8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mincovní muzeum

11. 04. 2012 | Evropa
V lednu jsem se vydala s celou naší rodinou do Stockholmu, počasí nám přálo a celou dobu pobytu bylo přes den několik stupňů nad nulou a já jsem byla ráda, že jsem alespoň na několik dnů uletěla mrazu a sněhu tam, kde bych jej spíše v tuto roční dobu očekávala.

Moc ráda bych vás alespoň na chvíli virtuálně přenesla článkem i fotografiemi do jednoho z pěti muzeí, které jsem tam během pobytu navštívila a sice do Myntkabinettet ve Stockholmu. Nachází se naproti královskému paláci v Gamla Stanu. Na jeho návštěvu i krásné exponáty jsem se opravdu těšila, hlavně pak na krásně zpracované a zdobené dukáty. Hned v přízemí při vstupu do muzea ve vstupní hale je prodejna suvenýrů se vším, co nějakým způsobem souvisí s penězi od pokladniček, mincí a papírových bankovek až například po knihy s touto tématikou.

Mincovní muzeumMuzeum sestává ze dvou poschodí a v tom nejvyšším patře se nachází krásné šperkařské kousky se vsazenými zlatými dukáty, některé navíc osázené např. i diamanty, zlaté medaile a další unikáty umístěné ve speciálních vitrínách s bezpečnostním sklem. Do další dětské části zase přejdete po prosklených podlahách, v kterých jsou umístěny papírové bankovky ze všech kontinentů (i já jsem zde po chvilce hledání našla jednu naši papírovou padesátikorunu). Zde je pak například umístěn i přístroj na kontrolu pravosti bankovek, tak jsem si také pro jistotu zkusila zkontrolovat a prosvítit i ty svoje, které jsem si vyměnila a byly na nich pěkně vidět všechny bezpečnostní prvky včetně vodoznaků.

V části dětského koutku je také naaranžovaná část pirátské lodě s pokladem, která byla skoro stále obsazena hravými dětmi. Po prohlídce všech skvostných kousků jsem přešla do nižšího patra a ve vitrínách na širokém schodišti jsem si prohlédla celou sbírku pokladniček a některé kasičky byly svým zpracováním jedinečné.

Mincovní muzeumV nižším patře byla k zhlédnutí největší mince - tedy spíše to byl jeden velký litý měděný plát, který byl díky své váze umístěn v expozici na saních. Předmincovní platidla jako např. mušle, kamenné peníze, motyky a jiné nástroje atd.

Vstupné do tohoto muzea v pondělky je pro všechny návštěvníky zdarma. Jinak je cena vstupenek pro malé skupinky 60,- SEK/os., pro skupinky 8 a více osob 30,- SEK/ os., penzisté 40,-SEK/os. Pokud jste sběrateli nebo se jen o numismatiku zajímáte, určitě vás vystavené a zajímavě naaranžované exponáty i informace o nich nadchnou a procházka krásnými uličkami Gamla Stanu jistě také.


jitka7777 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Mincovní muzeum:

Mincovní muzeum
Mincovní muzeum
Mincovní muzeum
Mincovní muzeum
Mincovní muzeum
Mincovní muzeum
Mincovní muzeum
Mincovní muzeum
Mincovní muzeum
Mincovní muzeum
Mincovní muzeum
Mincovní muzeum
Mincovní muzeum
Mincovní muzeum
Mincovní muzeum
Mincovní muzeum
Mincovní muzeum
Mincovní muzeum
Mincovní muzeum
Mincovní muzeum
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
O KRÁSNÉM MUZEU...i fotečky jsou pěkné
Obrázek uživatelky
profil
Zaujímavý článok a krásne fotky.
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles