8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se chovat k popáleninám různé hloubky – část první

17. 12. 2009 | Nemoci
Popálení se řadí mezi velmi nepříjemné a bolestivé úrazy. Přestože v mnohých případech patří zcela jistě do rukou lékařů, i obyčejný člověk by o nich měl leccos vědět. Je totiž důležité umět popálenému člověku správně pomoci ve chvíli, kdy lékař ještě není na místě, ale také rozhodnout, zdali je lékařská pomoc vůbec potřeba.


Čím hlubší, tím horší

Popáleniny můžeme dělit podle hloubky poškozené kůže, a to na povrchové (I. a II. stupně) a hluboké (III. stupně). Je-li kůže zničena zcela a spolu s ní i tkáně uložené hlouběji, mluvíme o IV. stupni, tzv. zuhelnatění. Čím je popálenina hlubší a rozsáhlejší, tím je závažnější. To, jestli dotyčného ohrozí na životě nebo mu způsobí doživotní následky, pak závisí i na dalších faktorech – věku, příčině popálení, místě postižení a v neposlední řadě na správnosti první pomoci.


Popáleniny prvního stupně – červené a bolestivé

Popáleniny prvního stupně zasahují pouze do povrchové vrstvy kůže. Postižené místo je červené, oteklé a bolí, puchýře se netvoří. Během prvních dvou dnů se spálená vrstva kůže sloupne a celá popálenina se zahojí za několik málo dní dalších.

Tento stupeň popálenin je jediný, který můžete ošetřit sami. Ovšem pouze v případě, že popálené místo není rozsáhlé; nebylo způsobeno elektrickým proudem, ohněm či chemikálií, není na hlavě, genitálu, rukou či kloubech a nejeví známky infekce.


Hlavně chladit!

Nejprve je nutné zabránit dalšímu popálení, a to zamezením dalšího přístupu horkého předmětu, tekutiny, ale i slunce ke kůži. Ze spálené plochy a okolí je třeba ihned sundat oblečení a šperky. Postižené místo je nutné chladit, nejlépe studenou (nikoliv ledovou) tekoucí vodou, a to dostatečně dlouho (přibližně 20 minut). Nikdy nepoužívejte led, který by mohl způsobit omrzliny a tkáň ještě více poškodit. Stejně tak zapomeňte na máslo, sádlo či nejrůznější pudry, protože jejich aplikací byste riskovali vznik infekce. Popáleniny prvního stupně není třeba krýt, jen je udržujte v naprosté čistotě. V případně nutnosti se nebojte použít volně prodejný lék proti bolesti.

 

Zdroj: Hojení-ran.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hluboké, určitě jste nám dali dobré rady. Dík.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles