8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léčivými nápoji proti podzimním neduhům

11. 11. 2011 | Péče o tělo
Známe to všichni. S příchodem podzimních sychravých dnů nás přepadne zvýšená teplota, únava, bolesti kloubů a svalů, ucpaný nos...Při těchto příznacích bychom neměli spoléhat jen na léky a potravinové doplňky. Imunitu posilujeme pestrou stravou a dostatečným přísunem čerstvého ovoce a zeleniny. Pomoci nám mohou i bylinkové čaje, ovocné a zeleninové šťávy a zdravotní vína či likéry.

Kakao

Ten, kdo má rád k snídani kakao, dělá velmi dobře. Kvalitní kakao má barvy ve všech odstínech hnědi, někdy s nádechem červené. Vůně by měla být silná, slabá vůně signalizuje špatné skladování. Typická je také nahořklá chuť, je-li kakao trpké či kyselé, znamená to, že kakaové boby byly přepraženy.  Nesmí také obsahovat hrudky, protože ty nás upozorní na to, že se k němu dostala vlhkost a tím je ohrožena jeho kvalita. Složky obsažené v pravém kakau podporují tvorbu serotoninu neboli hormonu dobré nálady. V kakau je také víc povzbuzující látek než v kávě a čaji. Je v něm i řada flavonoidů, které  ochraňují srdce a cévy, zlepšuje i hydrataci pokožky a imunitní systém.

Když už nás přepadla zvýšená teplota, můžeme zkusit bylinkový čaj, skládající se ze stejných dílů květu heřmánku, lipového květu a tymiánu. Lipový květ podporuje pocení, tymián má antiseptické účinky a heřmánek zklidňuje záněty. Horečku rovněž snižuje čaj z květu bezu černého. Rovněž můžete posílit imunitní systém popíjením jablečného octa, kdy na šálek vody dáváme 1-2 lžičky. Imunitu nám rovněž posílí echinacea. Echinaceový výtažek zakoupíme v lékárně a přidáváme několik kapek podle návodu do nápoje.

Zahřejí nás

V případě zimomřivosti nám mohou pomoci bylinky, které podpoří krevní oběh a stabilní krevní tlak, například schizandra. Silnými antioxidanty jsou také zázvor nebo nápoj z tulsi (svatá bazalka).  Proti nepříjemným pocitům zimy působí dobře i indický žen-šen. V zimě bychom měli pít teplejší tekutiny, podpoříme tak tělesnou produkci tepla. Zázvorový čaj s citronem nás také spolehlivě zahřeje.
Horký punč, pokud jej máte rádi, vás také zahřeje. Punč pochází z Indie a skládá se z pěti základních surovin: lihovina, cukr, čaj, voda a víno. Do punče přidáváme koření jako je vanilka, skořice, hřebíček, zázvor, ochutíme i  pomerančovou a citronovou kůrou. Ovšem v Čechách je zřejmě nejoblíbenějším nápojem "pro zahřátí" grog - rum zalitý vařící vodou.

Česnek je velmi dobré přírodní antibiotikum

Kdo má rád česnečku a cibulačku, je  ve výhodě, protože látky v nich obsažené pomáhají utišit bolesti v krku a bojují účinně s infekcí.

Pokud už ale jste dospěli do stádia, kdy vám nezbývá nic jiného, než užívat antibiotika předepsaná lékařem, je třeba po jejich úplném využívání obnovit v trávicím ústrojí narušenou rovnováhu.  Tady nám pomohou výrobky, obsahující laktobacily, například kefír.

A samozřejmostí je, že pokud jsme už opravdu nemocní a musíme užívat léky, zůstaneme doma v posteli a především  se rozhodně vyhneme alkoholu. Alkohol nesmíme pít, pokud užíváme léky, např. antibiotika, léky proti depresím, léky na bolesti a na spaní.

Kacice - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný článek. Jestli můžu i já přispět svou troškou do mlýna, tak jsem teď začla kupovat herbalmed hot drink - bylinný horký nápoj a taky se nám teď už několikrát osvědčil. Bylinky tam jsou v mnohem větší míře než třeba v čaji, přidám k tomu med, případně občas nastrouhám i trochu křenu a hned to člověka postaví na nohy.
Obrázek uživatelky
profil
s cibule dělávám sirup proti kašli
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles