8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Když "slepák" bolí vlevo...

17. 03. 2009 | Nemoci

Pocit plnosti, nadýmání, zácpa, průjem, teplota a k tomu bolest levého podbřišku. Máte podezření na zánět slepého střeva. Říkáte si ale, že vás má bolet spíše vpravo… Nejste tak daleko od pravdy. Skutečně se o tzv. „levostrannou apendicitidu“ jedná. Není to však zánět červovitého výběžku slepého střeva, nýbrž přezdívka pro jiný zánět, divertikulitidu.

Bolí vás střeva? Nemusíte mít nutně zánět toho
Bakteriím se v divertiklech daří


Divertikulitida je zánět střevní výchlipky (divertiklu). Nahromaděním stolice a následnou poruchou krevního zásobení se v divertiklu pomnoží bakterie, což způsobí zánět. Ten se pak projevuje trvalou bolestí. A jelikož je z celého střeva divertikulitidou nejvíce postižena esovitá klička tračníku, je největší bolest lokalizovaná právě do levého podbřišku.

 

Méně neznamená vždy více


Proč vlastně divertikly vznikají? Příčinou vzniku je zřejmě dlouhodobě zvýšený tlak uvnitř trávicí trubice. Jelikož je stolice průměrného Evropana málo objemná, musí se střevní svalovina usilovně stahovat, aby ji posunula. Tím se zvyšuje tlak uvnitř střeva a dojde k výhřezu sliznice v místě oslabené střevní stěny.


Vláknina je základ

Lék? Jezte vlákninu!
Základem prevence vzniku divertiklů a léčby u pacientů bez zánětlivých příznaků je tzv. vysokozbytková strava. Tedy taková, která obsahuje hodně vlákniny. Vláknina je ve střevě velice užitečná. Váže střevní toxiny, chrání před rakovinou tlustého střeva a mimo jiné zvětšuje objem stolice, čímž zabrání zvyšování tlaku ve střevě a střevní stěna se nemusí tolik snažit.


Jak léčit divertikulitidy

U dospělé populace nejsou divertikly žádnou vzácností. Můžeme je nalézt až u 60 % osob starších 70 let. A pokud se jednou objeví, už jen tak nezmizí. Jejich přibývání ale lze zamezit. Jak? Vhodnou stravou a pravidelnou stolicí.

 

Zdroj: Střevní zánety.cz

Alena Rašková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
souhlasím s weendy, babičku musím pořás nutit aby se napila, žízeň necítí, teď sme to udělali tak, že má na stole 1 a půl litrů vody, která jí pořád připomíná, že se má napít
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles