie měkkých tkání. Plakem podmíněná gingivitida je infekce vyvolaná bakteriemi zubního povlaku, který  ulpívá na zubech a dásních. Tyto bakterie uvolňují toxické látky, které dráždí dásně a způsobují jejich zánět.

Dásně jsou pak edematózní, zarudlé, citlivé až bolestivé a krvácejí při čištění zubů, při jídle a někdy i spontánně. U gingivitidy ještě nedochází k narušení závěsného aparátu zubu, který upevňuje zub v kostním lůžku. Je to stav, který je možné při dobré spolupráci pacienta vyléčit. Terapie tohoto typu gingivitidy spočívá především v provádění správné ústní hygieny. Plak je nutno pravidelně a pečlivě odstraňovat odpovídající technikou za použití kvalitních zubních kartáčků a mezizubních pomůcek (interdentálních kartáčků a dentálních nití).

Plak nelze odstranit pomocí pouhých výplachů úst, irigací a zubních past s antiseptickými účinky. Ty slouží jen jako doplněk mechanického čištění .
Pokud se zánět dásní včas neléčí, může přejít v parodontitidu, která zasahuje hlubší tkáně parodontu. Kromě edému, bolesti a krvácení z dásní se objevují parodontální choboty a zápach z úst. Zde se bakterie rychle množí a mohou vyvolat vznik bolestivých hnisavých parodontálních abscesů. Zuby ztrácejí podpůrné tkáně a začínají se rozestupovat a viklat.

Příčinou je porušení závěsného aparátu zubu a úbytek kosti zubního lůžka. Neléčená parodontitida je pak příčinou ztráty zubů, mnohdy jinak nepoškozených. Terapie těchto stavů je poněkud náročnější, protože odstranění plaku z parodontálních chobotů není možné pouhou ústní hygienou. K ošetření a eliminaci těchto chobotů se používají speciální nástroje a přístroje a u pokročilých stupňů parodontitdy je někdy nezbytný i chirurgický zákrok.

Toto chirurgické řešení spočívá v odstranění plaku, zubního kamene, nekrotického cementu z povrchu kořene a zánětlivých granulací pod kontrolou zraku. V některých případech je možné pokusit se ztracenou kost alespoň částečně nahradit metodou řízené tkáňové regenerace. Po provedené léčbě vždy následuje udržovací terapie, která slouží k zachování dosažených výsledků a k oddálení recidivy.

Přechod gingivitidy v parodontitidu zdrave-zuby-muzenení zákonitý a jeho příčinou je pozvolné selhání lokální obranné reakce tkání parodontu vůči trvale přítomné bakteriální infekci. Tento zvrat je  závislý také na celkové odolnosti pacienta a stavu jeho imunitního systému. Mezi rizikové faktory, které mohou ovlivnit vývoj a progresi onemocnění, patří především kouření a některá celková onemocnění - například diabetes mellitus. Míra vlivu dědičnosti při přechodu gingivitidy v parodontitidu je v současné době předmětem mnoha výzkumů.

V posledních letech se objevily některé nové poznatky o vlivu chronických zánětů parodontu na celkové zdraví. Bakterie způsobující záněty dásní produkují toxické látky, které provokují zesílenou imunitní odpověď organizmu, během které vznikají četné zánětlivé mediátory. Tyto látky se dostávají dlouhodobě a ve vysokých dávkách krevním oběhem do celého organizmu. Poškozují vnitřní výstelku cév a tak usnadňují usazovaní cholesterolu a adhezi krevních destiček.

U pacientů se zánětlivým onemocněním dásní a parodontu byla prokázána zvýšená pravděpodobnost srdečního infarktu, mozkové mrtvice, zvýšená četnost předčasných porodů a snížená porodní váha novorozenců postižených matek.

Slovníček cizích pojmů

Diabetes mellitus - cukrovka
Gingivitida - zánět dásní vyvolaný bakteriemi zubního plaku
Interdentální kartáček – mezizubní kartáček
Parodont – tkáň v okolí zubů, závěsný aparát zubu
Parodontální chobot – vzniká mezi zubem postupným prohlubováním dásňového žlábku okolo zubu
Parodontitida – onemocnění, při kterém se obnažují zubní krčky
Zubní plak – měkká, téměř neviditelná vrstva tvořící se na zubech a především na okrajích dásní

Autor: MUDr. Hana Poskerová

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
souhlasím ,moje mamka si chrup nečistila a zemřela v 76 letech a chyběla ji jen jedna stolička.Já si chrup čistila a ve svých 62 letech nemám ani jeden.Ona paradentózu neměla a já jo.
Obrázek uživatelky
profil
Znám plno lidí, kteří si zuby nečistí a mají je jako nové, naopak lidé, kteří se tomuto problému věnují, mají zuby velice špatné. Takže je vše
jako vždy určitě dědičné.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles