Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hlavní je práce s kartáčkem

2. 12. 2008 | Péče o tělo

U zubů víc než u kterékoli jiné části těla platí, že zdraví znamená krásu. A přestože jen málokdo se těší byť jen na pravidelnou preventivní prohlídku u stomatologa, pro hezký chrup je ochoten i trochu (opravdu jen maličko) trpět (například nosit rovnátka)


Základ všeho

– zdraví i krásy je však bezbolestný: pravidelná, neodfláknutá hygiena. Ten, kdo ji šidil, bude v pokročilém věku nad zuby vypadlými z parodontitidou postižených dásní hořce litovat. Hygienistky, ke kterým si pomalu, ale jistě zvykáme chodit, tvrdí, že nejdůležitější je zvládnout správnou techniku čištění. S dobrým nástrojem (krátkým a měkkým kartáčkem) se to dřív nebo později musí naučit každý. Starší ročníky by měly především zapomenout na zažité „šmrdlání“.


Nejvhodnější je metoda s převažujícími vibracemi kartáčku (velmi malé kroužky, spíše chvění) s postupným pronikáním vláken do mezizubních prostor a eventuálně do dásňového žlábku – tento způsob je zároveň však také nejnáročnější na správné provedení. Pro malé děti, jež ho ještě nejsou schopny zvládnout, bych doporučila takzvanou metodu stírací, při níž převažuje stírací pohyb kartáčku v dlouhé ose zubu.


Hlavní je práce s kartáčkemPRAVIDELNÁ VÝMĚNA

– zuby čistíme jednotlivě, každý z 32 zvlášť, zepředu,  zezadu i na korunkách. Nesmíme zapomínat ani na mezizubní prostory. K jejich důkladné očistě je určena dentální nit, v případě větších mezer mezizubní kartáček správné velikosti. Sjeho výběrem pomůže dentální hygienistka, která obvykle při pravidelné kontrole jednou za čtvrt či půl roku chce vidět i váš běžný kartáček. S jeho výměnou si totiž většina lidí nedělá velké starosti. Kartáček po dvou až třech měsících ztrácí účinnost, štětiny se ohýbají a zostřují, což může způsobit dokonce poranění dásní.


Zda je váš nástroj již zralý na výměnu, zjistíte takto: přidržte ho ve svislé poloze, dívejte se na něj zezadu, a jakmile okolí jeho zpozorujete 1 až 2 milimetry vybočující vlákna, je nejvyšší čas pořídit si nový.


JAKO Z HOLLYWOODU

– i když hygieně ústní dutiny věnujeme náležitou pozornost ( aspoň 5 minut ráno a večer ), nikdo nezaručí, že se náš úsměv bude blýskat jako hollywoodském slaďáku.

Pití kávy, koly, čaje či červeného vína, kouření a stáří způsobují pigmentaci zubů. Již staří Římané se snažili, aby byl jejich chrup bělostný: obrušovali ho popelem z ohnišť. Také profesionální čištění zubů má svou historii. V 17.století ho měli lazebníci v nabídce poskytování. Právě oni začali s aplikací kyseliny dusité při bělení. Ta sice tmavé skrny či žlutý nádech odstranila, ale jako vedlejší účinek se vyskytovala značná eroze zubů, dále kazy. K obratu došlo kolem r.1840, kdy byl v Itálii objeven fluorid. Jeho přidáváním do bělících gelů se sklovina chrání před vznikem kazu.



Veru

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
to hej, pasta je len doplnok
Obrázek uživatelky
profil
pripomenuli ste mi , že musím isť na preventívuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Znám spoustu starých lidí, kteří ani v mládí nevěděli, že mají dbát o svůj chrup a jsou na tom mnohem lépe, než my, kteří od dětství dbáme všrch doporučeníodborníků. Každý máme jiné dispozice a mnohdy nepomůže vůbec žádné dodzžování vševh zásad.
Obrázek uživatelky
profil
je to tak snadné,ale vědělo se to dřív?za mých mladých časů se to vůbec nepropagovalo,ale přesto znám hodně starých lidí s velmi výborně zdravým chrupem!!!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík.Mě hrozily paredontouzou,ale nakonec jsme to zvládla
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles