8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léky z naší kuchyně

4. 01. 2012 | Péče o tělo
Každého z nás občas potkají nějaké zdravotní problémy a různé neduhy. Většinou s nimi běžíme k lékaři. Někdy se ale vyplatí vrátit se k přírodě, nahlédnout do starých knih a nebo poslechnout rady našich babiček - občas narazíme na tipy, které dodnes neztratily na aktuálnosti.  K přírodě se poslední dobou vrací čím dál více lidí. Při lehčích obtížích je moudřejší s chemickými léky z lékárny počkat, až k tomu bude opravdu důvod a raději místo nich použít pomocníky z přírody prověřené staletími.

Dobrá zpráva je, že spousta přírodních léků se nachází přímo v naší kuchyni! Pravděpodobně i vy jich máte doma více, než tušíte… Pojďme se tedy na naši přírodní lékárničku podívat:

Brambory máme v kuchyni všichni. Jsou dobré nejen k jídlu, ale i proti kašli a nachlazení: použijeme 2 až 3 vařené brambory, které rozmačkáme vidličkou nebo nastrouháme a zabalíme do bavlněného šátku. Přiložíme na 10 minut na hrudník (teplota by měla být tak vysoká, jak snesete. Přihřát je můžete v mikrovlnce nebo na plechu v troubě).

Proti bolení v krku postupujeme obdobně:  uvařené a rozmačkané brambory v šátku zabalíme a na noc zavážeme krk. Přes bavlněný šátek dáme ještě šálu.

Proti pálení žáhy omyjeme větší bramboru, nastrouháme (i se slupkou) a poté protlačíme přes sítko. Pijeme před jídlem 30 – 50 ml.

Tvaroh například mírní chrapot a zklidňuje bolesti podrážděného krku. Bavlněný šátek potřeme uprostřed vrstvou (silnou asi jako palec u ruky) měkkého tvarohu pokojové teploty, zabalíme a omotáme kolem krku. Navrch dáme froté ručník nebo další šátek. Necháme působit 2 hodiny.

Na bolavé klouby pomůže tvarohový zábal: tvaroh rozetřeme na šátek nebo utěrku asi v centimetr silné vrstvě. Potřenou stranou omotáme kolem bolavého kloubu a pak obalíme froté ručníkem. Můžeme sepnout zavíracím špendlíkem, aby zábal nepovoloval. Necháme působit alespoň půl hodiny. Opakujeme i několikrát denně, podle potřeby. Tvaroh působí takto i proti otokům a zánětům.

Cibule je výborná na kuří oka: větší kolečko cibule přiložíme na kuří oko a přelepíme náplastí. Necháme působit přes noc. Opakujeme každou další noc - zatím se mi nestalo, že by se po několika aplikacích kuří oko nevylouplo…

Na bodnutí hmyzem: nadrobno nakrájenou cibuli zabalíme do šátku nebo kapesníku, přiložíme na postižené místo a necháme působit asi 15 až 30 minut.

Stejně připravená cibule pomáhá proti bolesti ucha: stačí ji v šátku přiložit na bolavé ucho, nechat působit nejméně půl hodiny a podle potřeby opakovat, dokud bolest neodezní.

Česnek byl odpradávna doporučován proti řadě chorob: detoxikuje tělo, podporuje imunitní systém, snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu, je účinný také při astmatu, zánětu kloubů, trávicích problémech. Pomáhá také při zánětech slinivky, průdušek nebo plic a při léčbě cukrovky.

Proti skleróze rozetřeme jednu hlavičku česneku s jedním citronem. Zalijeme litrem vařící vody a necháme dva dny stát. Uložíme do chladu uzavřené v tmavé lahvi a užíváme 3x denně lžičku.

Petržel je léčivá celá. Věděli jste, že neobsahuje více vitaminu C než pomeranč? Mimo jiné stimuluje normální činnost trávicí soustavy, podporuje činnost ledvin, močového měchýře, jater, plic, žaludku a štítné žlázy. Pomáhá i při lehčích bolestech uší: hrst čerstvé petrželky nasekáme najemno, přelijeme dvěma lžícemi vroucí vody a necháme asi 5 minut odstát. Vlažnou petržel pak vložíme do kousku gázy, vymačkáme a přiložíme na 10 – 15 minut na ucho.

Obyčejný ocet povzbuzuje prokrvení, čímž mírní bolesti končetin. Na unavené nohy tedy v míse smícháme 3 lžíce octa a 9 lžic vody. Do tohoto roztoku namočíme šátek, lehce vyždímáme a masírujeme jím postižené místo. Několikrát zopakujeme a pak osprchujeme vlažnou vodou a jdeme už jen odpočívat…

Jablečný ocet  by vydal na samostatnou kapitolu, proto ve zkratce. Mimo jiné pomáhá na akné a plíseň na nohou: naneste jej přímo na postižená místa a nechte působit přes noc.

Při rýmě ohřejte ¼ l jablečného octa a inhalujte alespoň 5 až 10 minut.

Na bolesti v krku a záněty dásní: lžičku jablečného octa nalijte do 100 ml teplé vody - kloktejte 3x denně, případně vyplachujte celou dutinu ústní.

Sůl je velice účinný prostředek proti rýmě - působí protizánětlivě a dezinfekčně. Hned při počínající rýmě si vypláchneme nos solným roztokem: jednu zarovnanou lžičku soli rozpustíme ve 200 ml vlažné vody. Nejjednodušší způsob propláchnutí nosu je pomocí speciální nosní spršky, kterou koupíme v lékárně.

Výčet těchto léčivých potravin samozřejmě není - a ani nemůže být - kompletní. Stejně tak výčet tipů jejich použití. Snad pro vás bude nejen zajímavým počtením, ale třeba i inspirací k dalšímu hledání nebo vzpomínkám z dětství…

Autor:uznevim


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Weendy: k babičkovským osvědčeným radám sáhnu raději než po chemii a myslím, že nejsem sama. Kdo chce ale radši chemii, budiž mu přáno Smajlík
Verča27: máš pravdu, slivovice je téměř všelék - jen to nesmím říkat před synem Smajlík. Kromě toho jsem psala, že ten výčet není kompletní Smajlík
Hanina51: cibuli s cukrem taky používáme, někdy stačí i cukr smíchaný s citronem Smajlík. Vidíš, o tom jsem se zmínit zapomněla.
Obrázek uživatelky
profil
- slivovice! Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek...nevím kde Wendy vzala informace o té chemii na kilaSmajlík

Hanina má pravdu, babičkovské rady je třeba stále oprašovatSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
babičkovské rady je potřeba oprašovat,aby nezapadly pod tíží načančaných reklam. Potraviny- zelenina, bylinky, zvlášť vlastnoručně vypiplané jsou mnohonásobně zdravější a co je důležité bez chemie, zvlášť, když se postaráme o klasické organické hnojení.
Hodně se u nás využívá na kašel a bolest v krku sirup z nakrájené vylouhované cibule s cukremSmajlík
Některé rady, co tu jsou popsány taky využívám, ale doplnila jsem si ty o bramborách,Smajlík
díky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Užitečné rady.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles