Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dlouhá Loučka se zámkem a vesnickou zábavou

23. 03. 2010 | Česká republika

S každým místem je spojena jeho historie a není tomu jinak i s obcí, ve které žiji. První písemná zmínka o vsi Dlouhá Loučka pochází z roku 1301- byla vedena pod názvem Longa Villa a po krátké době roku 1333 se již nazývá Luczkou.  Dlouhá Loučka byla od svého založení až do 16. století českou vsí. 


Během historie se část Dlouhá Loučky stala součástí sovineckého panství. Hrad Sovinec získal  r. 1623 Řád německých rytířů, Rytíři Panny Marie, byl a je rytířským církevním řádem, který vznikl za křížových výprav do Palestiny. V průběhu 17. století bylo sovinecké panství spravováno ze sovineckého hradu, kdy  Řád německých rytířů  využíval kanceláří a bytů v prostorách zámku  v  Dlouhé Loučce  až do roku 1938.


radniceZámek je jednou z dominant  v  Dlouhé Loučce . V dobách válečných měnil zámek v Horní Dlouhé Loučce účel použití. V čase napoleonských válek v letech 1805 a 1809 byl zámek přeměněn v polní nemocnici pro 600 raněných a  právě hospitalizace ruských vojáků v roce 1806 znamenala pro místní obyvatele pohromu v podobě rozšíření epidemie tyfu. Pokud při svých toulkách krajinou v kopci pod Křivou zavítáte k remízku se starobylým pravoslavným křížem, věnujte zde tichou vzpomínku právě obětem napolenských válek.


Pomník byl slavnostně odhalen v roce 1896. Ruský car Mikoláš II. jej věnoval stovkám ruských vojáků, kteří zde zemřeli na následky poranění ze slavkovské bitvy. První světová válka se také odrazila v přeměně zámku na nemocnici. Už v listopadu 1914 přišli první ranění a v lednu 1915, zde byla zřízena vojenská rezervní nemocnice, v letních měsících zde bylo ubytováno až 2000 vojáků. Za druhé světové války v letech 1940-42 v zámku byli internováni francouzští váleční zajatci v zajateckém důstojnickém táboru.


Dnes je zámek bohužel ve velmi havarijním stavu - v r. 1985 vyhořel a od té doby chátrá. Součástí zámeckého areálu je  však krajinářský park s cennými dřevinami, který je využíván k pořádání hodových slavností, tanečních večerů, country  festivalu, výstav chovatelů drobného zvířectva,..
V naší obci je rovněž k vidění  renesanční zámek , který zbudoval na přelomu 16. a 17. století Jáchym Pivec z Klinštejna a Hradčan a dnes budova slouží jako sídlo Obecního úřadu. 


resovske-vodopadyDokladem bohaté historie obce je původně gotický kostel sv. Bartoloměje s cenným kruhovým portálem a dále pak budova barokního zámku z roku 1709, vystavěná na místě středověké tvrze. K  prioritám patří v Dlouhé Loučce péče o zeleň a zdravé životní prostředí - v soutěži Vesnice roku získala v r. 2004  zelenou stuhu Olomouckého kraje za péči o zeleň a životní prostředí  a v celostátní soutěži skončila na druhém místě. O rok později získala Fulínovu cenu za nejkrásnější květinovou výzdobu. 


V roce 2009 potom  získala modrou stuhu za společenský život v obci, který je opravdu bohatý  a vždy se při akcích pořádaných obcí obyvatelé velmi dobře baví a mnozí z nich se do dění i zapojují. Každoročně je pořádán Novoroční výšlap na hrad Sovinec;  stavění a po té kácení májky v květnu s bohatým doprovodným programem; v srpnu se každoročně konají třídenní  hodové slavnosti; obec vybudovala dětské hřiště pro nejmenší a víceúčelové sportovní hřiště pro mládež i dospělé, maminky se svými malými dětmi mohou navštěvovat mateřské centrum Jahůdka, mládež se ráda baví v zámeckém parku při tradičních „vesnických zábavách“.


Spolky v obci pořádají v zimním období spoustu plesů a k nejoblíbenějším patří bezesporu maškarní, při kterém jsou k vidění opravdu nádherné masky, příznivci motokrosového sportu jistě dobře znají Loučskou kotlinu - dějiště seriálu mistrovství ČR. Velkou tradici má také každoroční dálkový pochod - Za krásami Sovinecka. Místní části Křivá a Plinkout spolu s Valšovským dolem a nedalekým Přírodním parkem Sovinecko patří díky krásné okolní přírodě a dalekým výhledům mezi oblíbená východiska turistických i cyklistických tras směrem k hradu Sovinci či Rešovským vodopádům.


Valíčková - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Dlouhá Loučka se zámkem a vesnickou zábavou:

Dlouhá Loučka se zámkem a vesnickou zábavou
Dlouhá Loučka se zámkem a vesnickou zábavou
Dlouhá Loučka se zámkem a vesnickou zábavou
Dlouhá Loučka se zámkem a vesnickou zábavou
Dlouhá Loučka se zámkem a vesnickou zábavou
Dlouhá Loučka se zámkem a vesnickou zábavou
Dlouhá Loučka se zámkem a vesnickou zábavou
Dlouhá Loučka se zámkem a vesnickou zábavou
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
takovýchto vesnic a vísek je v tomto kraji spousta, Morava je Morava, marná sláva......Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles