Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak na ekzém u dětí

13. 11. 2009 | Nemoci

Má váš malý drobeček ekzém? Kdykoli není zaujatý hrou, tak se může uškrábat a v noci se budí s pláčem a přidává na své tělíčko další škrábance?  A vy jste nešťastná,  protože nevíte, jak mu pomoci … 


První věc, kterou byste měla udělat je, že se svým malým ekzematikem navštívíte alergologa.  Ekzém je nejčastěji kombinací nemoci kůže a alergickou reakcí. Pokud odhalíte alergen, který ekzém spouští máte z poloviny vyhráno. Když alergen odstraníte z prostředí, případně z jídelníčku, ekzém se zlepší.

Pozor byste si měla dávat nejen na různé saponáty, ale i na obyčejnou vodu.  Vyzkoušejte jemný dětský prací prostředek případně obyčejnou jedlou sodu místo prášku na praní. ekzemMožná zjistíte, že vašemu dítěti prací prostředek nevadí, možná to ale pomůže. Pokud to není nutné, nepoužívejte vůbec mýdlo, šampón a v žádném případě nepoužívejte pěnu do koupele.

Mýdlo může nahradit dětský syndet (speciální „kyselé mýdlo“ určené právě při péči o nemocnou kůži).  A velmi důležité je omezit „máčení“ dítěte. Koupel můžete nahradit sprchou a i tu provádějte pokud možno co nejméně, protože voda vysušuje kůži.  Pokud se ekzém trochu zlepší a chcete svému dítku koupel dopřát, přidejte do vody některou ze speciálních olejových přísad pro ekzematiky. Do vody můžete také zkusit místo speciálních přípravků přidat obyčejný bramborový škrob (např. Solamyl).

Co se týče oblečení, je třeba drobečka oblékat do bavlny. Umělá vlákna a cokoli „s chlupem“ bude kůži s ekzémem dráždit. Velký pozor je třeba si dávat, aby bylo dítě oblečené akorát – zpocená kůže ekzému také neprospívá.

holcickaA jednou z nejdůležitějších věcí u ekzematické kůže, je udržovat ji stále mastnou a tím snižovat svědivost.  U nás se nejlépe osvědčila klasická modrá indulona.  Když se ekzém zlepší, můžete ji přes den nahradit něčím méně mastným, aby se dítě necítilo špatně např. kvůli mastným ručičkám nebo umaštěným kolínkům. My během dne používáme rakytníkovou indulonu, která je určená speciálně na ekzém a na noc mastíme důkladnou vrstvou modré indulony. 

A která léčiva pomohou utlumit ekzém? Pro nejhorší případy předepisuje lékař kortikoidní mast. Naše zkušenost je ale taková, že tato mast pomůže na jeden den a další den (pokud mast nepoužijeme) je ekzém horší než byl na začátku. Proto se kortikoidům snažíme pokud možno vyhýbat. Dobře se nám osvědčilo mléko excipial u lipolotio, které obsahuje močovinu.

Může se to zdát podivné, ale pokud máte opravdu malé dítko, které ještě nosí plenky, je docela možné, že „plenková oblast“ je jediná, kde miminko ekzém nemá. Pokud je to tak, můžete místo excipialu zkusit miminko potřít holcicka-se-sateckempomočenou plenou.  Další léčivo, které může pomoci je konopná mast. A v případě, kdy je ekzém způsoben alergií, je také možné při zhoršení ekzému použít antihistaminikum, jako jsou například Zyrtec kapky.

Pokud jsou rodiče čerstvě narozeného dítěte ekzematici není také od věci, i v případě, že dítě zatím projevy ekzému nemá, poradit se s pediatrem, který může doporučit speciální  vakcínu pro „nastartování“ správné práce střev a vstřebávání živin střevní stěnou. U starších dětí mohou pomoci probiotické kapky nebo dětská mléka s probiotiky.

Všem maminkám ekzematiků přeji  hodně štěstí v boji proti projevům této velmi nepříjemné kožní nemoci.


KatyRZ - čtenářka

ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak na ekzém u dětí:

Jak na ekzém u dětí
Jak na ekzém u dětí
Jak na ekzém u dětí
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Každý člověk má nějaké problémy, ekzém nmezi ně tké patří. Začíná se používat k hojení otevřených ran i med, takže by možná bylo vhodné ho vyzkoušet i na ekzémy.
Obrázek uživatelky
profil
Pracuji jako kosmetická poradkyně a setkávám se i s lidmi postiženými ekzémem.Přemýšlela jsem a hledala jak jim pomoci.Je třeba se zamyslet nad příčinou ekzémů.Jedna z příčin je popsána v článku.Druhá o které se ví jen málo je,že ekzém způsobují i prostředky na úklid domácnosti.Je to dáno jejich složením. Mnoho zodpovědných maminek se snaží kupovat kvalitní drogistické prostředky,ale stále se diví proč se to nezlepšuje.Je to dáno tím,že tyto prostředky jsou samá chemie.Nic přírodního.Naštěstí se tu před 6lety objevila čistě přírodní Česká drogerie.Já ji sama používám od půl roku věku svého nejmladšího dítka,protože se mi osypávalo.Musím říci,že v okamžiku,kdy jsem všechno prádlo vyprala v tomto prostředku tak vyrážka úplně zmizela,já nepčíkám,když sypu prášek do plniče.Navíc si můžeme dovolit i aviváž. takže maminky.Jestli by jste se chtěli dovědět více(kvůli reklamě sem víc psát nebudu)tak mi napište do vzkazů.A navíc nádherně pere make-up.
Obrázek uživatelky
profil
ale tady už těch článků o ekzému u dětí bylo dost. Různé rady jsme si přečetly. A tento článek je o tom co už všichni dávno víme. Čekala jsem něco novéhoSmajlík.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles