Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak jsme na tom s pocením?

1. 02. 2009 | Péče o tělo
Vůně a pachy hrají v našem životě významnou roli. Mezi ty méně příjemné, které se snažíme potlačovat, patří pach potu. V tomto ohledu se názory a hygienické návyky v posledních letech změnily a součástí naší každodenní péče o tělo se stalo pravidelné používání antiperspirantů a deodorantů. Proč a kdy se vlastně potíme a lze pocení potlačit? Jak fungují antiperspiranty a deodoranty a jaký je mezi nimi rozdíl? S nadcházejícím jarem a létem budou tyto otázky více než aktuální.

Co je to pocení?

Každý člověk se potí, někdo více a jiný méně. Pocení je přirozenou součástí fyziologických procesů našeho organismu a je pro nás tedy velmi důležité. Tento fakt všichni známe, ale přesto je nám pocení nepříjemné a snažíme se proti potu všemi možnými způsoby a prostředky bojovat. Pocení slouží k udržení stabilní tělesné teploty a ke zvlhčování a ochlazování povrchu těla. Nezdá se to, ale jen malé množství tepla se z těla dostává plícemi. Podstatný podíl tepla se uvolňuje kůží, ve které jsou potní žlázy produkující pot. Pot se do určité míry odpařuje z povrchu těla, aniž bychom si toho všimli. Jde o tzv. perspiraci, při které se denně odpaří z těla asi 500 ml vody, v létě to bývá i více.
Člověk se potí potními žlázami, které se nacházejí po celém povrchu lidského těla, s výjimkou rtů, prsních bradavek, očních víček a vnějších pohlavních orgánů.  Liší se svojí velikostí, počtem, rozmístněním na těle, složením potu, který produkují i reakcí na rozdílné podněty, včetně psychických. Významně se aktivují při sexuálním vzrušení a podílejí se na vzniku specifické vůně každého člověka. To je také důvodem, proč při výběru partnera hraje důležitou roli jeho pach.

Existují rozdíly v pocení u mužů a žen?

poceníMuži a ženy se liší nejen fyzicky, ale rozdílným způsobem fungují i chemické procesy v jejich tělech. Ženská pokožka je citlivější na teplotní změny, což způsobuje větší množství tuků, má menší plochu a menší počet potních žláz. Z toho vyplývá, že ženy se potí méně - u žen dosahuje množství potu za hodinu přibližně 180 ml, zatímco u mužů asi 250 ml. Mužské potní žlázy jsou mnohem aktivnější než ženské a zpravidla se u nich v podpaží nachází víc bakterií, které způsobují nepříjemný zápach. Muži se tedy nejen víc potí, ale jejich pot je i víc cítit.

Co je to pot?

Pot je čirá vodnatá tekutina bez zápachu, kterou tvoří z 99% voda, zbytek jsou odpadní látky. Mezi ně patří také sůl, která nám způsobuje po zaschnutí na oblečení ošklivé bílé mapy. Další složkou potu je kyselina mléčná, která se vylučuje při tělesné námaze svalu a močovina. V potu se rovněž mohou objevit i některé zbytky léku a silic (třeba česnekových). Jak jsme uvedli na začátku, pot sám o sobě nepáchne. Nepříjemný pach způsobují až bakterie, které normálně žijí na povrchu kůže a které rozkládají bílkoviny a mastné kyseliny. Je zajímavé, že zvláště silně zapáchá pot vzniklý v případě, kdy se člověk zpotí v nějaké emocionálně náročné situaci. Tento pot bývá totiž koncentrovanější, protože se vytvoří během několika sekund.

Kdy se potíme?

Potíme se prakticky neustále, každý den, celý rok, po celý život. Existují ale situace, kdy se pocení zintenzivní. Zvýšeným pocením reagujeme např. v okamžiku, když se na něco důležitého chystáme nebo nám na něčem záleží. Činnost potních žláz se zvyšuje při sexuálním vzrušení a podílí se na specifické vůni každého člověka. K pocení přispívá rovněž zvýšená fyzická námaha, nadváha, horké počasí, tučná strava a některá onemocnění. (např. zvýšená funkce štítné žlázy, maligní onemocnění, chronická infekce, menopauza, horečka, vysoká koncentrace potních žláz na rukou a nohou apod.).

Hyperhidróza

Někteří lidé mají problémy se zvýšenou potivostí. Trvale zvýšenou činnost potních žláz označujeme jako hyperhidrózu, která často postihuje jen určitou část těla. Problém nadměrného pocení je třeba vždy řešit ve spolupráci s odborníkem, který dokáže poradit nejlepší způsob léčby. Lidé trpící touto poruchou by měli nosit jednoznačně prodyšné, bavlněné oblečení. Odborníci rovněž doporučují i častější sprchování a používání kvalitních deodorantů a antiperspirantů.

Jak pocení zmírnit?

Pocení, jako přirozenou a významnou činnost našeho těla, úplně eliminovat nemůžeme. Ve své moci ale máme omezení tvorby potu i nepříjemných důsledků pocení. Jak na to?
o Prevence vzniku nepříjemného pachu spočívá v denní hygieně nejen těla. Pokud máte problémy s nadměrným pocením, dopřejte si sprchu nejméně dvakrát denně.
o Důležitá je volba oblečení. Vhodné jsou spíše vzdušnější přírodní materiály včetně bavlněného spodního prádla.
o Svoji roli hraje i správná životospráva. Odborníci doporučují hodně pít a vynechat z jídelníčku alkohol, kávu, sůl a ostré koření. Vhodné je konzumovat větší množství syrové stravy.
o Tip: Proti nadměrnému pocení můžete využít i přírodní prostředky, osvědčený je např. šalvějový čaj. Po vypití minimálně jednoho litru denně minimálně 1 měsíc zjistíte, že se potíte méně. Šalvěj totiž podporuje stahování potních žlázek.
o Pokud je to možné, pokuste se vyhnout stresovým situacím, které nadměrné pocení zvyšují.
o Samozřejmostí by mělo být používání deodorantů, antiperspirantů a antibakteriálních mýdel.

Antiperspiranty versus deodoranty

Na trhu je v současné době k dispozici velké množství těchto kosmetických přípravků. Pojďme se v nich trochu zorientovat.
o Antiperspiranty obsahují aktivní složku, která omezuje tvorbu potu tím, že vede ke stažení vývodu potních žláz a tím snižuje množství vylučovaného potu. Antiperspiranty nás tak zbavují nepříjemného mokrého podpaží a dodávají nám pocit čistoty, sucha a svěžesti.
o Deodoranty obsahují antibakteriální látky, které omezují množení bakterií rozkládajících složky potu a tím pomáhají předcházet vzniku nepříjemného zápachu. Zpravidla obsahují alkohol, který zvyšuje intenzitu vůně. Jejich účinek je krátkodobý, a proto je třeba používat je i několikrát denně. Deodoranty neomezují tvorbu potu, který se tvoří i po jejich použití, pouze zamezují zápachu.

V současné době roste obliba výrobků založených na obsahu přírodních látek.
Antiperspiranty a deodoranty jsou k dostání ve formě sprejů, roll-onů (kuliček), tuhých deodoranů nebo krémů. K dostání jsou ve variantách pro muže i ženy a liší se nejen ve vůních, ale i ve složení. Je jenom na nás, který z výrobků zvolíme, abychom se nejen my, ale i naše okolí cítili příjemně a svěže.
 

Zdroj: Henkel

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ja podobne, je to super vecička
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles