Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Suchou nohou po Rejvízu

3. 09. 2008 | Vaše tipy

Národní přírodní rezervace Rejvíz leží v Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Její hlavní atrakcí je tzv. Velké mechové jezírko. Ale abyste se k němu dostali, musíte nejprve lehkou procházkou zdolat 3 km naučné stezky.

Nejdřív projdete okolo domu s malebnou zahrádkou, která i když není v oficiálním programu, určitě stojí za zhlédnutí. A pak už vstoupíte do chladivého stínu lesa, který vás bude provázet až k vašemu cíli. Když půjdete pomalu a tiše, možná zahlédnete některého zdejších vzácných živočichů, může to být chřástal polní, čolek karpatský, nebo žluťásek borůvkový.

StudánkaAsi po dvou kilometrech chůze kamenitou lesní cestou se dostanete na odbočku, která vás po dřevěném chodníčku zavede až k cíli vaší cesty. Musíte dávat pozor, abyste z chodníčku nesešli, protože všude kolem vás jsou teď tzv. rašelinné louky.

Rejvízské rašeliniště není příliš staré. Vzniklo až po poslední době ledové před asi 6-7 tisíci lety. Na zdejším nepropustném podloží se začala shromažďovat voda. Původní smrkový les vlivem silného zamokření odumřel a byl postupně nahrazen porosty borovice blatky, která dorůstá do výšky 15 m při stáří maximálně 200 let. Současně došlo k intenzivnímu růstu mechu rašeliníku a tvorbě rašeliny. Mechová jezírka jsou vlastně v Rejvízu dvě, ale Malé mechové jezírko už cela zarostlo rašelinnou a veřejnosti je nepřístupné.

Kromě stánku se suvenýry cestou minete i dřevěnou studánku s opravdu ledovou vodou. K pití se nehodí, ale vodní bitka uprostřed parného léta také není k zahození.

Velké mechové jezírkoKonečně jste se dočkali a po romantických pohledech do zeleného příšeří lesa, který spíše připomíná lesy z dob dinosaurů, vstupujete na otevřené, sluncem zalité prostranství u Velkého mechového jezírka. Na uvítanou k vám jistě přiletí modré šídlo rašelinné, které je s už zmiňovaným žluťáskem borůvkovým pozůstatkem z doby ledové, čili tzv. glaciální relikt. Rašelinné jezírko před vámi se také nazývá blank a jeho silně zamokřené okraje laggy. Běžte až k zábradlí a rozhlédněte se. Přímo pod vámi uvidíte červenavé ostrůvky v rašeliníkovém koberci. Když se podíváte lépe, zjistíte, že je to masožravá rostlina rosnatka okrouhlolistá. Spolu s ní tu můžete najít i vzácné druhy ostřic, mečík střecholistý nebo rojovník bahenní.

Sedněte si na lavičku a chvíli se kochejte pohledem na klidnou hladinu jezírka, obrostlou kolem dokola vzrostlými borovicemi. Pak se zvedněte, ještě trochu v zasnění, a vydejte se na zpáteční cestu s pocitem nádherného a neobvyklého dne.

 

Notburga

ChytráŽena.cz

 

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
snad se tam o dovolené podíváme,jedeme do jeseníků na dovolenouSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
miluju je ....a hrozně mi Smajlíkchybí....
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pekné miesto
Obrázek uživatelky
profil
Byla jsem tam letos v září, opravdu nádhera.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles