8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zlepšíme si náladu

11. 01. 2012 | Péče o tělo

Strava má vliv na naše fyzické i duševní zdraví. Málokdo z nás je celý den v dobré náladě, což je přirozené, že se nás tu a tam zmocní horší nálada. Deprese a jiné poruchy však nejsou vždy jen jednou z forem špatné nálady. Pocity beznaděje, pesimismus, smutek – to jsou příznaky deprese. Deprese úzce souvisí s tím, co jíme.


Lidé trpící depresemi často ztrácejí chuť k jídlu, hlad  zahánějí pochutinami s malou výživovou hodnotou. Pokud se cítíme deprimovaní, měli bychom usilovat o jídelníček s vyváženým obsahem živin. Vitamíny skupiny B doplníme konzumací ryb, vajec, ořechů, sójových bobů a banánů. Vitamín C zvýšíme příjmem čerstvého ovoce a zeleniny. Mezi vynikající  zdroje patří citrusové plody, jahody, kiwi, černý rybíz a paprika.  Také nedostatek  železa může vést k depresi. Na železo  jsou bohaté potraviny jako např. červené fazole, červené maso, cizrna, celozrnné produkty, ořechy, luštěniny a zelená listová zelenina. Dalšími minerály, které snižují sklon k depresím, patří selen, zinek, hořčík, mangan, mastné kyseliny omega-3. Za vyzkoušení stojí např. denně zkonzumovat dva zralé banány, místo olejnatých ryb se doporučuje polknout denně  lžičku rybího oleje.

Také jeden para ořech denně zlepší náladu, při vaření používat chilli papričky. To určitě prospěje mnohem více, než tučné sladkosti a přeslazené  sušenky, které rychle zvednou hladinu cukru v krvi, ale tato rovnováha rychle klesne a ocitneme se v hlubší depresi než dříve. Nadměrná  konzumace alkoholu, cigaret a kofeinu odebírají organismus o tyto živiny. Jíst bychom měli pravidelně a malé porce a zvýšit příjem tekutin. Významnou roli při léčbě úzkostných stavů hraje pití zeleného čaje, čaje z třezalky tečkované, který má prokazatelný vliv na úzkostné stavy, kozlík lekářský, která se používá při léčbě nespavosti. Je prokazatelné, že pokud je někdo v depresi, prospěje mu cvičení. Alespoň třikrát týdně půl hodiny ve volném tempu cvičit dodá tělu energii.

Lidé, kteří pravidelně cvičí, bývají mnohem spokojenější než ti, co mají pohybu málo. Proti depresi nejlépe působí jízda na kole, plavání, běh na lyžích, tenis, aerobik, také prospívá svěží procházka nebo chůze do schodů. Někteří lidé trpí tzv. sezónní poruchou nálady, hlavně v zimním období. Zimní den  zalitý sluncem je třeba využít co nejvíce, např. rychle si zaběhat se čtyřnohým přítelem. Při léčbě depresí se doporučuje i aromaterapie.

Několik  kapek esenciálního oleje do koupele pomůže uvolnit svalové  napětí  a zároveň povzbudí tělo i ducha. Pro klidnou atmosféru můžeme kápnout olej do misky aromalampy. Vhodné je vyzkoušet aromaterapeutickou masáž nebo reflexní masáž. Pokud máme pocit, že náš jídelníček není úplný, můžeme jej doplnit užíváním doplňků s obsahem multivitamínů nebo  minerálních látek. Důležité je i pozitivní myšlení, pokud však s léčbou vlastními silami neuspějeme, můžeme se obrátit na profesionálního poradce, který nám pomůže znovu získat ztracený optimismus.

Vilka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jídlo může léčit i zabíjet
Obrázek uživatelky
profil
Jen to cvičení mi nějak chybí. Je to moje lenost.
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsané rady..díkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé informace, bohužel vytrřené z kontextu. Nepřehledně zpracováno, škoda...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles