Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Naučená samozřejmost 2 - Morálka

30. 08. 2010 | Zajímavosti

Na začátek budu citovat sama sebe, abyste věděli, o čem je řeč:

Co myslíte, že by se stalo, kdyby byly naše děti od malička učené tomu, že je normální, aby manželství sdílelo více lidí než dva (tenhle skvělý nápad není z mojí hlavy, moc rád si s ním pohrává R. A. Heinlein ve svých knihách, líbí se mu také myšlenka manželství na zkoušku a jiné "podivnosti", které jsou v jeho knihách podávané, jako naprostá samozřejmost ;) ). 

Představte si, že byste jako malí četli pohádky o tom, jak dva princové zachránili společnými silami princeznu a oba ji dostali za ženu a aby jim nebylo smutno do manželství s nimi vstoupili i tři princezniny dvorní dámy a žili šťastně až do smrti, jako jedna velká rodina. Myslíte, že by vám bylo zatěžko pojmout do svého srdce více partnerů? Myslíte si, že by se vám líbilo mít za sebe náhradu, když by vás rozbolela hlava (na co hned myslíte i nádobí se s bolavou hlavou myje špatně :D). A co kdyby to pro vás byla od malička samozřejmost?

Vzhledem k tomu, že je Heinlein jedním z mých nejoblíbenějších autorů není divu, že jsem se nad jeho nápady párkrát zamyslela. Řekněte mi prosím někdo, že naše morálka je výsledkem  vývoje naší společnosti, že jsme k ní dospěli společně na základě toho, co nám nejvíce vyhovuje. Že to není jen výmysl jednoho chytráka (případně malé skupiny chytráků), který se rozhodl, že zkusí, na co všechno mu lidé naletí …  

Opravdu jsme tvorové od přírody tak žárliví, že bychom nedokázali být šťastní ve „vícehlavém“ svazku nebo je žárlivost něco, co se učíme od dětství. Učíme se považovat lidi za „své“ a nejsme ochotni se o ně dělit. Ve skutečnosti si to nemyslím. Podívejte se na sourozence a to, jak bojují o pozornost rodičů. Každý by chtěl mít rodiče jen pro sebe.  Je to pro děti naprosto přirozené, ačkoli mezi ně rodiče svou pozornost dělí a snaží se je odnaučit vzájemné žárlivosti.  Navíc je obvykle téměř nemožné shodnout se ve dvou, jak by asi mohlo fungovat rovnocenné partnerství více lidí? Nejspíš dost těžko.

A teď si představte naprosto sterilní společnost nezatíženou žádnými morálními pravidly. Například (naprosto hypoteticky) velkou skupinu dětí vyrůstajících na ostrově, nedotčené morálkou okolního světa (vždycky si vzpomenu na film Modrá Laguna, ale nemyslím  to až tak striktně, mohl by se o ně starat někdo, kdo by je ale nevychovával, neříkal jim, co je správné a co špatné).  Dejme tomu, že by tyto děti měly základní vědomosti o vesmíru, Zemi, fyzice apod., takže by neměly stejné podmínky, jako naše společnost „na začátku“. Považovaly by vraždu za normální věc? Násilí? Našly by si mezi sebou vůdce? Nebo by se vlády ujal někdo násilím? Domlouvaly by se na všem společně? Párovaly by se nebo by dělaly společně všechno? Hledaly by něco,  v co by mohli věřit? Boha? Považovaly by konzum za něco špatného? Určitě byste vymysleli ještě spoustu dalších otázek.

Často si vůbec neuvědomujeme, že morální pravidla nejsou v jednotlivých společnostech zdaleka stejná. Velmi záleží na tom, jakým náboženstvím je společnost ovlivněná …  Ne, já se nemíním učit jiným morálním zásadám. Nejspíš to v dospělosti už ani nejde a je asi normální, že naši morálku považuji za tu jedinou správnou, zatímco přístup například muslimů se mi dvakrát nezamlouvá. Jediné co mě, trochu zaráží je to, jak je morálka člověka úzce spjata s náboženstvím i  když je člověk ateista. Samozřejmě existují i další vlivy, které mají na morálku vliv. U jednotlivců se jedná především o vzor v okolí, ale jak je to s jednotlivými společnostmi (například s národem)?  Napadají vás nějaké další okolnosti, které mají na toto vliv?


Autor:KatyRZ

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
To já taky. Co mají ti Japonci asi ze života? Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
se mi taky moc líbí. Jasně, že náboženství ovlivňuje i ateisty. Myslím, že lepší morální kodex než je Desatero zatím nikdo nevymyslel a v podstatě se jím řídí většina slušných lidí. Tradice a geny hrají taky velkou roli. A i když je svět malý, myslím si, že Češi nebudou třeba nikdy tak pracovití jako Japonci. Přesto všechno jsem ráda, že žiju tady a teď.
Obrázek uživatelky
profil
jsi chytrá holka!!!Víc k tomu článku psát nebudu, jelikož již předem vím, jak by to dopadlo
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles