Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chřipka je nejčastější lidské infekční onemocnění

14. 11. 2008 | Nemoci

Chřipka známá neznámá


Chřipka (influenza) je infekční onemocnění způsobené RNA virem. Rychle se šíří v sezónních epidemiích. Přenáší se kapénkovou infekcí. Název influenza pochází údajně ze staré lékařské víry v nepříznivé astrologické vlivy – influences – jako příčiny nemoci.


Existují tři základní typy chřipkových virů:

1/ Chřipkové viry A infikují lidi, savce a ptáky

2/ Chřipkové viry B infikují jen lidi

3/ Chřipkové viry C infikují lidi a prasata


Chřipkové viry typu A

Mohou být dál klasifikovány podle virových kapsidových proteinů (antigenů) – hemaglutinin (H1 až H 16) a neuraminidáza (N1 až N9). Virus chřipky A byl průvodcem všech dosavadních pandemií. Nebezpečí tohoto viru spočívá v tom, že je „schopen“ antigenní proměny. Proti viru s novou antigenní výbavou nemá většina populace protilátky, a proto se snadněji šíří a způsobuje vážnější onemocnění. Chřipkové viry typu B a C se výrazně nemění a zpravidla vyvolávají menší epidemie s mírnějším průběhem onemocnění.


ChřipkaLÉČBA CHŘIPKY

U většiny nemocných je třeba mírnit příznaky léky proti horečce, bolesti, dráždivému kašli, dodávat dostatek tekutin a stravu bohatou na vitamíny. Jde o zmírnění příznaků chřipky, nikoli kauzální léčbu. Nezbytný je pobyt nemocného v klidu na lůžku nejméně po dobu horeček a omezení fyzické námahy dalších 24-48 hodin po normalizaci teploty. Specifická terapie sezónní chřipky antivirotiky I. nebo II.generace. Léčba má být zahájena nejpozději do 48 hodin po prvních příznacích.


CHŘIPKA JE SMRTELNÉ ONEMOCNĚNÍ – dva z 100 000 zdravých jedinců během epidemie umírají na komplikace chřipky (například zápal plic). Pravděpodobnost úmrtí se však zvyšuje u pacientů s kardiovaskulárními chorobami (104 ze 100 000), plicním onemocněním (240 ze 100 000). Při velmi časté kombinaci diabetu a kardiovaskulárních chorob toto riziko stoupá na 480 ze 100 000, a trpí-li postižený chřipkou plicní chorobou a kardiovaskulárním onemocněním, pak ej riziko ještě vyšší (umírá 870 nemocných ze 100 000).


Specifickou ochranu před chřipkou představují protichřipkové vakcíny, které se aplikují před vypuknutím epidemie/pandemie. Terapie chřipky pak spočívá kromě mírnění příznaků v podávání antivirotik I.generace u chřipky A nebo 2. generace u chřipky A i B. Tato specifická protichřipková antivirotika mohou být použita k léčbě, profylaxi i prevenci sezónní chřipky.



Veru

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ja mavam skor nachladenie a nádchu
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles