8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak pečovat o dětské zuby?

10. 07. 2010 | Péče o tělo

Se zubní hygienou u dětí začněte v době, kdy se jim prořezávají první zoubky. Na čištění prvních zoubků lze používat několik základních dentálních pomůcek. Prstáčky, gumová kousátka nebo kousátka se stětinkami, která slouží zároveň jako hračka. Dítě se tak hravou formou připraví na používání zubního kartáčku a celoživotní ústní hygienu. Částečně prořezaný chrup by pak rodiče měli kojencům čistit velmi jemným zubním kartáčkem 2x denně.


První návštěva u zubního lékaře by měla proběhnout v prvním roce života. Dítě může navštěvovat zubní ordinaci také při kontrolách matky, jinak každého půl roku. 3leté děti, které si už umí vypláchnout ústa, mohou začít používat i zubní pastu, ale vždy pod kontrolou rodiče, aby pastu nepolykali.

 

S instruktáží dítěte začínáme mezi 2 – 3 rokem. Dítě se uší držet kartáček a pohybovat s ním v ústech. Děti od 3 – 5 let učíme drobný krouživý pohyb, ale neučíme čistit zuby zevnitř. Zoubky pak ještě sami přečistíme. Začínáme v místech, kde je největší problém. S mezizubní hygienou u dětí začínáme hned, jak se začnou objevovat první uzavřené mezizubní prostory. V mnoha případech je to mezi 2,5 – 3 rokem. Samozřejmě to vyžaduje spolupráci rodičů, protože děti nemají ještě dostatečně vyvinutou motoriku a samy si mezizubní prostor vyčistit neumí.

 

Děti do 7 let nejsou schopné dobře si vyčistit zuby samy. V tomto období hraje nejdůležitější roli rodič. Jak svého potomka na ústní hygienu připraví, takové zoubky pak dítě bude mít.

 


Zdroj, foto: E-zubar


Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !