8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Solární alergie – nepřítel dovolené u vody

13. 07. 2008 | Nemoci
Pohodička, koupání, slunění ..jenže! Za pár hodin nebo i s odstupem několika dní se mohou objevit na osluněných místech různé druhy vyrážky, která vám znepříjemní život mimo jiné “nervy-drásajícím” svěděním. Je to nepřítel jménem sluneční alergie, sluneční kopřivka neboli fotosenzitivita.

Sluneční alergie se projevuje  nepříjemnou kožní vyrážkou se svěděním, otoky a zarudnutí po oslunění. V lékařských kruzích se používá ještě označení fotosenzitivita.Je to termín pro zvýšenou citlivost pokožky na sluneční záření (zejména ultrafialovou část spektra - UV)

Mohu vás ale ubezpečit, že solární alergie (alergie na slunce, solární kopřivka) a fotosenzitivita  jedno a totéž jsou….:o(

solární energieProjevy většinou samy od sebe vymizí do 24 hodin. Někdy mohou být přítomny i celkové příznaky – bolest hlavy, únava, malátnost. Nejčastěji se projevy solární kopřivky objevují v oblasti výstřihu, na krku a pažích. Kopřivka se může paradoxně vyvinout i na místech krytých oděvem, protože záření UVA a viditelné záření dokáže procházet i látkou. Není bez zajímavosti, že paprsky určitých vlnových délek procházejí sklem.Proto mohou paprsky kopřivku způsobit i za zavřeným oknem nebo při jízdě v autě, “záhadně” jenom na jedné polovině těla…:o)

Solární kopřivka může být vyvolána mimo jiné fotosenzibilizujícími látkami, které zvyšují citlivost kůže na světlo. Mezi ně patří přísady některých přípravků k ošetření kůže jako jsou dehty, azuleny, ale také léky, mnohdy velmi běžně užívané, jen se o jejich “zcitlivujícím” účinku vzhledem ke slunci neví.
Patř mezi ně např. léky proti zánětům a bolestem( Brufen, ale také “obyčejný” Acylpyrin), hormonální antikoncepce!!!, antibiotika – hlavně ta ze skupiny tetracyclinů, lék používaný na odvodnění i u vysokého tlaku (Furon),  cytostatika  (proto se u léčení rakoviny nedoporučuje pacientům chodit  na slunce) a taky některé bylinky. Pozor na čaje nebo tablety s třezalkou! Citrusy, bergamot a  andělika (ta bývá složkou některých přírdních prostředků na ovlivnění příznaků menopausy) mohou take způsobovat tento druh potíží.

Co se ještě mnohem méně ví, je fakt, že solární alergie může být projevem jiných nemocí: jako je například systémový lupus (poměrně závažné autoimunitní onemocnění, kdy se imunita organismu obrátí proti vlastnímu tělu) nebo některá kožní onemocnění.
Podstatou reakce je změna stavby bílkovin v kůži, která je způsobena pohlcením světelné energie. Takto změněné bílkoviny potom vyvolají alergickou reakci a v případě lupusu dokonce reakci autoimunitní (což je trvalejší a těžší stav než alergie).

Jak z toho ven? Jak se bránit před účinkem slunce, které nás venku v létě všude obklopuje?

1. nosit vhodný oděv, klobouk či slunečník  
2. chránit si zrak slunečními brýlemi s UV filtrem  
3. nevystavovat se přímému slunečnímu záření v době od 10 do 15 hodin
4. znát svůj fototyp a přizpůsobit mu ochranu proti slunečnímu záření
5. používat při pobytu venku pravidelně krémy s UV filtrem (sunscreeny) - min. 15, lépe 30 a více
6. používat přípravky s UV filtry i jako součást denní péče o pleť – tady jde hlavně o make-up a krémy na denní péči o pleť
7. nechodit do solárií, nepoužívat domácí umělé zdroje záření
8. chránit před slunečním zářením děti
9. pravidelně si nechat vyšetřit kůži dermatologem (1 x ročně -vyšetření se provede přístrojem se speciální lupou - tzv.DERMATOSKOPEM), a sledovat případné změny pigmentových skvrn i doma v mezidobí
10. pokud máte nějaký problém s kůží, neváhejte zajít na poradu k dermatologovi (kožní lékař), při nehojících se projevech sluneční alergie nebo nereagujících na léčbu raději rovnou k imunologovi na testy imunity.


Já sama, protože mám autoimunitní onemocnění, volím pro dobrý pocit samoopalovací krém a při dodržování výše uvedených zásad jsem poslední dobou se sluníčkem kamarád.
Totéž přeji i vám.
Hezké léto!!!



Agata - čtenářka
Chytrá Žena



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !