Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cestování po exotických zemích se znalostmi - pokračování

12. 04. 2009 | Praktické rady
Jak jsme vás už informovali, před cestou do arabských zemí je nutné se vybavit důležitými informacemi. Pro místní i cizince platí určité zákazy v rámci dané kultury. I proto vám nabízíme užitečné rady, které vám umožní snadnější pobyt.

Obchodníci a obchodníčci
Jelikož budete zřejmě považováni za boháče, budou vám různí prodejci nabízet své služby a zboží. Budou vám nabízet čaj, popř. vás budou lákat pod různými záminkami do svého obchodu. Pokud nemáte zájem něco kupovat, tak na nic nesahejte. V opačném případě smlouvejte. Nebo radikálně odmítněte a odejděte.

Náboženství
Například 90 % Egypťanů se hlásí ke státnímu náboženství, a sice k sunnitskému islámu. Přibližně 7 % lidí vyznává koptské křesťanství, zbytek věřících tvoří Židé, katolíci a pravoslavní. V každé muslimské zemi byste měli dodržovat určité zásady, abyste nikoho neurazili. Arabové jsou velmi zbožní lidé a také velice citliví na svou víru. Do většiny mešit je možný volný přístup, někde za poplatek. Před vstupem, a to jak muži, tak ženy, se vyzujte. A co s botami? Máte několik možností. Buď je můžete zanechat jednoduše před mešitou, pokud by se Vám ale nechtělo je opouštět, můžete s nimi vstoupit dovnitř, nicméně za předpokladu, že je budete držet pouze a jenom v levé ruce a podrážky budou směřovat k sobě. Nebo si před mešitou kupte za baksheeh na boty igelitový sáček. Opět ho neste v levé ruce.

Stravování v hotelech
V hotelech je stravování řešeno švédskými stoly. Vyplatí se připlatit, budete tak mít podstatně větší nabídku druhů jídla a případně i celých restaurací od klasických téměř evropských po mexické, italské, popř. rybí restaurace. Z vlastní zkušenosti vím, že pokud si vyberete pěti hvězdičkový hotel, ale ten nejlevnější, bude jídlo velmi chutné a bude ho dost, ale poněkud jednotvárné.Dalším problémem je poněkud nižší úroveň hygieny. I z tohoto důvodu je lepší se vyhnout salátu, který nemusí být dokonale umytý. Zelenina je často zalévána špinavou, někdy i bakteriemi zamořenou vodou. Vždy a všude mějte s sebou dostatečné množství vody. Kupujte ji nejlépe balenou přímo ve vašem hotelu a nepijte nikdy z volných zdrojů!

Alkohol a cigarety
Islámské náboženství výslovně zakazuje alkohol. Jedná se o trestný čin, stejně jako dovoz potravin. Nemuslimským turistům je dovoleno přinést si s sebou následující: 1 l alkoholu, 200 cigaret a potraviny v malém množství. Nebo nakupte v Duty-Free Shopu, v nichž je možno (na pas) nakoupit alkohol do 24 hodin po příletu. Dovoz i vývoz cigaret, stejně jako všech ostatních měkkých i tvrdých drog je nejen v arabských zemích zakázán, ale trestá se velmi vysokými postihy. Dokonce až trestem smrti.
Restaurace ve větších městech nabízejí jak arabskou kuchyni, tak především mezinárodní menu orientované na zahraniční turisty. Jídelní lístky jsou uvedeny vždy dvojjazyčně, a to arabsky a anglicky. Výjimkou je pouze Alexandrie, kde je angličtina nahrazena francouzštinou.

Střevní potíže
Vaší první cestou jakmile dorazíte do Egypta, by měla být cesta do lékárny, kde byste si měli koupit lék na střevní potíže, který se jmenuje Antinal, je běžně k dostání a stojí v přepočtu do 40 korun. Můžete ho též sehnat v hotelech, nebo se zeptejte přímo vaší delegátky. Nikdy nepijte vodu z kohoutku, ani na čištění zubů. Raději používejte balenou vodu. Pokud není k dostání Antinal, dá se použít Ercefuryl. Na české prostředky zapomeňte, nefungují.

Tip:
Pokud budete užívat jednu tabletu Antinalu denně, nic nezkazíte a problémy vás nezaskočí, například v letadle na zpáteční cestě.

Očkování
Egypt nevyžaduje povinné očkovaní proti žádné nemoci. Přesto se můžete očkovat proti břišnímu tyfu (800 Kč)a hepatitidě typu A (cca 1100 Kč). V době od prosince do května je pak více než aktuální meningitida.

Zdravotnická zařízení
V zemi funguje poměrně hustá síť soukromých a státních nemocnic. Bohužel ani ve většině soukromých nemocnic se většinou nedá mluvit o sterilním prostředí, ani o kvalifikovaných odborných službách. Za lékařskou péči se platí, proto je vhodné se připojistit.

Lékárny
Lékárny bývají velmi dobře zásobené a lékárníci jsou vzdělaní lidé, kteří umí velmi dobře anglicky.

Důležitá čísla
Pohotovost: 123 (v Káhiře lze využít ještě čísla 770123, 770230, 770527)
Policie: 122
Hasiči: 125 (v Alexandrii 120)

Taxi
V hotelech a jejich okolí mívají své stanoviště taxi. Na ceně se domlouvejte předem a plaťte až potom. Může se vám stát, že po vás bude následně chtít vyšší cenu, ale na nic nedbejte a dejte mu jen smluvenou cenu. Taxikáře můžete využít i jako průvodce. Zaveze vás kamkoli budete chtít a pokud jste třeba pár a domluvíte se s dalšími dvěmi lidmi, můžete se podívat i na místa, kam se turista běžně nedostane a vyjde to za pár korun.

Autobusy
Autobusová doprava je v Egyptě nejlevnější způsob přepravy, je lidmi nejvyužívanější. Vozy jsou ale staré a nepohodlné a s neuvěřitelnou pravidelností se porouchávají.

Říční doprava
Pro vás, nejdostupnější a zároveň nejkrásnější, co můžete v Egyptě zažít,je plavba po Nilu . Nejoblíbenějšími trasami jsou ty z Luxoru do Káhiry, nebo z Asuánu do Abydu.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
V cestovce nám říkali, že nemá smysl s sebou vozit některé léky (kokrétně na průjem), že je lepší koupit je na místě. Antinal nám doporučil koupit delegát už na první schůzce.
Obrázek uživatelky
profil
riziko samozřejmě číhá všude v orientu,ale když je co vidět proč to nepodstoupit?
Obrázek uživatelky
profil
souhlasím,Antinal je opravdu dobrý.Vodu balenou jsme používali i na zuby.Pro jistotu.Když pak přijdou potíže,je dovolená zkažená
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles