Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Trápí Vás nadměrné pocení?

2. 06. 2009 | Péče o tělo
Miliony lidí po celém světě a desítky tisíc lidí v České republice trápí nemoc zvaná hyperhidróza. Jednoduše - nadměrné pocení. Tato diagnosa dotyčnému  způsobuje značné problémy jak v profesním i soukromém životě. A samozřejmě se tím stává nepříjemným i pro své okolí. V české kotlině trpí nadměrným pocením asi jedno procento populace.
Pocení je normální jev, který reguluje lidský organismus a chrání ho před přehřátím. Je naprosto přirozené potit se v létě, v teple, při tělesné námaze, při nepříjemných onemocněních, které jsou doprovázeny zvýšenou tělesnou teplotou, nebo při stresových a emočně vypjatých situacích. Lidé postižení hyperhidrózou se ale potí i v klidu, bez jiných zjevných podnětů i v chladnějších teplotách.

"Nemocní se nadměrně potí buď na celém těle nebo - v případě místní formy nemoci - jen na určitých místech,“ představuje tuto nemoc MUDr. Simona Bedřichová. „Je to hlavně  na čele, dlaních, ploskách nohou nebo v podpaží.“

poceníHyperhidróza se dělí na dva typy.

Přesná příčina primární hyperhidrózy není známá, ale zřejmě ji způsobuje nadprůměrné nervové dráždění v kombinaci s dědičností. Sekundární hyperhidróza je obvykle příznakem nějakého jiného onemocnění. Spustit ji ale mohou také některé léky, příliš kořeněné jídlo, a náš starý známý alkohol.
Podle doktorky Simony Bedřichová trpí hyperhidrózou někdy také lidé s úzkostnými stavy. V takových případech by léčba neměla spočívat jen v cíleném odstranění pocení, ale také v konzultaci s psychologem, nebo psychiatrem.
„Lidé, kteří mají potíže s nadměrným pocením, pronásledují často psychické obtíže. V mnoha případech se začínají stranit společnosti. V profesním životě mají s hyperhidrózou velké problémy například lidé v manažerských funkcích, lidé kteří musejí často jednat s obchodními partnery.Velmi je stresuje představa, že musejí někomu podat ruku, která se jim neustále potí. A co třeba známí lidé, jakými jsou vrcholoví sportovci, herci … "

„Ošetřovali jsme například kosmetičku, která pro nadměrné pocení dlaní nebyla schopna vykonávat svoji profesi,“ uvádí MUDr. Simona Bedřichová, která má s touto diagnosou dlouholeté zkušenosti.

poceníAle není to jen nadměrné pocení, které může způsobit problémy. Hyperhidróza postiženým často způsobuje také další kožní problémy, velmi dobře se rozvíjejí bakteriální a plísňové infekce a také nepříjemný zápach.
"Pocení bychom neměli jen zakrývat deodoranty nebo vůněmi,“ varuje doktorka Bedřichová. „Existuje totiž několik způsobů léčby. Téměř stoprocentní výsledky může přinést injekční aplikace lékové formy botulotoxinu (přípravky Dysport, nebo Botox). Tato léčba  je velmi efektní, šetrná a  časově nenáročná. Do postiženého místa se aplikuje jen několik  drobných injekčních vpichů.  Pacient pak bez potíží pokračuje ve svém denním  režimu. Účinek zákroku trvá přibližně 8-12 měsíců. Poté se musí aplikace opakovat. Tato léčba je sice tou dražší variantou, ale účinnou a velmi vyhledávanou.“

Princip metody léčby pocení:

Botulotoxin je neurotoxin, který se váže k nervovým zakončením potních žláz. Blokuje uvolňování chemického působku/ acetylcholinu/, který zprostředkovává produkci potu. Botulotoxinové injekce jsou velmi bezpečné. Využívají se k léčbě řady jiných onemocnění již více než 20 let. Pocení obvykle ustupuje v místech léčby po 2-3 dnech po injekci.
A komu není vhodné tento zákrok proti pocení provádět? Jsou to zejména těhotné a kojící ženy a lidé s autoimunitním onemocněním.
Orientační cenové relace za léčbu botulotoxinem se odvíjejí od rozsahu dané lokality, kterou budeme ošetřovat. Dlaně a podpaží se mohou pohybovat do 15 000 korun,plosky nohou od 15 000 do 17 000 korun.

Posledním a nejkrajnějším řešením je chirurgický zákrok. Chirurgické odstranění potních žláz je jednorázová operace prováděná v lokální anestesii. Provádí se pouze v oblasti  podpaždí, kde je provedeno podkožní odstranění potních žláz. Operace trvá zhruba jednu hodinu, rekonvalescence 2-3 dny. Výsledek přetrvává vždy několik let a může být i trvalý, ovšem za cenu jizviček. Tento zákrok se provádí na vybraných chirurgických odděleních.


dr. Jaromír Pohan
www.laseresthetic.cz
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Electro Antiperspirant je největší pecka! Už žádné zpocené ruce ničící můj život! Mimochodem, léčivý odvar ze šalvěje funguje také (ha-ha-ha). Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Měla jsem úplně stejný problém. Nevím jaký horm. přípravek bereš, já mám estrimax a jsem celkem v pohodě. Možná by bylo dobré změnit přípravek.
Obrázek uživatelky
profil
Tak jak jsem slíbila, píšu, jak to probíhá Smajlík Takže, ze začátku jsem si musela ruce a nohy máčet docela často, což mi přineslo už po týdnu nižší potivost. No a nakonci hlavní léčby, po 4 týdnech, jsem se už nepotila Smajlík A teď už se namáčim jen jednou za měsíc.

Takže juhůůůůůůů ono to funguje!!! SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jíťo děkuju, už jí mám 5 dní doma a vypadá to, že to funguje, dám ještě vědět jak to probíháSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ahoj já používám už nějakej čas iontoforézu a jsem v suchu. Zkus si vygooglit ELECTRO ANTIPERSPIRANT. mě to fakt dost pomohlo a narozdíl od zmíněného botoxu to člověka nepřipraví několikrát do roka o celou výplatu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles