Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

4 nemoci, které si můžete přivézt z dovolené u Středozemního moře

30. 07. 2013 | Praktické rady
Léto je doba dovolených, které mnozí z nás tráví v zemích kolem Středozemního moře. Vedle krásného opálení a letních zážitků si však domů můžeme přivézt také nepříjemné nemoci. V tomto článku se dočtete, s jakými chorobami se můžeme setkat v Itálii, Chorvatsku nebo v Egyptě a jak se jim účinně bránit.

Hepatitida A


Na dovolené nás může vedle jiných onemocnění ohrozit hepatitida typu A. Je také známá jako nemoc špinavých rukou a nejčastěji se přenáší v důsledku nedostatečné hygieny, případně po pozření znečištěné potravy. Tou mohou být i kostky ledu v nápoji připravené ze znečištěné vody nebo nedostatečně tepelně zpracované ryby. První příznaky nákazy se objeví po 2 až 7 týdnech a jsou podobné běžné chřipce.

Dochází ke zvýšení teploty, bolestem svalů a kloubů, nevolnosti, zvracení a nechutenství. Nemocnému se pak doporučuje klid na lůžku a podávání léků, které chrání jaterní buňky a podporují jejich obnovu. Proti hepatitidě typu A se lze chránit očkováním, o něž můžeme požádat svého praktického lékaře. Je také možné užívat extrakt z ostropestřce mariánského, který přispívá k ochraně jater.

4 nemoci, které si můžete přivézt z dovolené u Středozemního mořeCestovatelský průjem


Spoustu turistů během dovolené postihne takzvaný cestovatelský průjem. Příčin tohoto onemocnění je celá řada, od špatné hygieny, přes změnu stravy až po časový posun a únavu. Obvykle za nimi mohou stát kmeny bakterie E. coli. Abychom se průjmu vyhnuli, neměli bychom v nápojích pít led. Na ulici bychom neměli kupovat zmrzlinu ani jídla s plody moře.

Z ovoce a zeleniny bychom měli jíst pouze ty druhy, které si můžeme sami oloupat. V případě, že průjmem onemocníme, měli bychom dbát na dostatečný přísun tekutin. Pro rehydrataci jsou vhodné přípravky s obsahem iontu a glukózy. Je také vhodné poohlédnout se po probioticích, které se nemusí skladovat v ledničce, a jsou proto vhodné pro cestování. V současné době jsou již k dostání v kapkách pro děti od 3 měsíců a v kapslích pro dospělé.

Břišní tyfus


Při cestování do Tuniska, Alžírska či Egypta bývá turistům doporučováno očkování proti břišnímu tyfu. Tím se můžeme nakazit z vody kontaminované bakterií Salmonella enterica typhi. Ke znečištění vody dochází přes výkaly nemocného. Riziko nákazy existuje také v případě, že sníme nedostatečně tepelně upravené jídlo připravené z infikovaného zvířete. Tyfus se projevuje náhlou vysokou horečkou se zimnicí.

Mezi příznaky jsou dále nechutenství, nevolnost a kašel. Očkování proti tyfu by mělo jít ruku v ruce s dalšími preventivními opatřeními, mezi nimiž najdeme také přísné dodržování hygieny. I v tomto případě se doporučuje vyhýbat se ledu a pít pouze balenou nebo převařenou vodu. Stravovat bychom se měli pouze v takových zařízeních, u nichž je patrné dodržování hygienických předpisů.  

Malárie


4 nemoci, které si můžete přivézt z dovolené u Středozemního mořeMalárie patří mezi onemocnění, jež mohou mít fatální následky. Určité riziko nakažení existuje v případě cestování do některých končin Egypta. Přenašečem je komár, který po štípnutí infikuje člověka parazitem malárie. Tento parazit se pak usadí v lidských játrech, jejichž buňky napadá. V této době obvykle nejsou pociťovány žádné symptomy. Posléze však parazit začne napadat také červené krvinky a vylučuje do krve toxin, jehož působením dochází po 10 až 28 dnech k typickým projevům malárie.

Mezi ty patří horečka, zimnice, bolesti hlavy a svalů nebo únava. Nakažený může také zvracet nebo onemocnět žloutenkou. Pokud se chceme před malárií chránit, měli bychom s alespoň měsíčním předstihem navštívit lékaře, který nám předepíše antimalarické přípravky. Samozřejmostí by měla být ochrana před poštípáním, kterou představují například repelenty nebo vhodné oblečení. 

Zdroj: Generica - Bohemia

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Souhlasím, jsem na tom stejně.
Obrázek uživatelky
profil
Mně stačí naše zemička a Evropa...a stejně je nestačím procestovat..
Obrázek uživatelky
profil
Nechápu, proč lidi masově cestují na osm dní do Egypta a přitom vědí, že minimálně dva dny z těch mizerných osmi jim bude zle a stráví ho v lepším případě na WC.
Zlaté Chorvatsko, Itálie, Španělsko...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles