Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Solí Vaše kočka?

7. 12. 2011 | Zvířátka
Máte doma kočku? A věnujete pozornost výběru správného krmiva tak, aby si nejenom pochutnala, ale abyste předešli i případným zdravotním problémům? A věděli jste, že jedno z důležitých kritérií, které je potřeba sledovat v krmivu pro kočky je i obsah soli?

U řady komerčně vyráběných krmiv je obsah soli několikanásobně vyšší, než je doporučeno vědeckými institucemi, které se zabývají krmivy pro zvířata a stanovují doporučené bezpečné obsahy živin v krmivech. Toto množství je u některých krmiv překročené až 8x!

kočkaZvýšený obsah soli se doporučuje při onemocnění močového aparátu, ale jedná se pouze o krátkodobé řešení a musí mu předcházet konzultace s veterinárním lékařem. Jinak hrozí nebezpečí vzniku zdravotních komplikací způsobených právě nadbytkem soli (sodíku). Jedná se hlavně o vznik močových kamenů, onemocnění ledvin a srdce, které nadměrný příjem sodíku zhoršuje a zatěžuje jejich funkci.

Mezi další negativa nadměrné hladiny sodíku patří i zhoršení již probíhajícího onemocnění ledvin koček. Mezi nevýhody onemocnění ledvin patří obtížná diagnostika, protože v raných stádiích nemoci je téměř nemožné onemocnění odhalit běžným vyšetřením.

Pokud budete takovou, navenek se jevící zdravou kočku, krmit krmivem s vysokým obsahem sodíku, může dojít k progresivnímu zhoršení onemocnění ledvin, které může vyústit až k nevratným změnám závažného charakteru.

Proto by kočka měla po celý svůj život dostávat krmivo s kontrolovanou hladinou sodíku, zvláštní opatrnost by se měla věnovat starším jedincům, kdy začíná pokles výkonnosti jednotlivých životně důležitých orgánů (srdce, ledviny, játra) a roste riziko vzniku obtížně diagnostikovatelných chorob.
Věnujte svou pozornost prevenci a snažte se vyvarovat nadbytku sodíku v krmivech pro Vaší kočku. Tak Vám bude společnicí po mnoho dlouhých let.

Zdroj, foto: Avet.cz
Autorka: MVDr. Sylva Havelková


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Také by mě hodně zajímalo, kolik je doporučené množství soli pro kočky a psy.Když už píšete odborný článek, bylo by dobré tyto informace uvádět
Obrázek uživatelky
profil
se nikde v článku neuvádí, kolik má být doporučený bezpečný obsah soli a jiných živin v krmivech, což je škoda. Docela by mne to zajímalo.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Nelinku maminku a dva malá kotata,jedno černé,jedno šedé.Oba jsou milé.Krmivo dostávají takové,co všechno potřebné obsahuje a kočky jsou zatim v pohoděSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Kočičku jsme měli doma vždycky už jako děti,jako vdaná jsme také měli kočičku,přišla k nám,myslím,že jí někdo vyhodil,bylo to na začátku září,jistě si rodiče přijeli pro svá dítka po prázdninách a milé koťátko se nehodilo,zůstala u nás,cestovala s námi do paneláku a na stavbu(stavěli jsme dům),nikdy jsem nějak zvláště nevěnovala pozornost stravě,dostávala granule,kapsičky,občas konzervu a měli jsme jí krásných 16let,což si myslím,že je krásný věk,škoda,že už s námi není,byla moc hodná a věrná,byla jako pes.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles