8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nebezpečí v horách

26. 12. 2011 | Praktické rady
Hory jsou překrásné, navštěvujeme je hlavně pro jejich krásu a čistotu, ale někdy dokáží být také velice zrádné. Do nebezpečí se mohou dostat i příznivci pěší turistiky, protože někteří nejsou řádně připraveni na zvraty počasí, například na náhlé bouřky, které mohou přijít velice rychle. I když pro některé turisty představují hory jakýsi neodolatelný symbol nespoutanosti, velkorysosti a ryzosti, musí se na hory vždy dobře připravit.

Před každou, i když třeba jen krátkou nebo lehkou túrou, si prostudujte v turistickém průvodci směr a čas trvání túry, odcházejte nejlépe brzy ráno, abyste  se stihli vrátit za světla, pro jistotu si ale přibalte do batohu baterku nebo čelovku a hlavně nikdy nechoďte sami. Také se dobře vystrojte, vemte si pevné boty a rezervní teplý svetr. Hlavně vždy před odchodem do hor zanechejte u někoho zprávu, kam a kterým směrem půjdete a kdy se přibližně vrátíte. Od tohoto udaného směru se potom neodchylujte, protože často v horském terénu není signál v mobilním telefonu a pomoci se nemusíte dovolat.

Neměli byste podceňovat nebezpečí a vybírejte si jen túry úměrné vaší zdatnosti, úrazy postihují zejména začátečníky, kteří přecení svoji kondici. Držte se  například chodníku a neodbočujte z něho a vyhýbejte se sněhovým polím, protože skoro každé uklouznutí na něm končí těžkým zraněním nebo dokonce smrtí. Pro tento případ je dobré s sebou mít v batohu mačky. Každý typ hor má svá specifika a bylo by nerozumné pokoušet se formulovat univerzální zásady bezpečnosti v horách. Vždy si uvědomte počasí, vaše zkušenosti, kondici a momentální stav, délku trasy, exponovanost a převýšení túry a také aktuální stav terénu.

Ve velmi náročném horském terénu mohou i zdánlivé maličkosti způsobit ošklivé situace, proto během túry je nutné sledovat vývoj oblačnosti a větru a v případě změny počasí se rozhodnout pro urychlené dokončení trasy nebo její přerušení a návrat nejvhodnějším a nejrychlejším způsobem zpět. Pokud se vám stane nehoda, volejte o pomoc jakýmkoli sluchovým nebo zrakovým signálem 6krát za minutu s jednominutovými přestávkami a jestliže uslyšíte volání o pomoc, odpovězte také jakýmkoli zrakovým nebo sluchovým signálem, a to 3krát za minutu s jednominutovou přestávkou a nehodu nahlaste na nejbližší chatě nebo telefonem na horskou službu.

Pokud se tedy náhle zhorší počasí nebo je špatná viditelnost, nepokračujte v túře, ale vraťte se do nejbližší chaty a jestliže tam zůstanete nocovat, oznamte to osobě, které jste hlásili, kam jdete a kdy se vrátíte, ať vás pak zbytečně nehledá horská služba. Jestliže se této osobě nemůžete dovolat, spojte se s horskou službou, aby při případném nahlášení zmizení věděli, že jste v pořádku. Ve většině hor je také možnost při podnikání túr si objednat horského vůdce na stanici horské služby, pro začátečníky je to určitě nejlepší způsob. Na náročné túry se vydávejte pouze za pevného zdraví a v dobrém psychickém rozpoložení a nezapomeňte především na dostatečnou zásobu pitné vody. Při vzniku nebezpečné situace nepanikařte, snažte se volně a zhluboka dýchat a s rozvahou se pokuste situaci řešit, protože velmi často se situace zdá horší, než ve skutečnosti je a zbrklost může být příčinou neštěstí.


Markéta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkný poučný článek
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles