8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nedokonalá matka?

9. 03. 2009 | Péče o tělo
To byla poslední kapka. Po celodenním vypětí v práci a běhání po obchodech (abyste doma nasytila hladové krky a mlsné jazyky) se doma po vaší poznámce zase ozve protivné "šmarjá, mami…".  Mohou mezigenerační spory i prospět?

 

Svéhlavičky

Někdy kolem třinácti let to začne. Pocit, že víme všechno. Přesvědčení o naší jediné a jedinečné pravdě. Ovšem jak období (většinou přechodného) pomatení smyslů, tedy puberty, pomine, uvědomíme si tento omyl. Ale myšlenka, že jsme i tak schopnější než naše máma, nám často nedá spát. Všechno bychom dělaly jinak. Samozřejmě že lépe. Kvůli kterým prohřeškům považujeme matky téměř za druhohorní relikt? A může nám být kritika odrostlých puberťaček užitečná?

Mami, nekuř…

NedopalkyNejčastěji kritizujeme zlozvyky matek. Od věčného pití kávy (pokud si maminka neléčí hypertenzi a nepije víc než 5 šálků denně, o nic nejde; u dlouhodobých kafařů se totiž tlak krve už nezvedá). V případě kouření mají dcery pravdu. Po padesátce nejsou cévy kvůli útlumu tvorby estrogenů chráněny před aterosklerózou a riziko úmrtí na kardiovaskulární nemoci je takřka stejné jako u mužů. Cigarety jsou další zátěží. A zvyšují riziko vzniku snad všech nádorů.

… a cvič

I v tomto bodě se vyplatí dát na mladší generaci. Fyzická námaha zvedá hladinu HDL cholesterolu, který našim cévám brání kornatět. Prací svalů také střídavě napínáme jejich úpony. Ty stimulují kost k obnově. Pravidelné cvičení tedy dokáže zpomalit proces řídnutí kostí. Při volbě cvičení vezměte rozum do hrsti. Máte-li nějaké kilo navíc, buďte ohleduplná ke svým kloubům a zkuste plavání nebo akvaaerobik. Na posílení a protažení ochablého a zkráceného svalstva se hodí spíš Šťastná ženapilates nebo powerjóga. Výborné je samozřejmě i intenzivnější aerobní cvičení, ale to radši konzultujte s lékařem. Nejdostupnějším a nejpřirozenějším sportem je však chůze. Dopřejte si jí aspoň půl hodiny denně. A svižně.

Výtek dcer je samozřejmě mnohem víc. V naprosté většině je matky slyší, protože dcerám na nich velmi záleží. Chtějí mít matky takřka… dokonalé. Ale copak to jde? V tom věčném shonu? Možná že i na tom něco bude. Více času stráveného aktivním odpočinkem zvedá hladinu endorfinů – "hormonů štěstí", a tedy i náladu. A je starou pravdou, že psychická pohoda a fyzické zdraví jsou spojené nádoby.


Zdroj: Osteoporoza.cz

Tereza Benešová
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !