Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Péče o jemné vlasy

1. 03. 2010 | Péče o vlasy

Přestože u nás můžete v populaci najít zastoupení téměř všech typů vlasů, podle zkušeností kadeřníků i dermatologů je ověřeno, že jemné vlasy u nás skutečně převládají. Naši genetickou výbavu ovlivnilo mnoho vlivů. Jemnost vlasů, mírně nižší hustotu a geny.


Kdy se označují vlasy jako „jemné“?


Ačkoliv skoro polovina žen v Evropě tvrdí, že jejich vlasy jsou příliš jemné, jde často spíše o subjektivní vnímání kvality vlasů. Objektivně lze za jemný vlas označit takový, který je zhruba o čtvrtinu tenčí, než je v populaci běžné. Takže pokud má běžný vlas průměr kolem 0,08 mm, pak jemný vlas má průměr menší než 0,06 mm.


Je jemnost vlasů vrozená?


peceSíla i hustota vlasů je dána geneticky. Na sílu vlasu působí ale celá řada faktorů, jako jsou věk, strava, výživa vlasů, léky, ale také mechanické namáhání a zeslabování vlasů. Takže jsou-li nám jemné vlasy dány do vínku, nezbývá než  starat se, abychom je nesprávnou výživou nebo nevhodnou péčí ještě nezeslabili.


Mohou tedy i původně silné vlasy zeslábnout ?


Mohou, dokonce hned z několika příčin. Kvalita vlasů se mění s věkem. Vzpomeňme na jemné vlasy u dětí a seniorů. Další příčinou může být nedostatek některých látek ve výživě, zejména vitaminů, minerálů a nenasycených mastných kyselin, jejichž nedostatek způsobuje snížení tvorby keratinu a zeslabení vlasů. Také velmi dlouhé, hodně namáhané či kartáčované vlasy mohou být mechanicky zeslabené. I některé typy léků nebo terapií mohou výrazně ovlivnit vzhled a kvalitu vlasů. A v neposlední řadě připomeňme špatnou péči o vlasy, ať už jde o nesprávné mytí, nedostatečné ošetřování vlasů po umytí, časté či nesprávně prováděné trvalé, barvení, zesvětlování, tepelné a mechanické namáhání vlasů při úpravě a další.


Jsou jemné vlasy zároveň i řídké?


Ne vždy, jemnost a hustota vlasů jsou dva různé faktory, které ovlivňují celkový dojem z vlasů. Jemnost a nižší hustota vlasů jsou ovšem v naší populaci skutečně častější.


Proč jemné vlasy nedrží tvar ani objem účesu?


krasne-vlasyJe to dáno právě sílou vlasu, jemný vlas je tenčí a tedy celkový objem vlasů a účesu je menší než u normálních nebo silných vlasů. Proto jemné vlasy potřebují jinou péči, střih i styling než vlasy normální. 


 Naše další rady:


1) Vlasy myjte kvalitním šamponem, ideálně s účinkem pro regeneraci a objem vlasů. Pokud se Vám vlasy dobře rozčesávají, vynechejte kondicionéry, které vlasy zase zatěžují.
2) Vlasy pomocí fénu, prstů a kartáče vytvarujte do účesu. Tvarování začněte předsušením vlasů fénem v předklonu pro objem účesu.
3) Finálně velmi lehounce přelakujte, pro jemné vlasy se nedoporučují používat extra a mega silně tužicí laky.
4) Omezte používání stylingu, po kterém vlasy ztěžknou a rychleji se zmastí, zejména lesky, vosky, gelovosky  nebo pomády.


Slovo dermatoveneroložky MUDr. Evi Dogoši:


Vždy je důležité nejprve rozlišit, zda máme jemné vlasy od přírody, nebo je jejich jemnost následek nějakého nevhodného zásahu zvnějšku (nevhodná péče) či zevnitř (stavy po těžkých operacích, léčba rakoviny, těžké infekce, choroby žláz s vnitřní sekrecí). Genetická výbava se nedá změnit a neexistuje žádná metoda (kromě transplantace vlasů), která by vedla ke zhoustnutí a zesílení vlasů, které jsou vrozeně slabší. V těchto případech jsou zcela na místě různé kosmetické triky, jak bylo uvedeno výše.


vlasyJestliže se jemné vlasy vyvíjejí druhotně, je šance po odstranění vyvolávající příčiny stav výrazně zlepšit. Nejprve bych se zaměřila na úpravu stravy ve smyslu racionální výživy. Vhodné jsou potravinové doplňky s obsahem methioninu, což je jeden ze stavebních prvků vlasu. Důležitý je také dostatečný přívod minerálů a stopových prvků - vápníku, hořčíku, selenu, zinku, křemíku.


Často jsou jemné vlasy projevem poruchy funkce štítné žlázy, doporučuji tyto hormony zkontrolovat. U postmenopauzálních žen bývá příčinou nedostatek ženských pohlavních hormonů, podle závažnosti je možné zvolit hormonální substituci či přípravky  k zevnímu použití s obsahem estrogenů.
Z kosmetických zásahů bych ještě zdůraznila použití henny (existuje i bezbarvá), která povrch vlasu zdrsní a jakoby "naježí" a účes se pak jeví opticky hustší a objemnější.


Tipy kadeřníka:


• Vlasy lakujte v předklonu zespodu.
• Umyté vlasy v předklonu zabalte do ručníku (do turbanu) a chvíli nechce takto zabalené.


Zdroj: Na hlavu.net


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem si koupila RenevalNeo a musím uznat, že jsem maximálně spokojená! Vlasy porostly a hlavně mě příjdou hustší a o to mě šlo, super!
Obrázek uživatelky
profil
Poruchu vlasů může způsobovat štítná žláza. Na tu
také někdy trpím.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles