Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Maďarský ohař

2. 02. 2011 | Zvířátka

Maďarský ohař neboli hovorově vyžla (podle originálního pojmenovaní vizsla). Jedná se v dnešní době o velmi oblíbeného až moderního ohaře, společně s výmarským ohařem. První zmínky o tomto plemenu pochází z 14. století, plemeno jako takové však vzniklo počátkem 20. století křížením loveckých plemen jako je výmarský ohař, německý ohař, pointr a další. FCI plemeno uznalo roku 1936.

Popis: Středně velký lovecký pes, mimořádně ušlechtilý ohař s typickou krátkou, žemlově zbarvenou srstí. Červené, hnědavé nebo vybledlé barevné tóny jsou nežádoucí. Uši mohou být o něco tmavší. Oči oválné, v barvě ladící s barvou srsti. Uši středně dlouhé. Ocas relativně nízko nasazený, středně silný, někde se ještě kupíruje. Pokud není krácen, dosahuje až k hlezennímu kloubu a je rovný, případně lehce šavlovitě zahnutý. Srst je krátká, rovná, přiléhající a drsná, na uších sametová, na ocase delší, bez podsady. Kohoutková výška psi 58 - 64 cm a 22-30 kg, feny 54 - 60 cm s váhou 22-30 kg.

Chování: Jde o velmi temperamentní (zvláště v mládí), živé a přátelské plemeno. Má vynikající lovecké vlastnosti a je lehce cvičitelný. Potřebuje hodně pohybu, ale pokud má aktivní majitele, může bez problému žít i v bytě. Když se však bude nudit, může ničit zařízení bytu. Nesvědčí mu ani život v kotci, je velmi fixovaný na svého pána a samota mu nevyhovuje. Věnovat se s ním můžete aktivitám jako je dogtreking, cykloturistika, vděčný vám bude za dlouhé procházky v přírodě. Plemeno nesnáší hrubé zacházení a velmi rychle naváže kontakt s majitelem. Většinou miluje vodu.

Užití: Všestranný lovecký pes pro lov v poli, na vodě i v lese, projevuje výrazný smysl pro stopu, pevné vystavování, aportování. Dobře zvládá práci v obtížném terénu i extrémní počasí. Lovecké zkoušky jsou podmínkou pro uchovnění psa s PP.  

Nemoci: Ani vyžle se bohužel nevyhýbá dysplazie kyčelního kloubu, i když ne s tak těžkými příznaky jako u těžších plemen. U samců se objevuje kryptochorismus. Jedná se o nedokončený sestup varlat, buď jednoho nebo obou (oboustranný kryptochorismus činí psa neplodným). Jedná se o vadu, která psa vylučuje z chovu. Dále ohaři trpí na nemoci víček a očí, která mohou vést k trvalému poškození zraku.

 

Maďarský ohař se dožívá v průměru 12-14 let.


Autor:Thais

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Ja měla labradora..to se nedá ani porovnat s ohařem. Ted máme ohaře....jméno ma Ben, ale asi jsem mu měla dát jmého TAJFUN Smajlík Je pravda, že je ještě mladý..ale dá zabrat!!
Obrázek uživatelky
profil
Je to opravdu nááádherný pes! ¨To je pravda. Jenže souhlas s weendy - je to pes, který musí běhat, běhat a běhat....chtěla jsem napsat, že já bych takového psa mít tedy nemohla. Jenže když jsme si pořídili labradora, tak je to vlastně skoro to samé
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles