Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Žaludeční nevolnost a porucha trávení – 10 příčin

15. 06. 2020 | Nemoci
Patříte k lidem, které čas od času potrápí žaludeční nevolnost nebo mají problémy s trávením, případně s křečemi v břiše? Zde je výčet možných příčin vašich problémů a možnosti jejich řešení. Netýká se některá z příčin také vás?

1. Žaludeční nevolnost = Nežádoucí účinek většiny léků nebo nadměrné užívání nesteroidních antiflogistik


Jejich častá konzumace je trendem dnešní doby a člověk si často neuvědomí dopady užívání těchto léčiv na své tělo. Jedná se o nejčastější léčiva užívaná proti bolesti a proti zánětu - zejména kyselinu acetylsalicylovou (např. Aspirin, Acylpirin), Ibuprofen (Ibalgin, Brufen) a další. Tyto látky mohou způsobit erozi sliznice trávicího traktu, popřípadě vředy.

BřichoŘešení: Neužívejte tyto léky pokud možno na lačno a příliš často a pokud nepotřebujete léčit zánět, na běžnou bolest a teplotu vám postačí paracetamol (př. Paralen).

2. Žaludeční nevolnost = Těhotenství


Řešení: Na obecně známé problémy v těhotenství vám poslouží zázvor. Můžete ho konzumovat nastrouhaný v jídle, ve formě čaje nebo v lékárně zakoupit zázvorová lízátka. Pro případy silnějších nevolností existuje lék ve formě tablet nebo čípků.

3. Žaludeční nevolnost = Porucha funkce štítné žlázy


Štítná žláza je jednou z nejdůležitějších, řídí funkci takřka každé části lidského těla. Zejména v poslední době stoupá v populaci incidence poruch její funkce. Můžeme se dohadovat o příčinách. Vedle neadekvátního množství jodu v potravě se zvyšuje počet lidí trpících zánětem štítné žlázy, zejména autoimunitním.

Zde se může podílet na jeho vzniku neustálý stres, nevhodný životní styl a také kvanta chemikálií v potravinách („éček“, konzervantů) a v kosmetice. Ty mohou nejen alergizovat, ale tělo po čase také může nastartovat nepřiměřené procesy, kdy začne napadat vlastní struktury v domnění, že se jedná o cizorodý materiál.

Ošemetné je, že můžete trpět poruchou funkce štítné žlázy a nemusíte mít o tom ani tušení, protože preventivně se její činnost nesleduje. Kromě nevolností a nechutenství se její porucha může projevit čímkoli od padání vlasů, přes kožní ekzémy, nesprávný krevní tlak, bolesti páteře a její křivení až po chronickou únavu, psychické problémy (deprese, vzteklé nálady) či vznik cukrovky.

Řešení
: Pokud máte podezření na nesprávnou funkci štítné žlázy, na případném vyšetření se musíte domluvit se svým lékařem. Existují však i přírodní preparáty či homeopatika vhodné na úpravu její činnosti, kterými nic nezkazíte.

Mořské řasy obsahují hodně jodu, který ovšem není vhodný tělu dodávat při autoimunitních zánětech (zhorší jejich průběh). Ve všech případech se však nepoškodíte, když budete konzumovat Aronii (Černý jeřáb), která její funkci reguluje.

4. Žaludeční nevolnost = Nerovnováha střevní mikroflóry po užívání antibiotik nebo při
infekčním průjmu


Tlusté střevoŘešení: Konzumací jogurtů toho zřejmě příliš nespravíte, obsah probiotických kultur v nich je jednak nízký (pokud některé vůbec přežijí) a jednak v některých případech v nich obsažené kmeny nejsou totožné s těmi, které v našich střevech přirozeně žijí.

Zde přichází na řadu probiotika (buď lactobacily samotné anebo ještě lépe v kombinaci s ostatními prospěšnými kmeny). Do pár dní se vám osídlení střev srovná a opět budete moct nosit bezmála 2 kila „hodných“ bakterií ve svých útrobách.

5. Žaludeční nevolnost = Špatná životospráva s nadbytkem tuků a cukrů a nedostatkem vlákniny


Cukr je ve střevech využíván bakteriemi, přičemž může docházet k plynatosti a průjmům. Při nadměrné konzumaci tuků hrozí rovněž průjmy s nevolností. Nedostatek vlákniny a nízký příjem tekutin zbrzdí vylučování a stolice nám ve střevech začne obrazně řečeno hnít.

Řešení: Vyvážená strava, snadno stravitelná, více bílkovin, méně tuků a cukrů.

6. Žaludeční nevolnost = Nadbytek či nedostatek žaludečních šťáv


Řešení: Nedostatek žaludečních šťáv je spíše vzácnější problém, řeší se dnes již poněkud obsoletním roztokem připravovaným přímo v lékárně s obsahem kyseliny chlorovodíkové a pepsinu. Mnohem častější je překyselení žaludku. Pokud není problém komplexní (nemáte vředovou chorobu a Helicobactera v žaludeční stěně), lze užít vhodné antacidum (kyselinu neutralizuje), pokud se jedná o příležitostný problém, popřípadě lék, který snižuje vylučování kyseliny při dlouhodobějším užívání.

Dejte pozor na opakované a dlouhodobé použití antacid. Hydrogenuhličitan sodný vám pomůže pouze krátkodobě, avšak posléze se kyseliny vyloučí ještě víc. Přípravky na bázi hořečnatých solí mohou působit projímavě a hliník vám zase může přivodit zácpu. V případě delšího užívání vyšších dávek navíc negativně ovlivňuje nervovou soustavu.

Ještě podotknu, že pití kávy nebo černého čaje nalačno dráždí žaludeční sliznici ke zvýšené tvorbě kyseliny. Pokud tímto problémem trpíte, kávu a čaj pokud možno omezte. To se týká rovněž silně kořeněného jídla. Z bylinek vám může pomoci extrakt z aloe vera. K zahození nejsou ani obyčejné banány, které obsahují sliz, jenž ulpí na sliznici, a tím ji dočasně chrání.

7. Žaludeční nevolnost = Nedostatečná činnost slinivky břišní, nízká produkce trávicích enzymů a žluče


StřevaŘešení: Trávicí enzymy můžete polykat umělé ve formě tabletek. Vylučování žluče mohou výborně napomoci bylinky. Jedná se obecně o ty hořké, jako je puškvorec, zeměžluč, smetanka, ale také řebříček, kořen angeliky a mnoho dalších.

8. Žaludeční nevolnost = Dlouhodobý stres a různé psychické poruchy (např. deprese)


Řešení: Řešení je velmi individuální. Změnit uspěchaný životní styl dnešní doby je těžké, zejména když musíme fungovat tak, jak se od nás očekává, a ne každý má snadný přístup například k přírodě a čerstvému vzduchu, kde by mohl v klidu relaxovat a věnovat se zdravému pohybu. Odpočinek a dostatek spánku je však základ. Pomoci ve stresových situacích si můžeme relaxačním cvičením, masážemi (stimulace určitých bodů vně těla může pomoci upravit i funkci jednotlivých orgánů) nebo opět bylinkami.

Zde bych vyzdvihla kozlík, chmel, meduňku, mučenku, heřmánek a okrajově také mátu. Pozor dejte na třezalku, ačkoliv je velmi dobře účinná, není vhodná pro každého. Menším zlem je její fototoxicita (můžete se osypat při pobytu na sluníčku), horší je to pak v případě možného selhání účinků některých dalších léků, pokud nějaké užíváte. Týká se to zejména antikoncepce či psychofarmak.

9. Syndrom líného střeva a zácpa


Střevo z různých příčin neposouvá natrávenou potravu tak rychle, jak by mělo, což vám může přinášet nepříjemné potíže.

Řešení: Existují léky, které činnost líných střev urychlí. Při delším váznutí potravy v žaludku a pocitům na zvracení můžete opět sáhnout po zázvoru. U zácpy pozor na některá často nepřiměřeně  využívaná laxativa, a to zejména list senny, pikosulfát a bisacodyl (např. Guttalax).

Při příležitostném použití jsou velmi dobře účinná, avšak při pravidelném a dlouhodobém užívání návyková. Postupně ztrácí efekt a člověk už bez nich potřebu nevykoná. Méně agresivní variantou je laktulóza a dostatečný příjem vlákniny, ovoce a zeleniny a vody. Nutný je dostatek pohybu.

10. Plynatost a křeče


Řešení: Příroda v tomto případě funguje více než dobře, z bylinek můžete sáhnout po fenyklu, anýzu, mátě či kmínu.

Příčin potíží se zažíváním je celá řada, tohle není zdaleka kompletní výčet. Rovněž jejich řešení nabízí další rozmanité možnosti. Sama příroda nám poskytuje desítky jedinečných bylinek, které se vyplatí mít vždy doma po ruce. Jistě se budou hodit nejen v případě náhlé nevolnosti.

silky - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Dobrý den, já mám své veliké zkušenosti se zažívacími potížemi, které jsem si způsobila sama, dietami a špatnými stravovacími návyky. Došlo to až tak daleko, že to musela řešit psycholožka... Nakonec jsem se se vším vyrovnala, zažívání se mi upravilo stravou, sportem a taky díky užívání probiotik Biopron Premium, které mi doporučeny od lékaře. Tedy on mi doporučil jakékoliv probiotika a já v lékárně zvolila tyhle.
Obrázek uživatelky
profil
Snažím se jíst hodně ovoce a zeleniny a méně pečiva..střeva se tím šetříSmajlík
Když se náhodou přejím nebo sním něco těžšího, beru si Pangrol - doplní trávicí enzymy a pomůže jídlo zpracovat. Dobrý je také heřmánkový čaj.
Obrázek uživatelky
profil
Nejčastěji mě trápí žaludeční nevolnost když se hodně přejím - občas mám takové návalové stavy a nebo pokud jsem ve stresu. Pravidelně mám potíže, třeba pokud řeším něco s přítelem. Psychika mi hodně ovlivňuje to, jestli mi je nebo není dobře. Snažím se s tím něco dělat a být víc v klidu a myslím, že se mi to v poslední době celkem daří. Taky mě dost trápilo nafouklé břicho a na to mi naštěstí pomohly probiotika. Brala jsem je předtím hlavně kvůli imunitě, ale zabraly mi i na tohle
Obrázek uživatelky
profil
docela často mívám zažívací obtíže hlavně při nadměrné konzumaci jídla..jako např. po grilování, rodinných oslavách apod. zachraňuje mě poslední dobou dost Pangrol 20 000. doporučila mi ho kamarádka a fakt zabírá dobře..obsahuje trávicí enzymy a nic předtím mi nezabíralo tak dobře..
Obrázek uživatelky
profil
mám nevolnosti z bodu 8,dneska to zkusím zahánět grilováním na sluníčkuSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles