8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Řecký ostrov Zakynthos

14. 07. 2008 | Evropa
Zakynthos je svojí rozlohou 406 km² třetím největším řeckým ostrovem v Jónském moři. Hlavním městem je Zakynthos, počet obyvatel ostrova je kolem 40ti tisíc.
Tento ostrov je velmi bohatý na zeleň, většinou hornatý a kopcovitý. Nejvyšší hora Vrachionas měří 756 m.

Během roku zde hodně prší, ale léto je beze srážek. Teploty v létě se zde pohybují kolem 35°ve stínu, teplota vody kolem 28°. Zajímavostí je, že tu v zimě občas sněží, avšak sníh se na pevnině udrží pouze několik málo minut.
Západní část pobřeží ostrova Zakynthos je z převážné části opuštěná, hornatá, velmi poznamenaná loňskými požáry (lesy se už znovu bohužel nevysazují).
Na Zakynthosu se vyskytuje velmi chráněný druh želv – caretta caretta a také ohrožený druh tuleně, kterých je tu pouze jen asi 6 druhů, bohužel samců, takže není možná reprodukce.

řecký ostrov ZakynthosMezi často navštěvovaná letoviska patří např.: Alykanas – Alykes (to jsou 2 propojená letoviska s krásnými čistými plážemi a průzračným mořem a pozvolným vstupem do moře), Kalamaki (tzv. „želví pláž“, kterou ve dne v noci střeží ochranáři a je přísně zakázán vstup dále než 5m od pláže, protože tam želvy caretta caretta kladou svoje vajíčka), dále jsou velmi oblíbené pláže Banana beach, Laganas (to je spíše městská pláž), Tsilivi nebo Porto Zoro.

Velmi krásný a zajímavý je celodenní výlet lodí okolo ostrova (cena se pohybuje kolem 20ti eur), se zastávkami na koupání (např. na sirné pláži Xygia – koupele v této části moře mají blahodárné účinky na pleť a pohybový aparát), dále se projíždí kolem modrých jeskyní („Blue caves“) a konečně také se zastávkou u největší atrakce Zakynthosu – pláž Navagio. Na tuto pláž je přístup pouze z lodi, vysoko na útesu se nachází vyhlídka. Nachází se zde už 20 let ztroskotaná pirátská loď, která je opředena několika množstvím legend. Moře je zde velmi chladné a má průzračnou modrozelenou barvu. Bohužel zde někdy kvůli velkým vlnám není možné zakotvit loď.

Zakynthos je velice krásný a zajímavý ostrov, na vypůjčené motorce se dá projet za 3 dny.

V letovisku Alykanas - Alykes se nachází velké množství taveren a restauracích. Na jídelním lístku najdete tradiční řecká jídla jako je gyros, souvlaki, mousaka, tzatziky, řecký salát, ale také pizzu, rybí speciality, špagety na několik způsobů, zmrzlinové poháry atd. Ceny jsou tu únosné, pizza stojí od 6 eur, špagety od 5 eur, gyros v pita chlebu necelé 2 eura, řecký salát kolem 2 eur. Obsluha v restauracích je milá, přátelská, ráda poradí, jsou vděčni i za pár centů spropitného. V některých restauracích večer hraje i řecká kapela, což navodí spolu s výhledem na moře a zapadající slunce romantickou atmosféru.

Dovolenou na tomto ostrově můžu vřele doporučit.


Petrac – čtenářka
Chytrá Žena



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
to je celé parádní
Obrázek uživatelky
profil
úžasně nádherný ostrov!!SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
mě navnadil na dovolenou pro příští rok. letos jsme poprvé byli na Thassosu a byli jsme velmi spokojeni.Prostě nádhera. Tak by jsme se povívali i někde jinde (pokud našetříme)Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
No tam bych se taky ráda podívala,ale letos už ne-budu přemýšlet o příští dovolené-pěkný návrh
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles