8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kradené třešně

23. 12. 2011 | Vaše příběhy
Moje babička mi jednou vyprávěla veselý příběh ze života a já nemůžu jinak, než ho převyprávět.

Bylo to na začátku léta, když byly třešně pěkně uzrálé. Děda Franta si usmyslel jít na třešně, že je babička Jolana zavaří. V jeho nápadu ale byl háček... Ty třešně chtěl sbírat kousek od jejich bydliště, kde to bylo hlídané. Babička mu to pořád vymlouvala, ale on si trval na svém a jelikož je hlava rodiny, musí se poslouchat. Nakonec vzali plátěné tašky, svou 16letou dceru Jiřinu a vydali se na lup.

V sadě bylo plno stromů, tak si našli jeden kousek od plotu, aby se když tak dobře utíkalo. Děda vlezl na strom a sbíral a něco házel dolů a děvčata dole chytala a sbírala tam, kam dosáhla. U toho si vyprávěly. Děda je pořád peskoval, aby nemluvily, nebo je někdo uslyší a bude malér. Když už měly asi 3 tašky nasbírané, uslyšely šramot. Jolana s Jiřinou se schovaly za plotem a děda zůstal na stromě, jen se snažil schovat tak, aby na něj nikdo neviděl. Po 5 minutách přišel ke stromu hlídač. Prohledával okolí, jestli tam někdo není. Holky se přitiskly na zem, když byl u plotu, a tak na ně neviděl. Byl tam dobrých 20 minut. Všichni trnuli hrůzou. Po nějaké době odešel. A odešel včas.

Jen jak už nebyl v dohledu, začalo něco praskat a po chvíli spadl děda i s celou větví na zem. Ležel tam a řval na babičku: "Jolan, Jolan, já si zlomil obě ruce. Sesbírej ty třešně z té větve, přece to tady nenecháme!" Babička s hrůzou na něj koukala a chtěla s ním jet do nemocnice, ale on si trval na svém a chtěl, aby to holky dosbíraly. Jen aby mu babička dala ty ruce do kapes, aby nikdo nepoznal, že je má zlomené. Trpěl tam s těma rukama asi ještě hodinu, ale byl spokojený, že mají 5 tašek naplněných. Tašky přikryly připravenými hadříky.

Holky vzaly tašky a táhly se s nimi až domů. Děda šel za nimi a hlídal, aby jim nic neupadlo. Pořád měl ruce v kapsách a snažil se jít tak, aby ho to tolik nebolelo. Co pár metrů museli odpočívat. Buď kvůli těžkým taškám, nebo kvůli dědovi, který měl ruce polámané a potřeboval chvilku sedět, aby to tolik nebolelo. Cesta domů, která většinou trvala 20 minut, jim teď trvala skoro hodinu. Lidé se za nimi otáčeli a kroutili hlavou.

Před svým bydlištěm si sedli na lavičku a naposledy si odpočinuli. Pak děda řekl: "Jolan, mám v kapse klíče, opatrně mi vyndej ty ruce a vem si je." Babička mu vyndala ruce, vzala klíče a opatrně zase ruce nandala do kapes. Okolo šla jejich sousedka a sledovala celou dobu u baráku, co se děje. Babička otevřela dveře a i s Jiřinou sebraly tašky a chtěly jít dovnitř. Najednou za nimi sousedka začla řvát. "Že se nestydíš, Fanouši! Ruce v kapsách jak největší frajer a necháš ženské tahat nákup těžký!"  Děda ani neodpověděl, a rychle vešel do vchodu.

Když přišli domů, měl děda už ruce dost nateklé, zavolali záchranku. Záchranka přijela, dědu si odvezla a ženské rexovaly a rexovaly, jak jim děda poručil. V nemocnici si pobyl pár týdnů. Měl obě ruce na dvakrát zlomené. Když se ho doktor ptal, jak se mu to stalo, řekl, že běžel na autobus a špatně upadl. Nikdy o tom nemluvil, až teď nedávno mi babička začala vyprávět ze života. A já se dědovi ani nedivím, že se o tom bavit nechce. I když teď se tomu už směje i děda, ale dřív mu moc do smíchu nebylo...


Nugyna - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
chudáčekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
chudák děda....
Obrázek uživatelky
profil
to mu zato stálo krást třešně. SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles