8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cestovní nevolnost

28. 12. 2011 | Praktické rady
Cestování je krásná záliba, ale pro někoho může být i noční můrou.  Cestovní nevolnost postihuje citlivé jedince a to jak v autě, autobusu, letadle, vlaku a na lodi, tak dokonce i při jízdě na eskalátoru. Nevolností mohou trpět jak děti, tak i dospělí a dokonce i zvířata. Jedná se o takzvané kinetózy, které jsou často doprovázené zvracením.

Přesný mechanismus vzniku cestovní nevolnosti není úplně prostudován, ale kombinace nekontrolovaného pohybu,  stresu nebo úzkosti může vést k velmi silnému pocitu nevolnosti a zvracení. Podrážděním ve vnitřním uchu, který vysílá signály do mozku a pohyb způsobený pobytem třeba v autě tento mechanismus stimuluje a ten pak dá podnět do mozku svými signály, ty pak stimulují ty oblasti mozku, které ovládají pocity nevolnosti a zvracení.

Jestliže cestovní nevolností pravidelně trpíte, je dobré se vyzbrojit léky, které tuto nepříjemnost potlačují. Tyto léky pracují na principu zastavení těch signálů v mozku, které způsobují zvracení. Některé ale mohou kvůli svému působení na jiné části mozku vyvolat dočasnou ospalost. Při nevolnosti máte pocit vnitřního chvění, které se může zhoršit zvýšeným vypětím a námahou, tabákovým kouřem, kávou, vůní jídel či pohybem. Většinou se vleže potíže zlepší, nebo stačí krátká procházka na čerstvém vzduchu.

Hlavními příznaky cestovní nevolnosti jsou zvracení, závratě, slabost, pocit nejistoty v prostoru nebo pocity na omdlení, zívání, únava a ospalost. Někdy dokonce je postiženému velice zle, dáví se a zvrací, vypadá téměř na umření. Může být bledý a vrávorá, po těle má studený pot a může dokonce i zkolabovat. Také se může objevit náhlý vodnatý průjem, pro zlepšení stačí odkrýt břicho nebo se vyzvracet.  Hlavní příčinou cestovní nevolnosti bývá například chemoterapie, mořská nemoc, cestování a kouření. Vždy ale pomůže čerstvý vzduch.

Před dlouhotrvajícím cestováním si vždy vemte nějaký lék, který vám pomůže. Například je vhodný Kinedryl nebo žvýkačka Travel Gum. Kinedryl se doporučuje půl hodiny před samotnou cestou, postačí i čtvrt. Poraďte se se svým lékařem nebo vám jistě poradí v každé lékárně. Přírodní variantou je i žvýkání zázvoru nebo pití jeho odvaru. Zázvor však díky charakteristické lehce pálivé chuti nemají v oblibě děti. Cestovní nevolnost není nemoc, ale jedná se o podráždění středního ucha, kde oči při jízdě vidí, že se hýbáte, ale tělo je zcela v klidu, což zaznamenává orgán pro rovnováhu, umístěný ve vnitřním uchu. Proto mozek dostává zmatené signály, které špatně vyhodnocuje, a to se projevuje podrážděním nervů, klesáním tlaku a pocitu na zvracení nebo zvracení.

Jestliže nevolností trpí vaše děti, před jízdou jim nepřipomínejte, že se blíží hodina odjezdu ani to, jak jim naposledy bylo špatně. Raději se jim snažte vysvětlit, co mají dělat, když se jim špatně udělá a také dětem nedovolte, aby si při jízdě četly, protože při čtení se stav zhoršuje. Jak oči sledují za jízdy písmena, nezaznamenávají žádný pohyb a tělo při tom díky těmto pohybům na vozovce zaznamenává úplný opak.

Při delší cestě autem zastavujte a nadýchejte se čerstvého vzduchu a při jízdě nechte otevřená okýnka. V autobuse se posaďte co nejvíce dopředu k řidiči, otřesy jsou tam menší a navíc, když nebude zbytí, můžete dát snadno řidiči pokyn k zastavení. Ve vlaku se držte ve středu vagonu a hlavně seďte po směru jízdy a nedívejte se z okna, spíše vyhledávejte místa co nejdál od oken. Na lodi se držte ve středu a nedívejte se na vlny. V letadle je nejvhodnější posadit se na místa mezi křídly letadla, žvýkat nebo cucat bonbon a cíleně zívat. Nejlepší je ve všech prostředcích usnout nebo alespoň zavřít oči, váš mozek to trochu uklidní.


Markéta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mně pomáhá Kinedryl.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles