8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Darujte krev, krev je dar života

10. 06. 2010 | Péče o tělo

Mnoho lidí má z dárcovství krve obavy. Zbytečně. Odebrání krve je stejně bolestivé jako každý jiný vpich jehlou do žíly. Darování krve je hlubokým projevem lidské solidarity, snahou pomoci druhým. Dárce přivádí do krevního centra ušlechtilý cíl - darovat nenahraditelnou tekutinu.

Ta se v mnoha případech podílí na záchraně lidského života. Navíc zachraňuje život nejen příjemcům, ale i samotným dárcům. Finští vědci zjistili, že srdeční infarkt postihuje dárce krve daleko v menší míře než ostatní populaci. Dokazují to výsledky statistických průzkumů. U dárců krve se infarkt vyskytuje jen v 0,7 procenta, u ostatního obyvatelstva je to 12 procent. Předpokládá se, že jedním z důvodů může být u dárců snížený obsah železa v krvi.

 

Podmínky dárcovství

Pokud se rozhodnete darovat krev, musíte splňovat podmínky - věk 18 - 60 let, minimální hmotnost 50 kg pro ženy, 60 kg pro muže, dobrý zdravotní stav, žádné dlouhodobé onemocnění ani záchvatovité stavy, netrpíte onemocněním srdce a cév, neproděli jste žloutenku, dlouhodobé onemocnění ledvin, tuberkulózu, revma, onemocnění nervového systému, pohlavní nemoci kapavka, syfilis, nejste nositelem viru HIV, dále se za rizikové faktory považuje pobyt v nápravném zařízení v posledním roce, promiskuitní způsob života a užívání drog, 

 

Průběh dárcovství

Před každým odběrem potvrdíte svým podpisem, že se nepovažujete za osobu rizikovou a že krev darovat můžete.  Darování krve je bezplatné, ale může vám přesto přinést určitá zvýhodnění. Každoročně máte nárok na snížení daně z příjmů o 2 000 Kč, v den odběru máte nárok na placené volno. Dárce krve rovněž zvýhodňují zdravotní pojišťovny. Pokud vytrváte, můžete od Červeného kříže dostat Medaili prof. MUDr. Jana Jánského za 10 odběrů bronzová, za 20 stříbrná, za 40 zlatá, za 80, 120 a 160 odběrů se uděluje Zlatý kříž. 

Na místě se nejprve zaregistrujete, je vám otestována krev a moč a absolvujete krátkou lékařskou prohlídku. Samotný odběr trvá asi 10 minut a je při něm odebráno 450 ml krve. Provádí se v polohovacím křesle za asistence sestřičky. Po odběru dostanete malé občerstvení. Po zbytek dne byste se měli vyhýbat větší tělesné námaze. Celkem v nemocnici strávíte 1-3 hodiny. Odměnou za tento čas pro vás může být dobrý pocit z toho, že vaše krev pomůže zachránit někomu jinému to nejcennější - život. S sebou budete potřebovat občanský průkaz. Neměli byste přijít nalačno, ale před odběrem není vhodné konzumovat mastná či tučná jídal a alkohol. Měli byste mít naopak dostatečný příjem tekutin.

 

Jak často darovat krev

Krev mohou darovat muži 4x ročně a ženy 3x do roka, ale interval mezi dvěma po sobě jdoucími odběry musí být alespoň 2 měsíce. Červené krvinky se totiž doplňují během 3 týdnů. Pokud by se časový odstup nedodržel, mohlo by dojít k vyčerpání zásob železa, které je nezbytné pro tvorbu činnost červených krvinek.

 

Pro koho krev je

Krev zachraňuje zdraví i životy po těžkých úrazech, při řadě operací, zejména plicních, cévních, ortopedických, transplantačních, při léčení otrav, nádorových onemocnění, pro lidi s nemocemi krve. Dále se z krve vyrábějí nezbytné léky pro nemocné s poruchami srážlivosti, např. hemofiliky, k léčení poruch obranyschopnosti i popálenin.

 

Prvodárcům doporučujeme, aby se k odběru krve dostavili v ranních hodinách a dostatečně odpočatí. Kuřáci nesmí nejméně 3 hodiny před dárcovstvím kouřit. Je vhodné dietně posnídat  například rohlík s džemem, medem, čaj. 

 

U příležitosti Dne dárců krve, který každoročně vzpomínáme 14. června, chceme hlavně poděkovat všem dárcům krve, těm obětavým, nezištným a humanitně smýšlejícím lidem. Právě jim patří dík největší! Vždyť máme-li dostatek zdravých lidí, kteří ochotně dávají to nejcennější, svoji krev, máme i vyhlídky, že mnoho nemocných, zraněných a postižených pacientů se může brzy vrátit do řad zdravých lidí a možná se také stát novými dárci.

 

Markéta Grolichová

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jen maličkost - průběh dárcovství se může v různých transfúzkách drobně lišit (u nás se třeba už netestuje moč, žena může dávat krev 4x ročně apod.)
Každopádně je to vždy milý a příjemný zážitek - personál je sympatický,za ty roky už se známe, prostředí neustále zlepšují a čas zde strávený je proti kolotoči ostatních dní fakt pohoda. Volný zbytek dne pak využiju k běhání po úřadech, velkým nákupům apod.
"Pustit si žilou" mě osobně dělá dobře, a taky si myslím, že každý sval i buňka v těle musí makat, aby nezakrněla - takže ať ti trpaslíčci co vyráběj krvinky (viz seriál Byl jednou jeden život) mají co dělat Smajlík Smajlík Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Chtěla bych touto cestou poděkovat všem dobrovolným dárcům krve, jjich krev mi již mnohokrát zachránila život. Sama jim nemohu oplatit stejným, protože můj zdravotní stav to vylučuje. Velmi si Vás všech vážím.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles