Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Domácí pedikúra otevírá cestu ke zdravým a krásným nohám

15. 10. 2009 | Péče o tělo

Praská vám kůže chodidel, trpíte jejím nadměrným vysušováním nebo se vám často zatrhává například při oblékání punčoch? Pak byste měli uvažovat o pravidelné péči o nohy. Správná pedikúra totiž může všem těmto běžným a zdánlivě malicherným problémům snadno zabránit bez vynaložení většího úsilí nebo finančních prostředků.

Odstraňování ztvrdlé kůže chodidel v pohodlí domova vám ušetří nejen nepříjemné kožní problémy, ale i peníze za návštěvy pedikúrních salónů. Přitom je domácí pedikúra jednoduchou a příjemnou procedurou, kterou si doma může dopřát každý. A my vám poradíme, jak na to.


Proč pedikúra?

Odstraňování tvrdé kůže a celkové změkčování kůže chodidel působí jako prevence jejího praskání, ale například omezuje i nepříjemný pach nohou. Všechny tyto problémy jsou způsobovány rohovatěním kůže chodidel. Pokud se totiž tvrdá kůže chodidel neodstraňuje v pravidelných intervalech, má tendenci vytvořit na chodidlech tvrdou „slupku“, která je doslova rájem pro plísně a bakterie, které si na této odumřelé vrstvě pochutnávají. „Navíc tato odumřelá vrstva už není hydratována podkožím, a je proto suchá a často praská, což způsobuje bolestivé záděry a pálení chodidel tím, jak se nečistotami a prasklinami porušuje už zdravá kůže chodidel nalézající se těsně pod odumřelou vrstvou,“ vysvětluje profesionální pedikérka Andrea Poláčková.

Problému lze ale velmi snadno pravidelným odstraňováním této kůže. Pokud nemáte čas ani náladu investovat každý měsíc do návštěvy pedikúrního salónu, není nic jednoduššího, než si tuto veskrze příjemnou proceduru dopřát doma.

  

Jak na to?

Začněte příjemnou horkou koupelí nohou ve vodě s rozpuštěnou koupelovou solí. Ta napomáhá změkčení kůže chodidel, a tedy odstraňování odumřelých buněk. Vrstvičky změklé kůže pak odstraňujeme nejčastěji buď seřezávačem kůže, pemzou nebo pilníkem.

„Nejproblematičtějšími místy, kterým byste měli věnovat nejvíce péče, jsou paty a záprstí. Ty jsou při chůzi nejvíce namáhanými částmi chodidel, a proto především zde dochází k rohovatění kůže nejvíce,“ upozorňuje Lucie Hronová, jedna z tvůrkyň značky Glasscare. Poté, co z chodidel odstraníte ztvrdlou kůži, nezapomeňte nohy důkladně promazat hydratačním krémem nebo nejlépe přímo zvláčňující emulzí na chodidla.


Poté upravíme nehty. Ty na nohách stříhejte kleštičkami zásadně do rovna, tím zabráníte bolestivému zarůstání. Délka nehtů záleží na každém, móda velí delší, ale pokud se pohybujete v místech, kde by se Vám pod nehty mohly zanést nečistoty nebo plísně, pak určitě volte kratší „sestřih“. Máte-li chuť, můžete nehty na závěr nalakovat.


Čím kůži odstraňovat?

Po správnou pedikúru je důležitá volba vhodných nástrojů. Důležitý je především výběr nástroje, kterým budete odstraňovat kůži chodidel. Nejběžnější jsou tři – seřezávač kůže, pemza a pilník (někdy je nazýván rašple).

Seřezávač kůže si můžeme představit jako škrabku na kůži, která jakoby loupe celé tenké plošky ztvrdlé kůže. Je to velmi účinný nástroj, ale při jeho používaní hrozí pořezání a poškrábání chodidel, což vede i k nepříjemným zánětům. Používá se především v pedikúrních salonech. Jeho opakem je dobře známá pemza. Pemza je speciální hornina s drsným povrchem, díky němuž je kůže z nohy mechanicky odírána. Její nevýhodou ale je, že po použití zůstává kůže roztřepená a má tendenci se zatrhávat. Třetí možností jsou pak pilníky. Ty se vyrábějí v mnoha různých provedeních, jak co se týče tvaru, tak materiálu. Nejběžnější variantou jsou pilníky kovové, ale stejně jako u pilníků na nehty, tak ideálním řešením pro domácí péči o nohy je sklo. „I tady totiž platí, že sklo je šetrnější a kůži (a stejně tak nehty) nadměrně netřepí. Jeho speciální vroubkovaný povrch poskytuje snadnou, rychlou, a navíc příjemnou cestu, jak se šetrně zbavit poškozené kůže.


Zdroj: Glasscare.cz


Mangovka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
už som chcela kúpiť prístroj na brusenie odumretej kože
Obrázek uživatelky
profil
už som chcela kúpiť prístroj na brusenie odumretej kože
Obrázek uživatelky
profil
Já používám skleněný pilník a je super.
Obrázek uživatelky
profil
Zatím si ji nedělám, ale měla bych. Ztvdá kůže mi na patách¨praská a je to i bolestivé. Jenomže dnes většina žen psala, že si mohou dovolit. Bohužel jsou i tací, co si dovolit nemohou.
Obrázek uživatelky
profil
nevím jak kde, ale u nás stojí pedikůra 140korun,to si snad může každá z nás i kdyby jednou do měsíce dopřát.Myslím,že 140korun občas každá utratí za větší hlouposti a nohy máme bohužel jen jedny.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles