8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Most leží pod vrchem Hněvín

6. 04. 2010 | Česká republika

Městem, ve kterém jsem se narodila a ve kterém také v současnosti žiji, je Most. Jedná se o statutární město ležící na severu Čech v tzv. mostecké uhelné pánvi mezi Krušnými horami (na jejich úpatí) a Středočeskou vrchovinou. V současnosti zde žije cca 70 tisíc obyvatel.

Přestože je stále ještě Most v povědomí většiny Čechů zapsán jako „vyrabované město“, „komunistická konzerva“ či „cikánov“ atd. a jeho okolí nejčastěji jako „měsíční krajina“, dovolím si tvrdit, že tyto výroky už jsou přežité a Most dnes vypadá úplně jinak. Jistě, jako většina měst zde na severu se potýkáme s problémy s nepřizpůsobivými občany, ale rozhodně to není charakteristika našeho města!!! Díky dlouholetým rekonstrukcím a rekultivacím můžeme žít ve městě se vzhlednými, opravenými, většinou barevnými domy a relaxovat můžeme v parcích, kterých je v samotném Mostě opravdu hodně. Také o krajině se dávno nedá říct, že by připomínala povrch měsíce, z bývalých lomů jsou jezera a výsypky již dávno zarostly lesy. Dnes je město známo svými „dromy“, o nichž budu psát níže.

 

Trocha historie:

            První písemná zmínka o městě pod vrchem Hněvín pochází z 11. století a našli bychom ji v Kosmově kronice. Město, které založil Hněva z rodu Hrabišiců, leželo na tehdejší obchodní cestě z Prahy do Saska. Protože se v blízkosti nacházelo rozlehlé Komořanské jezero, byla půda kolem podmáčená a bažinatá, a tak zde v 10. a 11. století bylo postaveno množství mostů, které daly městu název Most. Od 12. století již město patřilo Přemyslovcům a brzy, za vlády Václava II., získalo statut královského města a řadu privilegií, díky nimž se stalo jedním z nejbohatších středověkých měst. Vinice, které jsou dnes na svahu Hněvína i jinde na mostecku mají tradici již od 14. století. V následujících stoletích byl několikrát Most zničen požáry. Co se týče jedné z dominant, hradu Hněvín, ten byl několikrát zničen samotnými Mostečany, aby se vyhnuli dobývání a plenění města – stalo se tak například během husitských válek a třicetileté války. Důvod byl prostý – zničený hrad již nestál za dobývání. Během 16. století byl obnoven pozdně gotický kostel, který byl v předešlých letech zničen.

Po druhé světové válce bylo město opět velice poničeno. Brzy však byly v okolí Mostu objevené rozsáhlé zdroje uhlí a město se tak stalo důležitým průmyslovým centrem. Po roce 1948, kdy se moci chopila komunistická strana, bylo rozhodnuto zbourat dokonce i historické město Most a několik blízkých vesnic, aby se mohlo těžit dál. Jediné, co se podařilo z historického města zachránit, byl právě pozdně gotický děkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie. Ten byl roku 1975 přesunut na nové místo, o téměř jeden kilometr dále.

Nové město Most bylo vystavěno ve stylu 60. a 80. let, tedy v socialistickém realismu, a nabylo tak podoby šedivého panelákového sídliště, které nemělo dokonce ani náměstí (ve starém městě bylo několik náměstí, spousta divadel, kostelů a dalších historických památek a staveb). Ironií je fakt, že celý projekt byl nakonec prodělečný, přestože se tvrdil opak. Náklady na výstavbu nového města a další výdaje byly nakonec daleko vyšší, než co těžba uhlí vynesla. První náměstí současného Mostu bylo vystavěno až roku 1998.

 

Pro turisty:

            Mezi mostecká „nej“ patří jistě čtveřice „Dromů“. Jedná se o Aerodrom, Autodrom, Hipodrom a Aquadrom. Aerodrom nabízí celkem netradiční sportovní vyžití formou rekreačního i sportovního létání a parašutismu. Autodrom patří mezi dva specializované závodní okruhy v Čechách, takže se zde každoročně konají mezinárodní automobilové i motocyklové závody a závody trucků. Zajímavostí mosteckého autodromu je bezpochyby také možnost využít školu smyku. Hipodrom je dostihová dráha, která má světové parametry (patří mezi čtyři závodiště v kategorii „A“ v České republice). Můžete zde tedy navštívit dostihové dny, parkury a další akce. Také se zde můžete učit jízdě na koni nebo si zaplatit rekreační ježdění. Pořádají se zde také dětské dny, koncerty a můžete se zde nechat klidně oddat. Pro příznivce in-line bruslení je zde jedna z nejrovnějších drah. Aquadrom je poměrně nový vodní park, který může nabídnout dva tobogány, divokou řeku, whirlpool, hydromasáže, samozřejmě plavecký bazén, lezeckou síť nad vodou, fontánky, saunu, parní komoru a další služby. V areálu se nachází také minigolf.

            Další možnosti rekreačního sportovního vyžití nabízí vodní nádrže Benedikt a Matylda, kde se můžete nejenom vykoupat a opálit, ale také kolem vodních ploch vedou in-lineové a cyklistické dráhy. Mimo to by roku 2011 mělo být dokončeno napouštění dalšího lomu u Mostu, kde by měla stát velká rekreační plocha s mnoha možnostmi sportovního i kulturního vyžití včetně ubytování pro rekreanty.

            Pro milovníky kulturních památek tu na místě zříceniny stojí replika starého hradu Hněvín. Součástí je restaurace, vyhlídková věž, hvězdárna a park. Každý rok se zde konají slavnosti Magistra Kellyho.

Další dominantou města je Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Jedná se o pozdně gotický kostel, který musel být přesunut kvůli těžbě uhlí. Nejdůležitějšími věcmi, které se dochovaly z původního zařízení kostela, jsou sedmnáctimetrový barokní oltář a malé a velké varhany. V kostele můžete shlédnout film o přesunu. Uvnitř je stálá expozice gotického a renesančního umění severozápadních Čech. V suterénu se konají různé výstavy Galerie výtvarného umění v Mostě. V blízkosti kostela stojí špitál a kaple sv. Ducha, který je využíván k občasným divadelním představením, výstavám a komorním koncertům.

            Zájemci o historii mohou navštívit mostecké muzeum, které vlastní kromě jiných expozic také pozůstalost po hraběnce Ulrice von Lewetzof (poslední a nejmladší milenka J. W. von Goetha, jeho osudová láska). V blízkém okolí Mostu, v bývalém dole v Kopistech, se nachází Podkrušnohorské technické muzeum, kde je provozován hornický skanzen.

Nedaleko Mostu stojí také zámek Jezeří a zámek Korozluky.   

Nutelka007 – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Most leží pod vrchem Hněvín:

Most leží pod vrchem Hněvín
Most leží pod vrchem Hněvín
Most leží pod vrchem Hněvín
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Jsem z Chomutova a do Mostu jezdíme do Aquadromu. Malý se tam vyblbne. Za týden se chystáme na výšlap na Hněvín. Nejezdíme až nahoru autem - ale auto necháváme dole. Minule jsem viděla staré fotografie Mostu a bylo to hezké město. Teď je to město umělé, všude panelák, beton - skoro žádná památka.. Až na přesunutý kostel - ten je krásný a je donře , že ho zachránili
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za článek .Narodila jsem se ve starém Mostě a tam prožila i mládí.Dětství jsem prožila v městečku Ervěnice, které jako první v roce 1960 muselo ustoupit těžbě uhlí.Pak jsme se přestěhovali do Jirkova a nyní žiji v Chomutově.Často vzpomínám na starý Most.Jeho tři náměstí.První bylo majestátné byl tam soud ,banka,kino,hotelPraha,obchodní dům,obuv, bufet.Druhému se říkalo trhové,pořádaly se tam trhy a třetí bylo autobusové.Nad všemi stál kostel,který jediný se zachoval.K nádraží vedla široká ulice plná obchodů.Stálo tam i nádherné divadlo.Tančit jsme chodili do Repre.Byli tam čtyři kina,pivovar,nemocnice,hodně obchodů a hospůdek.Starého Mostu je opravdu velká škoda zrovna tak malebných Ervěnic a všech vesnic okolo.Do dnešního Mostu občas zajedu,mám tam známé.Jedině zmíněný hrad Hněvín,který shlíží dolů,ten prožil osud Mostu starého a dnes žije i s Mostem"novým".
Obrázek uživatelky
profil
Tolik známé a prifláknuté město a vlastně o něm téměř nic nevím, ve zprávách se člověk nic koudného nedoví.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles