Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hydratace a její vliv na celkový vzhled vlasů

2. 11. 2009 | Péče o vlasy
Zajímá vás toto téma? Tentokrát jsme ho sepsali do několika otázek, ke kterým najdete jistě zajímavé odpovědi.

Proč je třeba vlasy hydratovat?

Za optimální podíl vody ve vlase je odpovědný ochranný povrchový mikrofilmvlasů, který tvoří z valné části lipidový film produkovaný mazovými žlázkami ve vlasové pokožce. Tento film velmi účinně chrání vlas nejen před vysycháním, ale i před negativním působením UV záření, teplem nebo dlouhým působením vody. Jenže přirozená vrstva mazu je neustále narušována, jak mechanicky, tak v naší kultuře především mytím vlasů tzn. jejich odmašťováním. Odmaštěný vlas je de facto zbaven své přirozené ochrany, vysychá, ztrácí pružnost, pevnost i lesk a hůře odolává jakémukoliv mechanickému namáhání. Výsledkem dlouhodobé dehydratace vlasů jsou matné, lámavé, mdlé vlasy s roztřepenými konečky a narušenou strukturou.


Hydratace vlasůKolik vody potřebují vlasy?

Podíl vody ve vlasu je dán jednak geneticky, fyziologicky, dále pak prostředím, ve kterém se daný jedinec převážně vyskytuje, dále obsahem látek schopných zadržet potřebné (fyziologické) množství vody ve struktuře vlasu a v neposlední řadě pak stavem a funkčností ochranného lipidového mikrofilmu na vlasech. Za fyziologické množství se považuje stav kolem 12 - 16ti % vody ve struktuře vlasu. Tato voda je ve vlasu do jisté míry vázána, zadržována, avšak s odstraněním ochranného filmu její množství dramaticky klesá.


Nestačí vlasy pořádně namočit?

Naopak, dlouhodobé máčení vlasům ani vlasové pokožce rozhodně neprospívá. Ochranný kožní / vlasový film chrání totiž vlasy i pokožku nejen před vysycháním, tedy před ztrátou obsažené vody, ale také před pronikám vody do struktury vlasu nebo pokožky. Pokud voda působí na strukturu vlasu nebo pokožky dlouho, způsobuje tzv. bobtnání buněk. Jak už bylo řečeno, fyziologické množství vody ve vlasu je kolem cca 15%, voda přijatá z vnějšku „navíc" se ve struktuře vlasu stejně neudrží.

 

Jak souvisí hydratace s celkovým vzhledem a kondicí vlasů?

Hydratace vlasůPokud je ve struktuře vlasu obsaženo a vázáno potřebné množství vody, pak je to známkou dobrého zdraví, kondice, ale i správné péče o vlasy. Takový vlas totiž tím pádem obsahuje potřebné látky a prvky, které vodu zadržují uvnitř vlasu a také má správně fungující mikrofilm na povrchu, který brání vysychání vlasu, uhlazuje povrch vlasu, zvyšuje jeho mechanickou odolnost i odolnost proti negativnímu působení UV záření. Dobře hydratovaný vlas je silnější, pevnější a objemnější, samozřejmě i pružnější a celkově vitálnější. Uhlazená a kompaktní povrchová vrstva nejen lépe odráží světlo, vlasy mají živou barvu a vysoký lesk.

 

Proč se hydratace vlasů spojuje se stylingovými přípravky?

Dlouho se hydratace respektive obnova ochranného filmu vlasů spojovala pouze se šampony a kondicionéry či balzámy, avšak stylingové přípravky jsou skutečně ideální pro hloubkovou rekonstrukci a hydrataci vlasů. Právě styling totiž vytváří velmi jemný mikrofilm po celém povrchu vlasu a navíc působí na vlasech dlouhodobě. Původně tento mikrofilm tvořily jen látky, které vlas fixovaly do požadovaného tvaru. Moderní poznatky z dermatologie a trichologie však posunuly možnosti stylingu dál. Zjistilo se, že takto vytvořený mikrofilm jednak chrání a zaceluje svrchní vrstvu vlasu podobně jako vlastní lipidický mikrofilm, dále je pak možné do jeho struktury zabudovat i další velmi účinné komplexy, které pronikají do hlubších struktur vlasu a dokáží zacelit případná poškození nebo zvýšit schopnost vlasu zadržet vodu atd.



Zdroj: LYBAR

ZUZI
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Hadratace vlasů je důležitá, jako hydratace celkvého těla. Takže jsou k tomu i vhodné přípravky.
Obrázek uživatelky
profil
se zajmem precetla. Ja po umyti vlasu pravidelne vmasiruji asi pul sklenicky piva.Jinak mam vlasy barvene a pred tim pouzivam Condicioner
Obrázek uživatelky
profil
Na šamponu určitě záleží, ale hlavní je celkové zdraví. Nemoc se na vlasech vždycky projeví.
Obrázek uživatelky
profil
si dávám opravdu pozor,jsem odbarvená blondýna,tudíž vlasy potřebuji zvlášt velkou péči.Odbarvuji je tak 1x měsíčně a to svoji stálou barvou Palette de Luxe,Šampon mám Garnier ,který střídám s se šamponem Nivea a zatím jsem s vlasy celkem spokojená.Málo kdy
si je suším fénem,není jak přírodně vlasy nechat uschnout.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
K vánocůj jsem od dcery dostala šampon s kofeinem, je to pro ženy nad 50 let a nemohu si ho vynachválit, vlasy se mi opravdu ndost zlepšily.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles