MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak si vybrat kočičku

17. 12. 2011 | Zvířátka

Na neustálé naléhání dětí jste se rozhodli, že si pořídíte zvířátko a volba padla na kočičku. Počítejte samozřejmě s tím, že bude větší část péče na Vás, děti by ale mohly pomoci s krmením, česáním i vynášením záchodků. Musíte si být vědomi toho, že kotě je závazek na dlouhou dobu, že bude něco stát krmení, kočkolit, každoroční očkování a bohužel někdy přijde i nemoc nebo zranění a je potřeba navštívit veterináře a ten také není zadarmo.

A věci potřebné k bezproblémovému soužití s kočičkou? Jednorázová investice - škrabadlo, kočičí toaleta, přenoska. Jestliže s tímto vším počítáte, je to moc dobře a je velice nepravděpodobné, že by další zvířátko skončilo v útulku.

Už máte vybráno? Kočičku nebo kocourka? Tady záleží, zda se chcete věnovat chovu či si pořizujete jenom zvířátko na mazlení. Jestli chcete pouze mazlíčka, doporučuji kastraci u obou pohlaví. Zvláště chov nekastrovaného kocoura přináší mnohdy spoustu problémů. Sexuální chování se u kocoura projevuje ve značkování teritoria velmi páchnoucí močí. To je velmi individuální, ale existují i velmi čistotní kocouři, kteří téměř neznačkují. Značkování se dá zamezit výše zmíněnou kastrací.

Nekastrované kočičky mají častou říji a obtěžovaly by Vás i sousedy. U venkovní kočičky, která má starost se sháněním potravy, se říje projevuje zhruba dvakrát do roka, u kočiček, které mají stálý přísun potravy a jsou chovány v bytě, se říje opakuje častěji a může přejít i v říji trvalou. Bohužel je tady možnost vzniku zánětu dělohy - jako příčina se uvádí dlouhotrvající opakované říje bez krytí. Kočičky v tomto období jsou hodně mazlivé a otírají se o nohy a okolní předměty, neustále se válí a převalují, ale hlavně se hodně hlučně ozývají, což by mohlo vadit Vám, ale i sousedům. Tady pozor na to, zda bydlíte v podnájmu či městském bytě, aby nebyl později problém a na všechno se zavčas zeptejte.

Dalším bodem v rozhodování je volba plemene. Existuje jich mnoho, a i když se to nezdá, jsou mezi nimi značné rozdíly. Perská a exotická kočka jsou plemena klidná a spíše flegmatická, naopak siamky a orientální kočky jsou živé a hlučnější. Kočka domácí, tu seženete většinou zadarmo a je přizpůsobivá. Potom zde máme méně známá plemena: ragdoll-hadrová panenka, mainská mývalí - velké plemeno dorůstá hmotnosti 4-10 kg, sphynx - nahaté kočky bez srsti se specifickými potřebami a to natírání opalovacími krémy, aby se nespálily, dále rexi s kudrnatou srstí. Jedná se o plemena dražší a pro zkušené chovatele.

Ušlechtilé kočky, tj. takové, které náležejí k určitému uznanému plemeni, se dělí podle délky srsti a tělesné stavby do čtyř základních skupin na kočky :
I.    Perské a exotické
II.   Polodlouhosrsté
III.  Krátkosrsté
IV. Siamské a orientální

Nabídka koček je velmi pestrá a rozmanitá a jsem si jista, že si nějakou vyberete. Ve vybírání určitého plemene Vám může usnadnit návštěva výstavy koček, kterých se koná během roku několik.


Autor:Vlaďuša

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !