Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jsou džusy plné éček?

4. 12. 2009 | Diety

 Jsou džusy plné éček?

70 % účastníků dotazníkového šetření zastává názor, že džusy nejsou plné éček, opačný názor má necelá desetina respondentů.

 

Jak je to doopravdy? Ne každý džus obsahuje éčka.

Éčka neboli přídatné látky se přidávají do potravin pro vylepšení některých jejich vlastností jako prodloužení trvanlivosti, zatraktivnění barvy nebo textury, zvýraznění chuti. Éčka mohou být umělá (vyráběná synteticky) nebo přírodní (získávaná z přírodních surovin). Patří mezi ně i vitamíny a látky přirozeně se vyskytující v potravinách (kyselina citrónová apod.), které rozhodně nejsou škodlivé. Umělá éčka mohou obsahovat pouze méně kvalitní ovocné nápoje a limonády. Do 100% džusů se umělé konzervanty, sladidla, barviva ani jiné přídatné látky přidávat nesmí, do nektarů se mohou přidávat jedině schválená náhradní sladidla. 

 

Je levný džus stejně kvalitní jako ten drahý?

Více než tři čtvrtiny respondentů spojují kvalitu džusů s cenou, pouze 8 % dotázaných považuje levný džus za stejně kvalitní jako ten drahý. 

 

Jak je to doopravdy? Levný džus obvykle není stejně kvalitní jako ten drahý.

Kvalitu džusů určují v první řadě suroviny použité k jejich výrobě. Renomovaní výrobci džusů proto požadují od všech svých dodavatelů přesné specifikace, certifikáty a další analýzy dodávaných surovin, které pak důkladně kontrolují, ověřují jejich fyzikálně chemické vlastnosti a mikrobiologickou bezpečnost. Kvalitní suroviny a moderní výrobní technologie se tak mohou odrazit ve vyšší ceně džusů. Na druhou stranu ale ne vždy platí, že čím dražší džus, tím lepší nebo kvalitnější. Nicméně hodně levné džusy jsou přinejmenším podezřelé. Pokud se o jejich cenu nezasloužila nějaká akce pro spotřebitele, pak se o ni nejspíš zasloužil nízký podíl ovocné složky a naopak vysoký podíl přidaného cukru a éček, laciných náhražek dražších, ale kvalitních surovin.

 

Jsou džusy kalorická bomba, a proto nepatří do zdravého jídelníčku?

75 % respondentů se přiklání k názoru, že džusy patří do zdravého jídelníčku,
zhruba pětina dotázaných má opačný názor.

 

Jak je to doopravdy? Džusy do zdravého jídelníčku patří.

Žádná potravina (včetně nápojů) není sama o sobě nezdravá, nezdravý může být pouze náš jídelníček, pokud není pestrý a vyvážený. Do zdravého jídelníčku proto patří i džusy, ovšem v rozumné míře, s ohledem na náš celkový denní příjem a výdej energie! „Kvalitní džusy nejsou jen zdrojem sacharidů, ale také důležitých vitamínů, a navíc můžeme sklenicí kvalitního džusu nahradit jednu z pěti doporučovaných porcí ovoce a zeleniny denně,“ radí Věra Králová z Fóra zdravé výživy. Vzhledem k důležitosti příjmu přírodních vitamínů jsou kvalitní džusy bez konzervantů, umělých barviv a aromat efektivním řešením (na rozdíl od vitamínových doplňků), jak dopřát tělu více ovoce nebo zeleniny se spoustou vitamínů, a přispět tak k jeho vnitřní rovnováze.

 

Jsou džusy nezdravé stejně jako kola, protože obsahují podobné množství cukru?

Podle 77 % účastníků dotazníkového šetření jsou džusy zdravější než kola, i když obsahují podobné množství cukru, podle 12 % respondentů zdravější nejsou.

 

Jak je to doopravdy? Džusy nejsou nezdravé jako kola.

Nejde jenom o množství, ale také o druh cukru. Kvalitní džusy obsahují především cukr z ovoce (fruktózu) a na rozdíl od kolových nápojů se do nich nepřidává sacharóza (klasický cukr, kterým běžně sladíme). Z nutričního hlediska je přitom vhodnější právě fruktóza. Tu kolové nápoje neobsahují,
zato ale obsahují kyselinu fosforečnou (odbourává v těle vápník), kofein (při nadměrné konzumaci může zvyšovat krevní tlak) a oxid uhličitý (může nadýmat).

 

Jsou džusy vhodné pro redukční dietu?

Polovina respondentů se domnívá, že džusy jsou pro redukční dietu vhodné, více než třetina si myslí opak.

 

Jak je to doopravdy? Džusy jsou vhodné pro redukční dietu.

Protože kvalitní džusy mají vysoký podíl ovoce, obsahují tomu odpovídající množství cukru, na které by měl být brán zřetel při sestavování jídelníčku. Také nápoje se totiž započítávají do celkového denního příjmu energie, který by měl být při redukční dietě nižší než celkový energetický výdej. „Džusy si můžeme dopřát i při redukční dietě, ale musíme hlídat jejich množství v rámci celkového denního příjmu a výdeje energie,“ doporučuje nutriční terapeutka Věra Králová a dodává: „při redukční dietě je vhodnější ředit džusy vodou anebo si vybírat džusy se sníženou energetickou hodnotou.“ Může však být nízkoenergetický nápoj chutný? Může!

 

Mohou džusy pít i děti?

Většina respondentů (79 %) nevidí důvod, proč by děti nemohly pít džusy, za nevhodné pro děti je považuje pouze 13 % dotázaných.

 

Jak je to doopravdy? Děti mohou pít džusy.

Základem pitného režimu dětí by měla být neperlivá voda, kterou mohou děti od 3 let střídat s čajem, ovocnou šťávou, nepřeslazenou ochucenou vodou pro děti nebo se 100% džusy bez přidaného cukru. Džusy podávané dětem by měly být opravdu kvalitní, tedy s vysokým podílem ovoce a vitamínů,
bez konzervantů, umělých barviv a sladidel. Pro pitný režim jsou vhodnější džusy ředěné vodou, které mohou pít i děti bojující s nadváhou. Pokud džus nezředíme, můžeme ho dětem podávat jako zdravou svačinku místo ovoce nebo zeleniny.

 

Vyvolávají džusy alergické reakce?

40 % účastníků dotazníkového šetření si myslí, že džusy nevyvolávají alergické reakce, opačný názor má zhruba třetina respondentů.

 

Jak je to doopravdy? Džusy vyvolávají alergické reakce méně než ovoce.

Potravinové alergie jsou nežádoucí reakce na potraviny, které vznikají u vnímavých lidí prostřednictvím imunitních mechanizmů. K nejvýznamnějším potravinovým alergenům patří vajíčka, mléko, pšeničná mouka, rajčata, ořechy, sója, ryby a různé ovoce (zejména citrusové). Pokud u někoho vyvolá třeba jablko alergickou reakci (projevující se například svěděním kůže, vyrážkou, slzením očí, rýmou nebo nadýmáním), může ji vyvolat i jablečný džus. Může, ale nemusí, protože alergii většinou vyvolá syrová slupka, ne tepelně zpracovaná (v džusu je tepelně zpracovaná). „Záleží ovšem také na intenzitě a závažnosti alergie, na množství přijatého potravinového alergenu. Navíc, tak jako alergie sama přijde, tak i většinou zase sama odejde. Pokud máme alergii na jablko, neznamená to, že si na něm nebo na jablečném džusu už nikdy nepochutnáme. A jestliže o alergii víme, stačí si vybírat výrobky obsahující ty druhy ovoce a zeleniny, které nám žádné problémy nezpůsobují,“ konstatuje Věra Králová.

 

Zdroj: Relax.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
proc, ale s dzusy nakladam opatrne, max. jednu sklenicku redenou vodou denne. Extra zdrave mi nepripadaji. lepsi si dat jablko ze zahradky nez dzus z krabice s trvanlivosti 2 roky
Obrázek uživatelky
profil
Prostě je to tak, jeden džus je lepší, jiný horší, tak jako vše kolem nás, ať již je to myčka, či cokoliv jiného
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles