8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jarní únava není pověra. Probuďte své tělo ze zimního spánku

8. 04. 2017 | Péče o tělo
Tolik se o ní mluví, až by se mohlo zdát, že jde jen o povídačku, za kterou se schováváme, když máme po zimě přimět svoje zlenivělá těla k nějaké aktivitě. Jarní únava ale skutečně existuje. Místo abychom se s vysvitnutím prvních slunečních paprsků cítili nabití energií, jsme malátní, oslabení a často i v bídné psychické kondici. Víme, co se děje ve vašem těle a co vám pomůže nastartovat organismus.

Jarní únava není vinou moderní doby, jak se mnoho lidí mylně domnívá. Trpěli jí i naši předci, neboť tento fyzický a současně i psychický jev souvisí s přirozenými biorytmy. Člověk vzešel z přírody, a ačkoli na to v dnešní civilizované době občas rádi zapomínáme, stále jsme její součástí. V zimě se převážně zdržujeme v uzavřených prostorách, kdy nechceme opustit teplo domova, čelíme častěji náporu infekčních onemocnění, holdujeme tučné, avšak málo výživné stravě bez dostatku čerstvého ovoce a zeleniny, k tomu připočtěte chladné počasí, nedostatek světla a stresové vypětí. Není divu, že se s příchodem jara cítíme oslabeni. Naše tělo je nuceno několik měsíců čerpat z rezerv a imunitní systém musí fungovat na 120 %.

jarní únavaUžívejte si blahodárného slunce


Za jarní útlum může do velké míry i několikaměsíční nedostatek slunečních paprsků. Tělo si tak nemůže produkovat vitamin D a jeho nedostatek může zapříčinit větší náchylnost k nemocem. Užívejte si proto první sluneční dny, co to jen jde, venku na čerstvém vzduchu. Výborným zdrojem vitaminu D jsou i ryby, proto je určitě nezapomeňte zařadit do svého odlehčeného jarního jídelníčku.

Období okolo vánočních svátků je často ve znamení nezřízeného hodování, které většinou končí po novém roce nákupem o několik čísel většího oblečení. Napravte na jaře hříchy páchané přes zimu na vašem zdraví a kondici a jezte zdravěji. Hutné zimní pokrmy nahraďte odlehčenými, lehce stravitelnými variantami a saláty.

Pozor na stres


Stres ještě více prohlubuje pocit únavy a vyčerpání, proto dbejte na dostatek spánku a kvalitní odpočinek. Uvolnit napětí pomáhá pobyt na čerstvém vzduchu a jakákoli pohybová aktivita, i kdyby šlo jen o cvičení doma na karimatce. Stačí pouhých dvacet minut denně a budete se cítit výrazně lépe.

Podpořte imunitu enzymy zvenčí


V situacích, kdy máme sníženou obranyschopnost, mají své nezastupitelné místo enzymy. Bez enzymů by nemohly probíhat žádné biochemické procesy v našem těle. Můžeme si je představit jako režiséry imunitního systému. Enzymy dokáží nastartovat imunitu a zvýšit její obranyschopnost a ve správný okamžik zase dovedou její aktivitu utlumit. Udržují tak imunitní systém ve zdravé rovnováze.

Zdroj: Wobenzym


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dnes jsem si udělala čaj z kopřiv,čistí to krev a jak jsem vyčetla je dobré si máchat nohy v kopřivovém výluhu
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles